Hogyan tovább árvíz után?

2013. június 29. 15:13

Minden tudós, szakértő egybehangzóan állítja, hogy a klímaváltozás miatt egyre nagyobb árvizek jönnek.

2013. június 29. 15:13
Czigler László
Heti Válasz Online

„Minden tudós, szakértő egybehangzóan állítja, hogy a klímaváltozás miatt egyre nagyobb árvizek jönnek. Erre most már az osztrákok is rájöttek, Bécs alatt szélesítenék az árteret, a német zöldek is az Elba ártérének bővítésében gondolkodnak.

Az új kihívásra új választ kell adni! A válasz ismert, kipróbált, több száz évig működött Magyarországon a török megszállás előtt: ez a fokgazdálkodás. Sok helyen írtam erről (a Népszavától a Barikádig), ezért most csak röviden: a fokgazdálkodás egy okosan irányított árvíz, ahol a vízfelesleget oda vezetjük el, ahol hasznát látjuk. Ezzel a módszerrel a vízszintingadozást harmadára-negyedére tudnánk csökkenteni, a mostani árhullám éppen csak kijött volna az alsó rakpartra.

Az osztrákok Bécs alatt, a Dunán a Morva-torkolatig – egyszerűen helyhiány miatt - nem tudnak érdemi vízszintcsökkentést elérni. Magyarországnak, Szlovákiának, Ausztriának összefogva kellene kialakítani Bécs és a magyar Dunakanyar közt az egységes vízszintcsökkentő fokrendszert, így védve egyszerre Bécset, Pozsonyt és Budapestet. A módszer az Elbán is alkalmazható. A régi módszerrel már nem lehet Drezdát, Magdeburgot megvédeni, hiába ölnének bele eurómilliárdokat, a probléma ugyanúgy visszatérne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nisz
2013. június 29. 21:20
Szerintem a Duna felső szakaszából csatornát kellene csinálni a Balatonig, ami a tó vízpótlását is megoldaná. Az árvíz bejötte előtt a Siót ki lehet nyitni, néhány centiméter vízcsökkentést el lehet így érni a Balatonon, és azt vízmennyiséget az árvíz jövetelekor a Balatonba terelni. Csodákat ugyan nem hozna egy ilyen csatorna, de azért nagy segítség lenne árvízkor is.
békalepcse
2013. június 29. 20:30
A foki gazdálkodásnál alapfeltétel a folyók vissza szabályozása kanyargóssá. Egyébként sületlenség. A felgyorsított folyó leszűkíti saját magát és ettől a foki gazdálkodás lehetetlenné válik. A fősodorban kimélyül, a szélén pedig lerakódik a hordalék. A vízszint így hatalmas különbségeket produkál, ergo árvizek lesznek klímaváltozásnélkül is!
0bsitos
2013. június 29. 18:22
Kíváncsi lennék, hogy a kommentelők tudják-e, hogy mi az az "vízszintcsökkentő fokrendszer" Azt hiszem, hogy egyikük sem.
rommy
2013. június 29. 15:46
ezt kellene tenni,csak ez túl logikus és hasznos...mardni fognak a mobilgátaknál és az évenkénti mozgósításnál
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!