Tüntetés vagy sztrájk az iskolában?

2012. december 19. 08:32

Amíg a demonstráció nem jár a többi diák óralátogatásának és a pedagógus óratartásának sérelmével, a véleménynyilvánítás nem akadályozható meg.

2012. december 19. 08:32
Hegyi Szabolcs
A TASZ jelenti

„Az iskola, legyen az akár egy gimnázium, akár egy egyetem, törvényes fóruma lehet a gyülekezési jog gyakorlásának. A joggyakorlás kereteit ekkor egyrészt a Gytv., másrészt az intézmény működési szabályzata határozza meg. Mivel nem a törvény értelmében vett közterületről van szó, az iskolai demonstráció nem bejelentés-köteles – ugyanakkor az intézmény rendjéért felelős személynek (praktikusan az igazgatónak, illetve a rektornak) tudnia kell róla, hiszen ő felelős az intézmény működési rendjéért. Ám a tudomásra hozás szintén nem azonos az engedélyeztetéssel. Az intézményvezető nem tilthatja meg a gyülekezési jog gyakorlását az iskolában az ott jogszerűen tartózkodó diákok (pedagógusok, alkalmazottak, stb.) számára. Továbbá a rendezvény tartalma, célja (horribile dictu, saját véleménye!) tekintetében sem tehet különbséget, mivel az meg a diszkrimináció tilalmába ütközik. A rendezvény megtartása legfeljebb külsődleges, az intézmény működésének rendjét illető feltételekhez köthető.

Természetesen előfordulhat, hogy a gyülekezési jognak az intézmény területén való gyakorlása megsérti az intézmény működési rendjét – ebben az esetben az igazgatónak joga van fellépni a rend helyreállítása érdekében, hiszen ő felel az intézmény törvényes működéséért. De amíg a demonstráció nem jár a többi diák óralátogatásának és a pedagógus óratartásának sérelmével, a véleménynyilvánítás nem akadályozható meg. Ugyancsak előfordulhat az, hogy gyülekezési jog gyakorlása a tanulói kötelezettségek sérelmével jár együtt (pl. óralátogatás elmulasztása). A kötelezettségek sérelmét ugyan nem negligálja az a tény, hogy az egy szabadságjog gyakorlásának a következménye, ám e felelősség következményei csak olyanok lehetnek, amelyekkel a résztvevők előzetesen tisztában lehetnek, és nem terjedhetnek túl a törvényes kereteken (az óralátogatás igazolatlan elmulasztásának nem lehet eltérő következménye, akármilyen okból is kerül rá sor). Sőt, egy többlet-követelmény is vonatkozik az esetleges felelősségre vonásra: mivel a békés gyülekezéshez való jog alkotmányos jog, a gyakorlásával járó következmények tekintetében az arányosság követelményét kell érvényesíteni, azaz a lehető legenyhébb következményeket kell alkalmazni azokra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mappa
2012. december 19. 13:01
Miféle ifjuság?Egy töredéke a az egésznek,most nincs "politikai pedofilia,"he,elvtársak? Nehogy már az a pár iskolát az egésznek vegyük... Az egész a multik balos smasszerjeinek fogás-keresése,mert nem tudtak gazdáiknak edig produkálni egy Görögorsazágot,stb.Hát probálkoznak. DE! Az egyszerü milliok mentalitásátol mind a sztrájk,mind a tüntetés idegen,speciális életfelfogásunkbol következöen,ezért,nem azonusulnak vele. A Budapest-országra jellemzö izgága akivitás idegen a magyar néptöl,ezért tépik hajukat a megbizottak,nehéz valamit produkálni egy ilyen néppel...
slomovicz
2012. december 19. 10:07
Gyors jelentés! A Cikket nem a TASZ hanem Török Zsolt MSZP-s képviselő írta. Tekintettel arra, hogy a "törvényes államrend megdöntésére irányuló szervezkedés", háromtól öt évig terjedően fegyház büntetáéssel jár, az MSZP változtatott a politikai harcán. Most a TASZ és néhány diákszervezet mögé bűjva probálnak balhét szervezni és igy a hatalomba vissza kaparni magukat. Nem fog sikerülni. A számlát a hallgatag többség fizeti és van véleménye erről az egészről.
Sándor
2012. december 19. 09:06
A feltüzelt diákság mögött a nemzet-gyílkos ellenzék vigyorog és vicsorog, amely most véli megtalálni a fogást a kormányon, két év meddő küzdelme és hazudozása után.... folyamatosan azért őrjöngenek, hogy , a külföldi multik elvárásait nem tudják teljesíteni, Magyarországból 2010-óta NEM tudnak, Görögországot, Portugáliát, Romániát, Ciprust, vagy Spanyolországot csinálni! A magyar nép legnagyobb ellenségét, évtizedeken át 1956-1990 közt az orosz hadsereggel, külföldi tankokkal, tartották hatalomban, a nemzetidegen, magyar gyűlölő, a magyar családokat, a demostráló diákokat mesterlövészekkel lövető szocialista csőcseléket!!
Oldgóbé
2012. december 19. 08:53
Tüntetés vagy sztrájk az iskolában? Én azt mondom:TANULÁS.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!