A jogállam nem játék

2013. április 02. 16:06

Jogállamban nem lehet nem jogállami eszközökkel fellépni még a törvények megsértői ellen sem.

2013. április 02. 16:06
Pro patria et libertate
Pro patria et libertate

„A Fidesz-székházfoglalás a jogállamiság tükrében

A jogállamiság politikailag független fogalom, és elfogultságmentesen alkalmazni szükséges mind a székházfoglalókra, mind a kormánypártra, illetve a rendőrségre. A jogállamiság tükrében az alábbiakat jelenthetjük ki:

A székházfoglalókra - a jogállamban mindenki köteles a törvényeket tiszteletben tartani, azoknak engedelmeskedni. A magyar alkotmányosság és alapjogi berendezkedés teret enged a jogszabályok tisztelete melletti politikai tiltakozásnak. Kivételes eseteket leszámítva – 1988. március 15-e minden bizonnyal ilyen kivételes esemény volt – többet árt, mint használ a jogállamnak a törvénytelen tüntetés. Ezért a Fidesz székházfoglalás ilyen formájában nem volt helyes, a törvénytelen betörés éppen ezért megengedhetetlen.

A rendőrségre – A jogállam azonban kétélű: a jogállam megsértőit is védi – azaz jogállamban nem lehet nem jogállami eszközökkel fellépni még a törvények megsértői ellen sem. Azaz rendőri előállítás, és a gyorskocsi utcai kihallgatás indokolatlan, eltúlzott és nem jogállami eljárás a törvénysértőkkel szemben, éppen ezért megengedhetetlen.

A kormánypártra - hasonlóképp: a törvény garantálja és védi a gyülekezést, a szervezkedés, még akkor is, ha az adott esetben politikai célzatú. Így ennek birtokvédelem keretében érvényt szerezni, egyrészről groteszk és tragikomikus jeleneteket eredményez, másfelől nem méltó a jogállamisághoz. Azaz adminisztratív eszközökkel kiüríteni a Sirály szórakozóhelyet, és így fellépni a gyülekezők ellen megengedhetetlen.

Összefoglalva: jogállamban a cél nem szentesti az eszközt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toportyántiszteletes
2013. április 03. 09:28
Az ismétlések valóságszövő mágiája valahol még igaz is, de ha a virtuális kvázivilágból, az igazságok apró építőkockáiból felhúzott, egymást igazoló hamisításokból vezetjük le a valóságot, akkor előbb-utóbb csúnya meglepetések érhetnek minket, és igazán csúnya meglepetések érhetik a saját bábszínházukba beleszédült bábokat, akik magukat pillanatnyilag a zsinórok rángatóinak hiszik. Sok kortárs visszaemlékezés írja, hogy XVI. Lajos arcán döbbent értetlenség ült, amikor a nyaktiló alá vonszolták. Nekem inkább a Ceausescu házaspár arca ugrik persze be az elhíresült kivégzési videóról: a rettegés mellett sértettség és hitetlenkedés látszik rajtuk. Határozottan meg vannak lepve. Hiszen valószínűleg ők is elhitték a saját maguk gerjesztette mítoszt, hogy a "román nép" mögöttük áll. És hirtelen ebbe a gondosan gyomlált és gardírozott idillbe betört a durva Realitás polgártárs, a nagy, csúnyán káromkodó, szőrös ember, sáros csizmában és izzadtságszagú köpenyében, és abban az utolsó néhány pillanatban a román nép minden szeretete néhány puskacső kimeneti nyílására szűkült korábbi Vezérei számára. A jövő ugyanis nem elhatározás kérdése. A jövő mindig nyitott.
toportyántiszteletes
2013. április 03. 09:25
A kormány valójában eszképista, pattanásos, szerepjátékokba menekülő gátlásos tinédzserként viselkedik, aki indokolt kisebbrendűségi komplexusát basáskodással, pofátlansággal és arroganciával leplezi,
miloka
2013. április 02. 22:14
Ezt a logikát követve, akkor a jogsértőket nem szabad felelősségre vonással zaklatni? A végén még kiderül, hogy akik megakadályozzák a jogsértést, jogtiprást, azokat kell elítélni. Nagyon hajazzik ez a Kuncze megélhetési bűnözésre tett megjegyzésével. Na húzzanak valami melegebb vidékre!
Zozzz
2013. április 02. 19:43
Hol volt ez az anyaszomorító blogger, amikor az átvert és jogosan felháborodott valamint ünneplő tömeget oszlatták? Fegyverrel karhatalommal. Tesókám hun vótá akkor? Csűrhéztél karosszékből, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!