Indignados Lágymányoson

2012. december 11. 20:42

A hallgatók a spanyolországi tüntetők (indignados) és az Occupy mozgalom által használt kollektív véleményformálási eszközt alkalmazzák: az egybegyűltek a csuklók rázásával egyetértésüket, keresztbe tett karokkal pedig ellenvetésüket fejezhetik ki.

2012. december 11. 20:42
Mikecz Dániel
IDEA

„A hallgatói tüntetések azonban azt az érzést kelthetik a politikát követő közvéleményben, hogy a kormány valóban minden társadalmi csoport érdekeit megsérti. A kormányellenes megmozdulásokon tehát nem az egzisztenciájukat féltő értelmiségiek vagy szűk érdekcsoportok jelennek meg. Egyre inkább úgy tűnhet, hogy az egész társadalom szemben áll a kormánnyal, minden csoport tüntetése már önmagában is hitelesíti a többiekét. Ebben a helyzetben a Békemenet megmozdulásai hatástalanok maradhatnak, hiszen a kormány szimbolikus támogatásán kívül nem mutatnak fel a megmozdulók szakpolitikai pozíciót.

Lehetséges a hallgatói tüntetéseknek egy másik, – talán érdekesebb – következménye. Az RTL Klub híradójának videójában a helyettes államtitkár nyilatkozata (1:36) alatt vágóképeket láthatunk a lágymányosi kampusz aulájában történtekről. A videón a hallgatók a spanyolországi tüntetők (indignados) és az Occupy mozgalom által használt kollektív véleményformálási eszközt alkalmazzák: az egybegyűltek a csuklók rázásával egyetértésüket, keresztbe tett karokkal pedig ellenvetésüket fejezhetik ki. Ez nem csupán egy kölcsönvett praktikus eszköz, jelentősége ezen túlmutat. A társadalmi mozgalmak esetében a tiltakozási forma megválasztásának is van jelentősége. Az »alter activism« egy sajátos, a fiatal aktivista hálózatokra jellemző participációs forma, amely esetén nagy jelentősége van a közösségi alkalmazásoknak, az élményalapú politikai elköteleződésnek, a globális beágyazottságnak, a kulturális önkifejezésnek. Ez egy olyan politikai artikulációs minta, ami megfelel a magyar fiatalság, az egyetemi hallgatók ízlésének, tapasztalatainak. Ha rátalálnak ennek ízére a keretszámok csökkentése ellen tüntetők, akkor képessé válhatnak támogatóik elköteleződésének fenntartására, mozgosítási potenciáljuk javítására, közös identitásuk kialakítására. Ezen túlmenően további témákat is felvehetnek, bővíthetik követeléseik körét, megfogalmazhatják további sérelmeiket vagy felháborodásukat (indignación).

A magyar hallgatók éppen azokat használhatják fel a kormánnyal szemben, amelyeket a leginkább féltenek: nemzetközi tapasztalataikat, társadalmi hálózataikat, kulturális tájékozottságukat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem
2012. december 11. 21:13
Megmutattátok! Nagyon újszerű,forradalmian szart sem érő,igazi impotens,hatástalan lődőrgést sikerült összehozni. Olyan igazi liberálsemmittevőt. Annyira,de annyira nagyon felvonultatok,hogy annak a 35 rendőrnek,aki unottan sétált utánatok,vagy követett a járőrkocsival,infúzióval adták a kávét,hogy el ne aludjon. Kérdezték a PK-t,hogy "Beavatkozzunk?" Az meg mondta,hogy "Minek akartok hisztizős kis pöcsökkel civakodni?" Ha ugyanennyi gárdista masirózótt volna végig hasonló útvonalon,akkor még reggel hatkor is élőben adta volna a Hirtv. Legközelebb hivjátok meg őket,aztán lehet,hogy letartóztatnak beneteket,lehet,hogy lőni is fognak,de legalább számitani fog,hogy egyáltalán a világon vagytok. Igy meg egy nagy kudarc volt az egész,amit két nap után már csak kiröhög mindenki.
OrangeOrder
2012. december 11. 21:03
Figyelemreméltó, hogy a balosoknak mindig akkor a legjobb, amikor a legnagyobb kapitalizmusban és jólétben élhetnek. Na de mindegy, hajrá. Bár inkább mennétek gyúrni.
bini
2012. december 11. 21:02
Naná az Occupy mozgalom egy szélbalos rendszerellenes megmozdulás, ami az USA-ból jőtt át s hajaz a68-as diáklázadásra mikitelmelte a baloldali terrorista Vörös Briádokat. Gratua a diákokat mozgósitó szervezökek ehhez. A legjobb uton vannak az anarchista mozgalmak kialakitásához a szélbal-alegnagyobb örömére. Jöhet 1919 a legszebb hagyomnyaival együtt. Van itt alany köszönhetően a Magyar-Hilleri oktatási rendszeren tobbzodó diákok sokaságában Cse Gevarás vörös csillagos polok árnyékában. Csukot ököllel kinyujttt karral lehet igenelni.
Google
2012. december 11. 20:52
Majmok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!