Ádernek igenis vannak alkotmányos eszközei

2013. március 15. 16:07

Bonyolult jogi kérdés, hogy Áder János megtagadhatná-e az Alaptörvény-módosításának aláírását.

2013. március 15. 16:07
Kádár András Kristóf
Helsinki Figyelő

Bonyolult jogi kérdés, hogy Áder János megtagadhatná-e az aláírást, és megküldhetné-e a módosítást az Alkotmánybíróságnak. Tegyük fel, hogy értelmezése helyes, és erre valóban nincs lehetősége. De akkor – ha a jogállamiságot nem csak fügefalevélnek használja a pőre pártlojalitás elfedésére – lettek volna / lennének eszközei a jogállam érdekében való fellépéshez.

Kiadhatott volna például még a parlamenti vita periódusában közleményt, de még inkább: felszólalhatott volna az Országgyűlésben. Az Alaptörvény 9. cikk (3) bekezdés b) pontja szerint a köztársasági elnök »részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein«, a Házszabály 51. § (2) bekezdése pedig kimondja: »[a] köztársasági elnök, a miniszterelnök és a Kormány tagjai rendkívüli ügyben napirenden kívül felszólalhatnak«. Kell ennél »rendkívülibb« ügy? Nem hinnénk. Jogállami megoldás egy ilyen intervenció? Úgy hisszük, hogy még a köztársasági elnök kényes ízlése szerint is az.

Áder tehát – az Alaptörvény 9. cikkének azon rendelkezése alapján, amely szerint az ő feladata őrködni az államszervezet demokratikus működése felett – figyelmeztethette volna a párttársait: egyebek mellett például arra, hogy nem tartja a véleménynyilvánítási jog és a sajtószabadság alkotmányos korlátozásának a kereskedelmi médiumokban való kampányolás tilalmát. Hiszen tudjuk, hogy így gondolja – ő maga mondta. Ha olyan fontos neki a jogállamiság, miért nem tette? És ha nem tette, akkor most milyen alapon hozakodik elő ezzel a dagályos szöveggel arról, hogy semmi mást nem tart szem előtt a módosítás aláírásakor, mint a jogállam magasztos eszméjét?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2013. március 16. 10:47
Mire kellenének Ádernak alkotmányos eszközök? Azért mert a ballibáknak nem tetszik a teljesen törvényes alkotmánymóosítás, most megpróbálnak "eszközöket" fabrikálni... Ritka jellemtelen banda!!!
zowe
2013. március 15. 22:36
Áder? Most komolyan, mennyire kiszolgáltatott már az az ország, ha egy virtigli pártkatonától vártuk, hogy a pártja által óhajtott erőszakot megakadályozza? Nem is tette. Ilyen könnyen nem szabadulunk tőlük. (Persze az is lehet, hogy még egy ilyen "tökéletes" katasztrófavédelmi akció és magától felbomlik a ner. Mert az, hogy az egész csak egy tartalom nélküli lufi, most (is) kiderült...)
egykettő
2013. március 15. 22:33
Szerintem sok lehetősége lett volna Ádernek: - a hadsereg főparancsnokaként fegyverrel kényszeríthette volna Orbánt a módosítás visszavonására. Ha ellenáll, kivégzi. - korrumpálhatott volna annyi képviselőt, hogy ne legyen meg a 2/3-adhoz szükséges létszám - végül - talán ez a legjobb megoldás - robbanóövet tekerhetett volna maga köré és ledobathatta volna magát ejtőernyő nélkül a parlamentre.
Soma
2013. március 15. 21:21
Ha jól tudom, az Alaptörvény nem zárja ki , hogy módosítsák azt. Már pedig, ha ez alkotmányos, akkor A KE. -nek nincs más választása. Azonkívül: Európában talán egy példa van arra, hogy az alkotmányosságon AB és Ombudsmani Hivatal is "őrködjék" egyszerre. A másik: Ha Reding Asszonynak, Cohn Benditnek -az Isten tudja, miért, de szüksége van a vöröscsillagra és a horogkeresztre, akkor ezen nincs értelme vitatkozni, meg kell engedni, hogy viseljék azokat teljes nyugalommal a mi ballibáinkkal együtt. E miatt kellett a módosítás "tartalmilag". Lehet vinnyogni, elvtársak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!