Uniós adalékok a hallgatói szerződéshez

2013. február 21. 16:35

Még a pusztán magyar diákokra alkalmazott hallgatói szerződés is belső piaci problémákat vethet fel, hiszen egyértelmű egy, a mozgásszabadságot érintő rendelkezés és a belső piac közötti kapcsolat.

2013. február 21. 16:35
Orbán Endre
Ars Boni

„Az említett belső piac az uniós integráció legmélyebb szegmense. Nem éppen jellemző rá a többsebességesség, nincsenek kioptálások, végülis ez a gazdasági cél az integráció magja, amit »még a britek is« igenelnek. Sőt, a gazdasági elemen kívül olyan járulékos jellemzői is vannak, mintha egy eszköz lenne egy jövendő összeurópai nép (sic!) létrejöttében. Hogy ne csak egy szűk brüsszeli rezsim érezze magát európainak, hanem mind több ember identitásában kapjon fontos szerepet ez a dimenzió. Ebben a kontextusban pedig nehézkesen értelmezhető a magyar diákok »itthonmaradási kötelezettsége«. Ellenben sokkal könnyebben belátható az, hogy a Bíróság 2006-ban a Turpeinen-ügyben miért jutott arra a következtetésre, hogy »Az olyan nemzeti szabályozás, amely hátrányos helyzetbe hozza egyes saját állampolgárait pusztán azért, mert gyakorolták a más tagállamban történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogukat, ekképpen egyenlőtlen bánásmódhoz vezet, amely ellentétes az uniós polgári jogállás mögött meghúzódó elvekkel«.

Így látható, hogy még a pusztán magyar diákokra alkalmazott hallgatói szerződés is belső piaci problémákat vethet fel, hiszen egyértelmű egy, a mozgásszabadságot érintő rendelkezés és a belső piac közötti kapcsolat. Ráadásul a tagállami lojalitás okán (EUSZ 4. cikk) a tagállamoknak törekedniük kell az unió céljainak megvalósítására és tartózkodniuk az olyan intézkedésektől, amelyek veszélyeztetik ezen célokat. Ilyen célként értelmezhető például a belső piac működtetése (EUSZ 3. cikk) és ennek keretében az EUMSZ 45. cikkben szigorúan megfogalmazott szabad áramlása a munkaerőnek. A piac hatékony működése érdekében pedig nem csak »bemeneteli« oldalon kell elhárítani az akadályokat, hanem – mint az jelen esetben problémás lehet – »kimeneteli« oldalon is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandrina
2013. február 22. 10:46
Aki igazi 'Szittya' most, az elmegy halászni, vadászni bogyót gyűjtögetni ki a Világba, és hazahozza, hogy legyen élelem a kicsinyeknek, és lakhatóbbá váljon a barlang. Hajrá Magyarország!:)
von Schreckendorf őrnagy
2013. február 22. 08:55
A röghözkötés egyszerűen a fiatalok elijesztését szolgálja a felsőoktatásból, hiszen Orbánék végiggondolták, úgy is hogy csak a leépült ostoba vénemberek és a tudatlan bunkók szavaznak rájuk, no meg a Felcsút és a Videoton alkalmazottjai. Ha meg bezár az utolsó munkahely majd a kancsal elmebeteg kibocsát még dollárkötvényt.
Mandrina
2013. február 21. 22:44
Sztem vagy valaki eleve nehéz anyagi helyzetben van, és ismerve a hazai -nemlétező- munkahelykínálatot érettségi után dobbant, vagy ha van pénze arra, hogy megvásárolja a szabadságát (tehát fizeti a tandíjat), és bízik a messze földön is elismert magyar oktatásban az itt marad. Viszont, ha már fizet, akkor megbecsüli az iskolát, és a tanulási lehetőséget, mert hülye lesz kidobni a pénzét feleslegesen, tehát megveszi a tudást, és kiviszi külföldre. Ellenben aki aláírja a hallgatói szerződést, az a kényelmét (tandíjmentességet és a hallgatói státusszal járó kedvezményeket) biztosítja be öt évre, és nem igazán lesz motivált, hogy szorgalmasan tanuljon. Tehát végig bukdácsolja az egyetemet és itt marad a nyakunkon koloncnak. Kvázi az okosak lelépnek, a hülyék maradnak. "Ezt a sört már nem kérem, és ezt a nőt már nem smárolom le, mert holnap zéhá, mennem kell, mer'én magyar vagyok ( szittya vagyok)."...
Trükkök Százai...
2013. február 21. 19:57
Valamelyik kurzusőrült magyarázza már el, hogyha 2-3 éven belül menekülni fognak vissza külföldről a fiatalok a feritél miatt, akkor mi a bánatért van szükség a hallgatói szerződésre? Ennyi önbizalma nincs Osztályfőnök Úrnak? Miért a fiatalok jövőjével akarja bebiztosítani a további ötletelgetések lehetőségét? Egyáltalán : ezek a szarháziak fognak valaha is valamiért felelősséget vállalni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!