A választási regisztráció jogfosztás

2012. november 14. 12:10

Egy szó mint száz: az előzetes regisztrációnak nincs legitim célja, vagyis önkényes.

2012. november 14. 12:10
Majtényi László, Dénes Balázs, Kádár András Kristóf
tasz.hu

A parlamenti ellenzék és más, a közvéleményre nyomást gyakorló szervezetek és személyek eleinte még hevesen bírálták a regisztrációt, és alapjaiban kérdőjelezték meg az intézmény és a mögötte felsorakoztatott érvek létjogosultságát. A közéleti viták viszont már jó ideje nem a regisztráció alkotmányos megengedhetőségéről, csupán annak részletkérdéseiről (személyes megjelenési kötelezettség, ügyfélkapu-használat, a regisztráció határideje stb.) szólnak. Ez a fejlemény alighanem kódolva volt: miközben a demokratikus választási rendszer és a méltányos politika versengés hívei nem nyugodhatnak bele a kötelező választási regisztrációba, mivel azt megakadályozni nem áll módjukban, azért is mindent meg kell tenniük, hogy a lehető legtöbb választópolgár regisztrálhassa és regisztrálja is magát a kevesebb mint két év múlva tartandó választásokra. Lehetetlen helyzet.

A részletkérdések vitájában ráadásul éppen a lényeg vész el, hiszen e viták túllépnek azon, hogy az előzetes regisztráció az általános választójog olyan súlyos csorbításával jár, amely alapjaiban ássa alá a választási rendszer demokratikus voltát, akkor is, ha a részletszabályok egyébként megfelelően rendeznék az eljárást.

Megjegyezzük, hogy az autoriter rezsimek jellemzője az, hogy az ország alkotmányában maradéktalanul elismerik a polgárok alapvető jogait, csak éppen szabad és egyenlő gyakorlásuk elé állítanak önkényes korlátokat.

Az utolsó szó azonban még nem hangzott el. Annak ellenére, hogy az Alaptörvénybe is beleírták az önkényes regisztráció kötelezettségét, mivel az alkotmányos alapelvet sért, az Alkotmánybíróságnak kötelessége lenne azt megsemmisíteni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. november 14. 19:24
Még csak annyit Karcsika, te konok: nem európai jogorvoslatra, hanem alapos orvosi vizsgálatra van szükséged. Menj el a rendelőbe mielőbb.
hátakkor
2012. november 14. 18:36
Fletó bravúros 2006-os győzelme óta egy soproni lakótelepi körzetben tudtak nyerni a posztkomcsik, a többit mind bukták, mind! Feliratkozás nélkül.
1120
2012. november 14. 18:13
"...az előzetes regisztrációnak nincs legitim célja, vagyis önkényes." Aki azt az értelmetlen szókapcsolatot leírja, hogy "legitim cél", azt nem csak a diplomájától, de még az érettségi bizonyítványától is meg kellene fosztani!
HSL
2012. november 14. 17:51
megfosztja a rohadék orbánellenes összesküvőket a Kiválasztott elleni lázadás könnyű lehetőségétől jajjbáncsákavekkert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!