A zsarolás nem opció

2013. január 31. 09:35

A platformisták új pártot, új logót és a zöldbaloldaliság lebegtetésével lényegében egy új politikai irányt hoznak létre, ezért az LMP tagságában jogosan merült fel a mandátumuk visszaadásának igénye. Interjú.

2013. január 31. 09:35
Csiba Katalin
NOL

Ma ülnek le tárgyalni a kilépett politikusok delegációjával az együttműködés lehetőségeiről, a frakció közös fenntartásáról. A platformisták erősebb pozícióban vannak: ha nem egyeznek ki, kilépnek, s megszűnik a frakció. Lesz megegyezés?

A kongresszus arra kérte a tárgyalódelegációt, hogy kiemelt szempont legyen egy olyan parlamenti helyzet elkerülése, amely nem kizárólag az LMP-t képviseli; ez világos mandátumot ad a tárgyalásokra. Van mozgástér, de az első feladat az, hogy felmérjük az igényeket azzal kapcsolatban, hogy ki mit akar csinálni és vállalni a parlamenti munkában. A frakció működőképességének megtartása a cél, de szerintem csak a pénzért együtt maradni rosszabb, mint frakció nélkül politizálni tovább. Az Magyarország egyik legnagyobb tragédiája, hogy azt kell mondanunk a politikában: reméljük, nem fognak minket megzsarolni. A zsarolás nem lehet opció senki részéről sem most, sem a jövőben.

Az LMP a képviselőcsoport megtartásában érdekelt, de az is tény, hogy egy hajóban nem lehet kétfelé evezni. A platformisták új pártot, új logót és a zöldbaloldaliság lebegtetésével lényegében egy új politikai irányt hoznak létre, ezért az LMP tagságában jogosan merült fel a mandátumuk visszaadásának igénye. Az LMP, amikor a választók leadták a voksukat, elég nyilvánvalóan azt az utat hirdette, hogy a liberális emberi jogi szellemiséget, a baloldali gazdaságpolitikát és a közösségelvű konzervativizmust lehet és kell szintetizálni. A Lehet Más a Politika hitelét az adja, hogy igenis, lehet pénz és gazdasági hátország nélkül, rengeteg és tisztességes munkával pártot építeni. Ezt a sztorit és ezt a mozgalmat támogatta 2010-ben a választók egy jelentős része. Érdemes tudni, hogy a pártban maradó képviselők közül többen a legutóbbi kongresszus előtt kijelentették: ha alulmaradnak a vitában, akkor vagy benn maradnak a frakcióban, vagy visszaadják a mandátumukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2013. január 31. 15:11
Azért,hogy egy javaslat nem"ügyeletes bölcsektől" érkezik, még megfontolható! Ha egy Párt úgy szakad szét,hogy nem képes külön frakciókat alkotni,akkor a következő szabály lenne az igazságos és ésszerű: 1./ha a képviselő listás volt- szünjön meg a képviselősége és nem indulhat a következő választáson sem. 2./ha egyéni körzteből kerül ki-irjanak ki időszakos választást-mindenki részvételével. A "független" státuszt-más pártból kilépve nem szabadna alkalmazni.Mert gyakorlatilag képviselet nélkül maradna a körzet! Nem potyáznának,mint eddig!
Agricola
2013. január 31. 14:55
„ Érdemes tudni, hogy a pártban maradó képviselők közül többen a legutóbbi kongresszus előtt kijelentették: ha alulmaradnak a vitában, akkor vagy benn maradnak a frakcióban, vagy visszaadják a mandátumukat.” Ez már régen volt. „Csak a szépre emlékezem”, ezzel a mondattal kezdődik egy sláger szövege. Ami most nekik nem szép, arról elfelejtkeznek Karácsonyék A zsíros állás, „az anyagi ösztönzés lenini elve” pozícióikban tartja őket. Nem fogják visszaadni mandátumukat!
Soma
2013. január 31. 11:33
Hehe! Irányított szakadásnál irányított munkamenet.
antioligarcha
2013. január 31. 10:55
De egyáltalán miért ültök le tárgyalni ezekkel ? Jelentsék be a kilépésüket a frakcióból és kész. Ti el tudtok képzelni bármiféle együttműködést ezekkel azért, hogy kapjatok a következő évre 100 milliót ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!