Nem szeretnék matyó baba lenni

2013. március 02. 13:22

Ha egy jobboldali fércművet bírálok, már nem vagyok jó magyar? Interjú.

2013. március 02. 13:22
Szörényi Levente
Magyar Nemzet

Honnan jöhetett elő ez a »Mi történt a Szörényivel?« história?

Megmondom én. Többször kritikusan nyilatkoztam az elmúlt időben a mai magyar művészet színvonaláról. Talán az bánthat egyeseket, hogy nem tettem kivételt a nemzeti oldallal szemben sem, arról is őszintén megmondtam a véleményemet. De miért ne mondtam volna? Ha laposnak, gyengének találtam valamit, akkor azt mondtam, hogy lapos és gyenge. Miért, mit mondjak? Jót tettem volna azzal a magyarságnak, ha szolgai módon feldicsérem azt, ami rossz? Csodákat. Magunkat csapjuk be, ha ilyet teszünk. Ha egy jobboldali fércművet bírálok, már nem vagyok jó magyar? Akkor már magyarázkodnom kell? Én úgy bele vagyok betonozva a nemzeti oldalba, hogy engem kirobbantani sem lehetne innen. Miről beszélnek a bírálóim? Nem kellene hinni ezeknek a hangoknak. Sokan tudatosan akarnak ártani. Pedig csak arról van szó: mondjuk ki valamiről, ha rossz, hogy rossz. És ha jó, akkor azt, hogy jó. Mert akkor, és csakis akkor lesz hiteles az egész. Ha az úgynevezett »minőség« megmutatásához az szükséges, hogy nemzeti lózungokat hangoztassunk, s rajtuk át láttassuk a műveket, miközben azok valójában nem jók, akkor az már régen rossz. Én őszinte voltam mindig. Vagyok ma is.

Erre viszont jött a felháborodás. Ez nem jogos?

Ez nagyon érdekes. Nem mindenki akadt ki. Rengeteg barátom, ismerősöm keresett meg egy-egy ilyen kritikám után, és gratulált. Végre friss levegő jött be, mondták. Végre megmondta valaki, amit már régen meg kellett volna mondani. Többször visszakérdeztem: és miért nem mondtátok meg ti is? Azt felelték, hogy ezt nekem kellett elmondanom. Hát erre most itt vagyok: a Szörényi, aki elhagyja az övéit…

Mert elhagyta?

Dehogy hagytam el, hogyan hagytam volna… Szükségem van a közönségre, mindenkihez szólni akarok. De nem vagyok celeb, hogy minden lépésemet megmagyarázzam. És menedzsert sem alkalmazok, aki helyettem megmagyarázza a külvilágnak, hogy mit miért teszek. Ez persze azzal jár, hogy bélyegeket sütnek az emberre. De süssenek, ha ez jó nekik. Az ilyen vélemények nem érdekelnek. Már bocsásson meg a világ, de aki megzenésíti, majd elénekli a Várban Wass Albertnak az Adjátok vissza a hegyeimet című művét, annak bizonygatnia kell, hová tartozik? Aki Árpád népéről, Istvánról, Koppányról készít darabokat, az magyarázkodjon, hogy ő is jó magyar?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
locsaba
2013. július 09. 22:41
Az a baj Levi, hogy összeállsz olyan bolsevikokkal is, akik állandóan belerúgnak a magyarokba és a keresztényekbe.
lelánczi
2013. március 05. 14:59
Édes véreim, Szörényi Levente a magyar rockzene legnagyobb előadóművésze és Bródy János az üzenet megfogalmazója. Ez a két zseni nagyszerű dolgokat alkotott, amíg együtt voltak, de külön-külön is letették a névjegyüket a nemzet asztalára. És ez a névjegy ott lesz akkor is, amikor asztal már nem lesz!
Tyrker
2013. március 04. 19:51
"Ez persze azzal jár, hogy bélyegeket sütnek az emberre. De süssenek, ha ez jó nekik. Az ilyen vélemények nem érdekelnek." Mintha ezt már hallottam volna valamikor: "Vannak, akik végigmérnek. - Szép kis alak! - így beszélnek. A fejükre is állhatnának, érdekelni nem tudnának ők..." Hiába, no, Szörényi egy önazonos ember, aki idestova ötven éve ugyanazt mondja.
marko11
2013. március 03. 11:32
"Talán csináljam azt, amit a Bródy csinál a saját liberálisainak? – Menjek ki a placcra, énekeljek érzelmes vagy buzdító dalokat néhány száz embernek, vagy ezreknek egy szál gitárral? Esetleg álljak a szelíd motorosok élére, lobogtassak Árpád-sávos zászlót az Andrássy úton? Egy művészembernek nem ez a dolga." (Szörényi L.) Ez dupla fricska Bródynak. Aki előszeretettel állíta újabban, hogy közte meg Levente közt nincs is igazán vita.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!