Kettészakított ország

2013. március 22. 12:03

Már vita sem lehet, csak rácsodálkozás egymásra a távolból, és a teljes értetlenség.

2013. március 22. 12:03
Sztojcsev Iván
Sztojcsev Iván
VG.hu

Hétezer-ötszáz forintot spórolhat havonta egy átlagos magyar család a rezsicsökkentéssel – állítják kormányoldalról. Hogy ez a szám pontos-e, persze vitatható, de az nem kérdés, hogy kézzel fogható a megtakarítás. Márpedig ma Magyarországon nagyon sokan vannak, akiknek ez rengeteget számít. A Tárki szerint a legkevesebbet kereső tíz százalék bruttó fizetése kevesebb, mint negyede a legjobban fizetett tíz százalékénak. Három és félszer annyian élnek szegénysorban, mint 1987-ben. És érthető, ha a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése, az oktatásügy problémái, a fiatalok tömeges elvándorlása, a korrupciógyanús ügyek vagy épp a költségvetési hiány kérdése nem sokakat érdekel azok közül, akik a fizetésük (már ha van) hatalmas részét rezsire költik, most pedig arányosan nagyon nagyot spórolhatnak. Ez nem butaság részükről, hanem annak a jele, hogy teljesen mások a legfontosabb problémáik, mint a jómódúaknak vagy a középosztálynak.

A kormány erre játszik rá profin. A Maslow-piramis legalján lévő problémát helyez a középpontba, míg az ellenzék általában olyan ügyekkel próbálja a bizonytalanokat megszólítani, amelyek azok számára lehetnek igazán fontosak, akiknek nem a napi megélhetés jelenti a legnagyobb kihívást. És a két fél kölcsönösen nem érti egymást. Nem is értheti, mert nem egy nyelvet beszélnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mattsson
2013. március 23. 10:09
Sztojcsev Ivánnál nagyobb barmot találni, nehéz lenne. Baromarcú és faszarcú Sztojcsev Iván.
Magyarvagyok?
2013. március 23. 08:36
A rezsi csökkentés, nyilvánvalóan égető, fontos kérdés. Zavar azonban a módja, vagy inkább a komunikációja. Belátta a FIDESZ az embereken segíteni kell? Nagyszerű! A megélhetési költségek több mint a fele adó!!! Ha tüzzel vassal akarok segiteni, akkor a saját zsebemből adok, és segitek. Nem bunkosbottal ütöm a töllem gyengébbeket, hogy adományozzanak, mert nekik sok van. Mert, ha jol érzékelem most ez történik. Apropó! A bérekhez viszonyított adó tartalom is Magyarországon a legnagyobb. Nem kellene felveni a harcot ezen a teületen is. Nem tünik ez nektek képmutatásnak?
Barnabox
2013. március 22. 18:15
Kedves F. társaim! Nem röhely az hogy azon rugózunk, hogy a rezsicsökkenés havi 7500 ft-ot, vagy natán kevesebbet jelent! nem vitatatom sokaknak vagy mindenkinek jól jön! De nem ez a fő kérdés! Itt csak éppen arról nem beszélünk, hogy a családok jövedelme gyalázatosan kevés!Hogy az elmúlt 20 év alatt vezetőink képtelenek voltak egy jobb induló helyzetet teremteni! hogy burgerlandban miért tudnak egy szobalánynak 1400 eu-t + szállást, és kaját adni havonta, hogy szlovéniában 500-600 eFt egy buszvezető havi fizetése. ..és csodálkozunk, hogy húznak ki a mozgékonyak?!
Senye Péter
2013. március 22. 16:30
"... a legkevesebbet kereső tíz százalék bruttó fizetése kevesebb, mint negyede a legjobban fizetett tíz százalékénak" - negyede, akkor itt nem az arányokkal van baj, hanem mindenkinek kevés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!