Részvétlen demokrácia

2013. február 21. 10:30

Nemcsak Kubatov „nagy-listák” vannak, hanem temérdek „kis-lista” is van az ál-civil szervezetek kezében, amelyek egyaránt alkalmasak a választási mozgósításra és a baloldal megfélemlítésére.

2013. február 21. 10:30
Ágh Attila
Ágh Attila
Népszava

A Fidesz hazug világában megtörtént a társadalmi vita teljes kiiktatása, először csak önálló képviselői indítványok és nemzeti konzultációk formájában, aztán az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetése és ál-érdekképviseletek kialakítása következett. Ez már Mussolini »tökéletesen« megszervezett világa, amelyben a társadalmi tagoltság minden területét az állam felülről létrehozott, szervezett és irányított testületei »képviselik«. Az állami korporatizmus azt jelenti, hogy a fideszes hatalmi elit a lakájain keresztül is csak önmagával társalkodik. Álságos világban élünk, egyetlen »hivatalos« civil intézmény sem az, aminek látszik, és aminek hirdeti magát. Az állam bábáskodik az újonnan létrehozott szervezetei felett, kinevezi civilnek, vagy átkereszteli őket civilnek, esetleg álcázza őket civilnek. A leghírhedtebb anti-civil szerveződés persze a Civil Összefogás Fórum, a CÖF, ami valójában a »párt ökle«, hiszen erőszakos fellépéssel fenyeget minden valódi civil megmozdulást, többszörös állami segédlet és irányítás mellett.

Elég könnyű feladat lenne a Fidesz korporatista intézményeit sorra számba venni, s nem pusztán megbírálni, hanem nevetségessé téve delegitimálni, bár a baloldali sajtó kevéssé buzgólkodik ezen, inkább a nagypolitika sokkal látványosabb bírálatát kedveli. Pedig az elmúlt húsz év legnagyobb hibája – a demokrácia lényege és természete oldaláról tekintve – a részvételi demokrácia hiánya. Abban a bizonyos, sokat emlegetett húsz évben nyugati importból beszereztük és felépítettük a demokratikus intézményrendszert, legalábbis kívülről és messziről úgy látszott. De belülről és közelről egészen másképp festett a dolog, mert a formális demokrácia vastraverzei befejezetlenül maradtak a részvételi demokrácia belsőépítészei nélkül. A sokat emlegetett hasonlattal: a demokrácia épületébe nem költöztek be a lakók, és csupán a kiüresedett, tönkre-elitesedett képviseleti demokrácia jutott nekik. Nem csoda persze, hogy ez az állampolgárok nélküli és feletti demokrácia pocsékul működött, márpedig minden közvélemény-kutatás azt tanúsította, hogy az emberek nagyon elégedetlenek voltak az új demokratikus intézményrendszer működésével. A diákok most joggal írták fel városszerte a falakra: »Semmi döntést rólunk nélkülünk!« (…)

A következő választás legnagyobb veszélye a fideszes ál-civil szervezetek sikeres mozgósítása a »Mussolini-program«, az állami korporatizmus jegyében. Nemcsak Kubatov »nagy-listák« vannak, hanem temérdek »kis-lista« is van az ál-civil szervezetek kezében, amelyek egyaránt alkalmasak a választási mozgósításra és a baloldal megfélemlítésére. Ha nem nyitnak utat a demokratikus pártok a részvételi demokrácia felé a szervezeteikben és programjaikban, akkor reménytelenül indulnak neki a következő választásoknak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Különvonat
2013. február 21. 17:47
Ciki, hogy a címül választott szófordulatot Lányi András az Élőláncban már rég "feltalálta": - például "Demokráciánk inkább képmutató, mint képviseleti, inkább részvétlen, mint részvételi." (http://www.elolanc.hu/index.php/alapdokumentumaink) - vagy például "Csak a részvételi demokrácia demokrácia, a »részvétlen« demokrácia nem az." (http://www.elolanc.hu/index.php/elolanc/61-publikacio/26-indymediahu-q-2005okt7) Ha Á. A. szándékosan hagyta ezt figyelmen kívül, akkor azért szégyellnivaló, ha pedig "tudattalanul" - politológusként! -, akkor azért...
Akitlosz
2013. február 21. 15:31
A francért örökösen minden országban ezt baloldal jobboldal harcot játszani? Legyenek olyan országok, ahol mindig baloldali kormány van, s éljenek ezekben a baloldaliak, és legyenek olyan országok, ahol mindig jobb oldali kormány van s élejenk ezekben a jobboldaliak! Hogy mi? Hogy valami hasonló már ki lett próbálva 1990. előtt és hát nem a baloldali vezetésű tábor nyert? Úgy tűnik nem csak az nem elég, ha egy országot folyamatosan a vörösök irányítanak, de az sem, ha 4 évente visszatérnek. Nem csak tömény bolsevizmus esetén nincsen esélye Magyarországnak, de akkor sincsen, ha minden 8 évből 4-ben a vörösök kormányoznak. Kellene egy új Horthy korszak szerű időszak 25 évre. Talán akkor vihetné valamire az ország. Lesz valaha Magyarország nem posztkommunista ország?
puszika
2013. február 21. 15:22
Már csak hazudozni tudtok ,éjjel, nappal,minden hullámhosszon.De már senki sem hisz nektek!!
citizen queen
2013. február 21. 15:15
"a CÖF, ami valójában a »párt ökle«, hiszen erőszakos fellépéssel fenyeget minden valódi civil megmozdulást" Miféle "valódi civil" megmozdulásra gondol a szerző? Például az Amerikából sorosék által pénzelt "civilekre"? A magát roppant "civilnek", és "függetlennek" hazudó Millára, ahol azonban nemrég kibújt a szög a zsákból, és felsorakoztak Ludas Mutyi mögé, pártszövetségben? Ezek miféle "civilek" szerző szerint?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!