A hazugság árnyai az óvodákban

2012. november 23. 13:48

Volt a királynak három lánya, de aztán elvitték őket: a magyar szülők januártól nem dönthetnek kisgyermekeik sorsáról. Nincs mese, diktatúra van.

2012. november 23. 13:48
Tóth Csaba Zsolt
HajduPress

Hogy mi ezzel a gond? Hát egyrészt az, hogy a szülő nem dönthet sarja sorsáról. Hiába ismeri gyermekét, hiába érzi, hogy jó képességei ellenére például érzelmileg nem alkalmas még az iskolai létre (amit az óvodában nem feltétlenül észlelnek), ebben a cseppet sem lényegtelen kérdésben meg nem szólalhat, kuss a neve: Állam bácsi bevonultatja a 6 évest, mint anno a lekonyító brómos tea Honvédsége a pelyhedző állú, folyamatos merevedéssel küzdő, sorköteles ifjakat.

Na és akkor mi van, régen is 6 évesen mentünk iskolába! - mondhatják erre sokan gyermeki naivitással, csakhogy ez nem az egyszeregy, hogy egyszerű legyen: a (csoport)kép ennél bonyolultabb. Ez a szabály eddig ugyanis nem élt (sem az idén, sem tavaly), vagyis a jövő évi elsős osztályok tele lesznek 7-7,5 éves lurkókkal, s közéjük kell majd behajítani a 6-6,5 éves gyerekeket. Talán még a nyolc osztályt sem végzetteknek sem kell külön magyarázni, milyen sokat jelent ebben az életkorban 1-1,5 év korkülönség: a kicsik olyan hendikeppel (mínusszal) indulnak majd, amekkorát még az MTA doktorai is csak nehezen tudnának ledolgozni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2012. november 24. 08:17
"Persze kiskapu az most is van. A szülő ugye meggyőzheti (mosollyal? érvekkel? szexuális ajánlattal? ajándékkal? pénzzel?) az óvónőt vaqy a szakértőt, ugyan nyilvánosítsa már a porontyát alkalmatlannak, hogy csak egy évvel később kelljen iskolába mennie. De szép lesz: vagy a hazug óvónők országa leszünk, vagy a kedvetlen, szorongó 6 éveseké." De, hát ez hülyeség:-)))) Ha a szülő meggyőzi az óvónőt, attól még az óvónő nem hazudik, csak olyan szempontokat is figyelembe tud venni, amit az oviba rejtett, mondjuk a gyermek otthoni viselkedését. Ettől függetlenül tényleg nevetséges, hogy a szülő kimarad a saját gyermeke iskolaérettségre nyilvánításából.
narmer
2012. november 23. 22:10
Én még ilyen rosszindulatú, hazug hülyét, mint a szerző.A Hajdú Bihari Naplón szocializálódtál kicsiny hülyém?
Marianer
2012. november 23. 21:03
Ausztriában a hat évet betöltött gyerek azonnal megy az iskolába. Ha gondjai vannak, az iskolában szerveznek felzárkóztató csoportot...
Akitlosz
2012. november 23. 19:35
Augusztusban születtem. Így mindig én voltam a legfiatalabb az osztályban, általános-, és középiskolában is. De soha nem a legbutább, legügyetlenebb. Egy évfolyammal alattam még szeptemberi születésű is volt az osztályban, azaz még hat éves sem volt, mikor iskolába kezdett járni. Természetesen megállta a helyét. Egyik rokonom 5 éves korában folyékonyan olvasott, anélkül hogy erre tanították volna. Maga tanult meg, mert érdekelte a dolog, s elkérdezgette a betűket. Ha a gyerek nem hülye, nem béna, felesleges 6 éves kora után otthon tartani iskola helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!