Karácsony után

2012. december 27. 07:32

A világ még soha nem volt olyan közel önmaga végéhez, mint most.

2012. december 27. 07:32
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

A világ csak azért áll most a legközelebb önmaga végéhez, mert az emberiségnek nincs lelke többé.

Ez az újdonság a mában. Hogy nincs lelkünk többé.

Persze, egyenként van. Mindegyikünk kikérné magának, hogy nincs lelke, mert hát van. Mindannyian szeretünk, küszködünk, talán még hiszünk is valamiben – mégis olyanok lettünk, mint a Jézus és Barabás történetben. Hogy egyenként mindannyian Jézust kiáltunk, de összességében mégis Barabás hallatszik.

S mindez ránk igaz, sajnos, büszke európaiakra és a büszke amerikaiakra. A nyugati világra.

A Kelet mélységes mélyen hallgat. Önmaga kiismerhetetlenségébe és tömegének biztos tudatába burkolózik.

Hallgat a Kelet.

Olyan a mosolya, mint a kínaiaké: nem tudhatsz róla semmit sem, és kívülállónak semmit sem jelent.

Olyan a Kelet mosolya, mintha a mi halotti torunk lenne. S mindeközben mi még mindig azt hisszük, hogy boldogok vagyunk, s legfőképpen büszkék. Csak azért, mert nem merünk szembenézni önmagunkkal. Nem merünk szembenézni halálos betegségünkkel. Jézustalanságunkkal, hitetlenségünkkel, lelketlenségünkkel, önpusztító életünkkel.

Nem merünk mi már szembenézni semmivel sem.

S megint túl vagyunk a karácsonyon. Jézustalan, megváltatlan karácsonyunkon. Na nem egyénenként – egyénenként mindnyájan megéltük a Megváltó születését. Csak összességében maradt el ismét a megváltás.

Összességében ott vagyunk mindannyian a brüsszeli karácsonyi »installációban«, amely a karácsonyfa helyett készült.

Azért az installációért fogunk elpusztulni.

És azért is fogjuk megérdemelni.

De a pusztulásig van még valamennyi idő. Érdemes lenne megtérni. Ha lenne hová.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 160 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Midgardsorm
2012. december 28. 12:48
Most is, mint mindig, amikor motoszkál az emberben valami rossz érzés, hogy Zsótinak ez egyszer, akármekkora szarláda is egyébként, most van valami kis igazsága, ugyanaz a megoldás: ZSÓTI HAZUDIK. Íme a valóság: http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121228_Karacsonyfake_Bayer
Soma
2012. december 27. 17:30
A dolog nagyon egyszerű. Ahol leveszik a keresztet, mert bántja mások érzékenységét /ahelyett, hogy tisztelnék egymás hitének jelképeit, feladják a sajátjukat/, ott buta, az önnön ámításától elvakult senkik igyekeznek vezetni egy egész kontinenst. A télfa nevű kreáció, a "semleges gondolat" mantrázása sunyi, álszent és hazug. Semmi köze az elfogadáshoz, gyáva, dologtalan, harácsoló senkik a lelküket eladják a státusz megtartásáért. Nem kötelező őket követni.
incze
2012. december 27. 17:22
narancs albi, Lone Wolf, archer: nektek itten valami egész külön témátok van, szerintem magánügy. Röviden összefoglalva: cigány-e orbán, zsidó mondhatja-e, hogy orbán cigány, cigányozó zsidóról mondhatja-e zsidózó cigány, hogy zsidó, a cigányozó zsidó nagyobb köcsög, vagy a zsiózó cigány, és így tovább - a vita hullámzó, és jobbára indulatszavakból áll, a legjobban az ilyesmit valami alkalmas italmérésben lehet lefolytatni.
asi
2012. december 27. 14:39
Mindenki maga a lélek. Ám aki éber kómában van még, az így beszél, mint a szerző.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!