Védtelen a Magyar Honvédség

2013. február 22. 12:23

Valamilyen bevethető haderővel a magyar honvédségnek is rendelkeznie kellene. Csakhogy ilyen nincs. Interjú.

2013. február 22. 12:23
Kovács Gyula
hvg.hu

hvg.hu: Ön szerint mennyire képes a honvédség megvédeni Magyarországot?

K. Gy.: Magyarország területvédelme akkor biztosított, ha a Magyar Honvédség nem vonakodó szövetséges, hanem partnerként teljesíti szövetségesi kötelezettségeit. Ennek fejében joggal várhatja el, hogy ha konfliktushelyzet alakul ki, akkor a NATO szintén vonakodás nélkül emeli fel Avianóban a vadászbombázó erőket, az amerikai földközi-tengeri flotta gépei is felszállnak, és csírájában elfojtanak minden agressziót. A NATO-nak is van persze reakcióideje, tehát valamilyen bevethető haderővel a magyar honvédségnek is rendelkeznie kellene. Csakhogy ilyen nincs. Nincsenek feltöltött zászlóaljai, a feltöltéshez hiányzik a mozgósítási rendszer. A két gépesített dandárból hiányoznak a harci támogató (tüzérek, műszakiak, felderítők) és harci kiszolgáló támogató elemek (ellátók, javítók). A két dandár fölött nincs például hadosztály-parancsnokság. A 25 427 fős haderőből 12-13 ezer eleve fel van mentve lövészárokból, állandósult a mintegy 4000 fős békehiány a csapatoknál, nincs, aki a maradékot hadrendbe szervezze, és összesen csupán 3-4000 fő van ténylegesen harcoló beosztásban. A technikai eszközök „hadrafoghatóságáról” még nem is beszéltünk. A szárazföldi csapatok semmiféle tűztámogató képességgel nem rendelkeznek, a szövetséges légi támogatás fogadására csak korlátozottan alkalmasak. A harci helikopterek üzemideje lejárt 2012. december 31-én. Hende Csaba helikoptert venne – nehéz kérdés. Ha vesz, az 100 milliárdos tétel, 10 évre előre felemészti – a Gripenekhez hasonlóan – a szárazföldi csapatok fejlesztéséhez elengedhetetlen anyagi forrásokat. Ha nem vesz, nem lesz helikopterünk. Németh Zsolt felajánlása a Maliban folyó műveletekhez: »vannak vadászrepülőink, helikoptereink, orvosaink«. A Gripenek nem rendelkeznek a szárazföldi csapatok légi támogatásához szükséges fegyverzettel, a röpképes helikoptereknél túlzás a többes szám használata, orvosunk pedig itthon kevés van.

(…)

hvg.hu: A Fidesz-kormány számára az eddigi intézkedések alapján mennyire fontos a haderő állapota?

K. Gy.: A Fidesznek sikerült egy olyan kormányprogramot készítenie, amelyben példátlan módon csupán egyetlen mondat szerepelt a haderőről: »A nemzeti ügyek kormánya a honvédelemben, a környezetvédelemben és a kulturális értékek védelmében érvényre juttatja a nemzeti egység akaratát, és helyreállítja a közjó primátusát«. Még az 1994-es választások előtt részt vettem a Fidesz Wachsler Tamás által vezetett honvédelmi kabinetjének a munkájában. A csapat akkor elkészítette a »Fidesz honvédelmi politikája« című nyilvános anyagot, vagy 30 oldal terjedelemben, bedolgozott 3-4 oldallal a Fidesz választási programjába, és elkészített több száz oldalnyi olyan anyagot, amely lehetővé tette volna, hogy Wachsler Tamás, ha elnyeri a miniszterséget, ne hosszas védelmi felülvizsgálatba kezdjen (mint az eddigiek), hanem képes legyen azonnal egy valódi haderőreform megindítására. Hende Csabának is volt nyilván a választások előtt egy munkacsoportja, maga büszkélkedett vele, hogy három volt vezérkari főnök is segíti a munkáját. Ez a honvédelmi kabinet képes lett volna néhány oldalas anyagot bedolgozni a választási programba, később a kormány programjába. Ezt vélhetően azért nem tették meg, mert a Fidesz nem kívánta a választók orrára kötni, hogy milyen tervei vannak a honvédséggel.

(…)

hvg.hu: Mi az, amit egyik miniszter sem értett meg a működésből?

K. Gy.: Elődjeihez hasonlóan Hende Csaba sem érti, hogy először a haderő aktív komponensét kell rendbe rakni, mert egy finanszírozási gondoktól mentes profi haderő automatikusan termeli ki a maga profi tartalékosait. A pancser haderő csak pancser tartalékosokat tud produkálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
racer
2013. február 22. 17:20
Mennyi barátja lett hirtelen a Honvédségnek? A cikk korrekt, de a felelősség sorrendje rossz. Mit tehet Hende, egy képeeségeit tekinve súlyosan leépült, messze alulfinanszírozott honvédséggel akkor, amikor az ország eladósodva, egy világgazdasági válság közepében van? Ki az, aki komolyan gondolja, hogy amikor a GDP 0,1% -nyi forrásáért is késhegyre menő harc van, hogy kikerüljünk az EU kötelességszegési eljárása alól (amibe mellesleg a ballib navigált minket), akkor lesz pénz pont haderőfejlesztésre? Az első méretes pofont azoknak kellene adni, akik a sorkötelességet megszüntették. Na kikről van szó? Na, megint kikről?
Szilágyi Béla
2013. február 22. 16:03
Mi a faszt keres külföldön egy magyar katona? Tudom, sok pénzt. Nem kéne idegen érdekek miatt magyar katonák életét veszélyeztetni!
Fakutya őrnagy
2013. február 22. 15:37
Fura, hogy pont az un. SZDSZ szócsöve nyekereg erről. 2000. Érvényes és eredményes volt az a népi kezdeményezés, amit az SZDSZ indított annak érdekében, hogy az Országgyűlés kötelezően tárgyaljon a sorkatonai szolgálat eltörléséről.
szabo.renata
2013. február 22. 15:32
"A NATO-nak is van persze reakcióideje, tehát valamilyen bevethető haderővel a magyar honvédségnek is rendelkeznie kellene." Jézusom mekkora faszság. Aviano 500km-re van Budapesttől. Az ott állomásozó F-16C Falcon-nak a csúcssebessége 2500km/h. Vagyis egy invázió esetén 12 perc alatt érnének ide. De egy óránál akkor sem telik el több a között hogy a pilóta alszik, majd szétbombáz valamit Magyarországon. Ezért a max félóráért amíg a vadászbombázók ideérnek, aztán tényleg megéri százmilliárdokat költeni. Pont hogy felelős NATO-politikát kell csinálni. Küldeni kell mesterlövészeket Mali-ba, az olcsóbb mint a helikopter fejlesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!