Menni vagy maradni

2013. március 14. 13:06

Ha dacból dönt valaki az utazás mellett, könnyen kitolhat saját magával, merjünk inkább nagyot álmodni, merjünk kreatívak lenni – magyar módra.

2013. március 14. 13:06
fru.tokes
Policity

„A legfontosabb,hogy mindig pozitívak maradjunk – ez pont megcáfolja a magyarokról alkotott, levakarhatatlan »pesszimista« sztereotípiát. Mégis a legtöbb migránsban felébred előbb-utóbb a hazatérés gondolata. A kivilágított Budai vár, a multikulti VII. kerület, a pacalpörkölt. A honvágy szintén egy heterogén attitűd, ugyanis nem mindegy, hogy a delikvensek külföldön születtek, huszonéves korukban tanulni mentek ki, vagy még később, már felnőtt fejjel indultak munkát vállalni. A megkérdezettek véleménye is ezt a sokszínűséget tükrözi – mindazok, akik Magyarországon születtek, és több év után döntöttek úgy, hogy hazatérnek, a magyar légkört hiányolták. Rövid és meggyőző beszámolókat olvashatunk a GyereHaza program honlapján – a megkérdezettek is a már említett budapesti panorámát, a családjukat, barátaikat hiányolták - itthon szerettek magyarok lenni. Akik gyerekként élhettek külföldön, nekik a hazatérés jóval nehezebb volt, mind a beilleszkedés, mind pedig az, hogy nem tudtak rögtön azonosulni a magyar valósággal.

Egyértelműen ki lehet jelenteni azt, hogy akik más országokban kipróbálhatták magukat szakterületükön, itthon a nyelvtudás mellett a szakmai tudást hasznosítva nagy előnyre tehetnek szert, de mindehhez a kitartás elengedhetetlen.  Külföldön boldogulni nem könnyebb – sőt, jóval több hegyet kell megmászni ahhoz, hogy elégedetten dőlhessünk hátra. Ha dacból dönt valaki az utazás mellett, könnyen kitolhat saját magával, merjünk inkább nagyot álmodni, merjünk kreatívak lenni – magyar módra. Ezeket nem feltétlen külföldről hozza az ember.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemzeti forrasztékón
2013. március 14. 14:33
Na ezekbe az országokba kell kimenni, majd ösztöndíjjal elvégezni az itthoni egyetemek valamelyikét Az új ösztöndíjjal preferált régiókat és országokat a "globális nyitás politikájának figyelembevételével" határozták meg. Ezek az országok: Afrikából Dél-Szudán, Etiópia, Nigéria; Ázsiából India, Kazahsztán, Kína, Mongólia, Srí Lanka, Brunei, Fülöp-szigetek, Indonézia, Kambodzsa, Laosz, Malajzia, Mianmar, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam - ezzel már oktatási kormányközi megállapodást írt alá Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Magyar állami ösztöndíjakat kaphatnának azeri, grúz és örmény hallgatók is - írta a lap. http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kulfoldi_diakoknak_fizetne_osztondijat_a_magyar_allam.547945.html
Charlie Chan
2013. március 14. 14:07
Aki menni akar, úgyis megy, a különbség az, hogy most mehet és végre szinte bárhol vállalhat munkát. Utána eldönti, hogy haza akar-e jönni, vagy sem. Erről minek cikket írni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!