Antall kollégaként másnak látszott

2013. április 12. 09:22

A Charta gyűléseire az vitt, hogy vissza kell gurítani egy dagadni kezdő nyilas kisgömböcöt. Meg más is. A csalódás Antall József politikája miatt. Interjú.

2013. április 12. 09:22
Konrád György
168 Óra
– A rendszerváltás után mit gondoltál, mi lesz itt? Milyen ország? Elsodort hirtelen valami nagy optimizmus?

– Örömöt éreztem, hogy nem fenyegetnek többé, hogy jöhetek-mehetek, és szabadon kiadhatom a könyveimet. Élveztem, hogy kinyitom a televíziót, és látom, hogy a parlament Nemzeti Színház lett. Furcsa alakok ágáltak egy érdekes gyűldében. Hősök és spiclik, bolondos emberek és nagy szónokok. Személyiségekké bomlott egy arctalan massza. 

– Ez úgy hangzik, mintha egy kívülálló beszélne ki a végre elnyert személyes szabadságából, pedig a kilencvenes évek elején tele voltak veled a közterek. Ha annyira örültél a fordulatnak, mi vitt az utcára, a Charta gyűléseire például?

– Az, hogy vissza kell gurítani egy dagadni kezdő nyilas kisgömböcöt. Meg más is. A csalódás Antall József politikája miatt. Évfolyamtársként és egyetemi kollégaként másnak látszott. Nem értettem, hogy miért akar a Kádár-rendszerben »alámerült« emberként ő is médiacenzort játszani. Talán 1992-ben történt, hogy meghívott magához egy kicsit beszélgetni. Őszinte volt, panaszkodott a Csurka Pistára, próbálta megértetni velem, hogy milyen nehéz kitenni őt az MDF-ből, mert sok a híve. De, mondta, ha ő azon dolgozik, hogy kinyomja a jobbszélt a pártból, tolmácsoljam én is a többieknek az SZDSZ-ben, hogy a radikálisokat, Harasztit meg Rajkot hallgattassák el. Legalább a parlamentben ne beszéljenek. Mondom neki: te tudod ugye, hogy a barátaimról beszélsz? És azt várod tőlem, hogy álljak el mellőlük? Ennyire azért nem vagyok politikus.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GáborGábor
2013. április 12. 17:19
Azért ebben érzek "némi" ellentmondást...:))) konrád: "– Örömöt éreztem, hogy nem fenyegetnek többé, hogy jöhetek-mehetek." wiki: "Ellenzéki évei alatt sokat tartózkodott Nyugat-Európában és Amerikában (többek között New Yorkban, San Franciscóban, Párizsban), 1987 és 1988 között világirodalmat tanított a Colorado Springs-i Colorado College-ben. Ellenzékiségét több bírálat is érte, lévén 'ellenállóként' olyan lehetőségei voltak a rendszerváltás előtt, ami még átlagembereknek sem nagyon adatott meg."
antioxi
2013. április 12. 17:04
Gusztustalan, magyargyűlölő zsidó faszi aki csak a gyűlölet gerjesztésére képes. Az ilyenektől van antiszemitizmus, az ilyen menjen el innét. Konrád, tünés!
anaphylaxiás sokk
2013. április 12. 14:32
Mi a fasz ez az állandó náci- meg nyilasfetisizmus?
tevevanegypupu
2013. április 12. 14:15
Rusnya kuso rusnya lelket takar.Akar genetikusan is, ahogy o ezt hiszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!