Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az év helyesbítése

2012. december 18. 08:39

A helyesbítés, ez a napi szerkesztőségi harakiri azonban nem mindig a lényegről szól.

2012. december 18. 08:39
Tóth Szabolcs Töhötöm
Első leütés

„Az interneten a követhető helyesbítési gyakorlat ha lehet, még fontosabb (lenne), mint a nyomdafesték korában: sokkal gyakrabban olvasunk archív anyagokat (pl. az internetes keresőkön keresztül bukkanunk rájuk), mint korábban. Ha valaki mondjuk évekkel később talál rá egy cikkre, és – mint ahogy ez a legtöbb esetben sajnos így van – a szerkesztőség nem közli az olvasóval, mikor, mit és miért helyesbítettek benne, vagy éppen a rossz verzió maradt fent a honlapon, akkor a történelem hibás verziója terjed el, az esetleg kevésbé olvasott valódival szemben.

A helyesbítés, ez a napi szerkesztőségi harakiri azonban nem mindig a lényegről szól. Még a legnagyobb lapoknál is megfigyelhető, hogy általában a kevésbé érzékeny témákban a legprecízebb a helyesbítés – jobb ugye ezen a terepen bizonyítani a pontosság iránti elkötelezettséget.

Craig Silverman az amerikai Poynter Intézet honlapján futó blogjában (Regret the Error), közzé tette az év helyreigazításait. Ezek szerint az Év helyesbítése az Economistban jelent meg. A Bloomberg gazdasági szerkesztősége azért tiltakozott az üzleti hetilapnál, mert az Economist azt találta írni, hogy Bloombergéknél a munkaidő alatt a munkatársaknak még egy fröccs elfogyasztása sem megengedett. (Tiltakoztak, hisz újságírók, és isznak egész nap). Az Economist sajnálkozó helyesbítését úgy zárta: bizonyára részegek voltak, amikor ezt leírták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panaszkodó
2012. december 18. 11:39
ahogy olvasom, az eredeti posztban már korrekció formájában helyesbítve :)
Zokni
2012. december 18. 10:30
Hát nem tudom. Most akkor ki volt berúgva? Az Economist újságírója, amikor leírta, hogy a Bloombergnél mindig mindenki színjózan, avagy a Bloombergnél volt részeg az, aki az emiatti tiltakozást fogalmazta meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!