Alternatív költségvetés 2.0 helyett 1.1 - Az LMP 2013-as alternatív költségvetési javaslata (Magyarország talpra áll)

2012. november 06. 15:10

Számos LMP által idén és tavaly is propagált intézkedéshez igen hasonló kormányzati lépés megvalósult 2012-ben.

2012. november 06. 15:10
Idea Intézet
Idea Intézet

„A kisvállalati adó és a kisadózók tételes adójának bevezetése érdemben csökkenti a kisebb vállalatok és vállalkozások közterheit, alapvetően átrendezve az adóterheket a vállalatméret dimenziójában – csakúgy, mint a társasági adó esetében. Ez a lépés ráadásul megfeleltethető az LMP által tavaly még propagált általános járulékcsökkentésnek, mivel legfeljebb 25 fős dolgozói létszámnál nem keletkezik szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség, amennyiben az érintett cég áttér a kisvállalati adózásra. Hasonló a helyzet az egyéni vállalkozóknál is: a kisadózók tételes adója fix összegű havi terhet jelent, kiváltva a befizetési kötelezettségek széles körét – és ezen intézkedések már jóval az LMP programjának nyilvánosságra hozatala előtt ismertté váltak. És bár az alternatív javaslat is tartalmaz egy kkv-kat segítő intézkedéscsomagot, ez azonban a kormányzati tervekben megjelenő adócsökkentés mértékével nem veheti fel a versenyt. A társasági adó alsó kulcsának 19 százalékra való visszaemelésével a párt a kormányétól homlokegyenest eltérő álláspontra helyezkedik. A jelentékeny adóemelések (társasági adó, zöld adók, szja-terhelés átrendezése) jelentősebb inflációs hatást is kiválthatnak. A jelenlegi, továbbra is gyenge belső kereslet ezt ugyan tompítja, ugyanakkor ahhoz nem férhet kétség, hogy a terhek – különösen a zöld adók – áremelés formájában jelennek majd meg (áthárítás). Paradox módon a magasabb fogyasztási hányadú, jellemzően alacsonyabb jövedelmű háztartások jövedelmének bővülése önmagában addicionális keresletet gerjeszt az egykulcsos, adójóváírás nélküli rendszerhez képest, ami nem elhanyagolható mértékben emeli a 2013-ban várható inflációt.

A tavalyi alternatív LMP-költségvetésben is szereplő 5 százalékos zöldség- és gyümölcs-áfakulcs jó kísérlet lehet arra, hogy valóban fehéríthető-e az ágazat, vagyis igaz-e, hogy 5 százalékos áfánál már nem éri meg adót csalni (szemben a 27 százalékos kulccsal). A jelentős áfacsökkentés nyomán jótékony hatásokra (az alacsonyabb jövedelmű rétegeknél jelentős tehercsökkenésre, kevésbé növekvő élelmiszerárakra) lehet számítani, ugyanakkor a bevételkiesés is kellő biztonsággal tervezhető az áfakulcs csökkentésének függvényében.14 A kormány a fordított áfa (sertéságazatra vagy gabonakereskedelemre) kiterjesztésétől várja ezt a hatást.

Összegzés

A tavalyi koncepcióhoz képest lényeges új elemekkel nem bővült az LMP alternatív költségvetése, sem a bevételoldali, sem a kiadásoldali intézkedéseknél. Számos, tavaly is megjelenő javaslat bevezetését azonban érdemes lehet megfontolni, mivel ezek már rövid távon pozitív hatással lehetnek (például a Zöld Beruházási Alap felhasználása, az 5 százalékos áfakulcs zöldségekre és gyümölcsökre). Számos LMP által idén és tavaly is propagált intézkedéshez igen hasonló kormányzati lépés megvalósult 2012-ben, illetve várhatóan bevezetésre kerül 2013-ban (szelektív járulékcsökkentés, zöldadók emelése), jóllehet ebben egészen más okok vezérelték. Az intézkedéseket alátámasztó számítások összességében megalapozottabbnak tűnnek a tavalyihoz képest. Az LMP dokumentumában tavalyhoz hasonlóan újra felmerülnek azok a problémák, amelyek csökkentik az anyag relevanciáját: a szöveg a költségvetés fenntarthatóságának kérdéskörét igyekszik elkerülni, de tudatában van a problémának, ezért is épít be egy jelentős összegű tartalékot. Emellett a dokumentum a szeptember előtt már ismertté vált fontos kormányzati intézkedésre nem reflektál. Különösen releváns ez a kérdés az új vállalati adókkal kapcsolatban, amelyek a lényegi szja-átrendezés hatását is nagyban befolyásolhatják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. november 06. 15:40
Limp.
Trükkök Százai...
2012. november 06. 15:30
Köszönjük, majd értesítjük... Az 5%-os áfa karalábéra és narancsra különösen tetszett! Egészen érdekes. Következő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!