Regisztrálatlan választók

2013. január 08. 08:48

Nem csak az ország számára lett volna káros a regisztráció, de – minden ellenkező meggyőződéssel szemben – a kormánypárt is kifejezetten rosszul járt volna vele.

2013. január 08. 08:48
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Ahogy az várható volt, az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek találta a választási regisztráció köztársasági elnök által kifogásolt pontjait. Az már jóval kevésbé volt várható – láthatóan a fideszes sajtótájékoztatóval nagyjából egy időben kiadott E14-közlemény sem számolt ezzel az eshetőséggel –, hogy a Fidesz rögtön az AB döntését követően bejelenti, nem erőlteti tovább a dolgot, hanem elengedi a regisztráció intézményét.

Ezt a döntést nem tudjuk eléggé helyeselni, hiszen számos alkalommal leírtuk, hogy a választási regisztrációt káros elképzelésnek tartjuk. A sors iróniája, hogy nem csak az ország számára lett volna káros, de – minden ellenkező meggyőződéssel szemben – a kormánypárt is kifejezetten rosszul járt volna vele. Azzal, hogy a Fidesz bement a regisztrációs utcába, olyan pályára került, ahol csak vesztes lehetett – talán meglepően hangzik, de éppen az alkotmánybírósági döntés teremtette meg a lehetőségét, hogy minimalizálja ezt a veszteséget. 

Az Alkotmánybíróság döntése mindenképpen pillanatnyi vereség a kormány, és győzelem az ellenzék számára. 2014-ben viszont az ellenzék sokkal jobban járt volna, ha megvalósul a szavazók túlnyomó többsége által elutasított regisztráció, a Fidesz ugyanis téves alapfeltevésekből indult ki az új intézmény bevezetésekor. Egyrészt úgy gondolták, hogy ők tudják legjobban beazonosítani saját szimpatizánsaikat, másrészt ők képesek leginkább rábírni őket a regisztrációra. Ezek a feltételek 2010-ben még valóban adottak voltak, ma már erősen kétséges az érvényességük, s még kétségesebb lesz 2013 végén vagy 2014-ben. 

Szerintem a kormánypártok vért izzadtak volna a regisztráció során: míg az ellenzéki szimpatizánsokat kifejezetten motiválta volna a kormány leváltása, addig a kormánypártiak joggal kérdezhették volna, mi szükség egyáltalán erre az egész procedúrára (még a Fidesz támogatóinak többsége is ellenezte a regisztrációt). Hasonló problémákkal szembesülhetett volna a párt saját aktivistái esetében is, aligha képes valaki lelkesen elvégezni egy feladatot, ha alapvetően feleslegesnek vagy akár károsnak tartja.

Végül azért is jobban járt a Fidesz, hogy most realizálta a regisztrációs veszteségeket, s nem 2014-ben, mert ez a zseniális konstrukció még a jövőre esedékes választások megnyerése esetén is komoly problémákat okozott volna: a regisztrációra hivatkozva ugyancsak könnyen kérdőjelezhették volna meg a választás legitimitását mindazok, akik nem nézik jó szemmel a párt kormányzati tevékenységét.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 208 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. január 09. 00:48
fő, hogy lényegről van szó...
Felebarát
2013. január 08. 23:51
tarárlaki kereszt
Felebarát
2013. január 08. 16:35
magyarkodjunk :D http://en.m.wikipedia.org/wiki/Tartessian_language
Felebarát
2013. január 08. 14:55
A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!