Az örmény–azeri konfliktus geopolitikai háttere

2012. szeptember 17. 16:03

A karabahi status quo bármilyen megkérdőjelezése vagy megbontása (most nem is beszélve egy esetleges háborúról) feszültséget gerjeszthet.

2012. szeptember 17. 16:03
Stratégiai Védelmi Kutatóközpont
NKE

„A magyar döntéshozóknak az a hibája, hogy nem kértek egyértelmű írásos biztosítékot arra vonatkozóan, hogy Ramil Szafarov nem kap kegyelmet Azerbajdzsánban, politikai szempontból négy ok miatt vált a vártnál súlyosabb nemzetközi problémává:
– mert az utóbbi időben önmagát egyre erősebbnek érző bakui kormányzat Szafarov ügyét és átadását beillesztette egy évek óta folytatott szimbolikus háborús retorikába;
– mert Örményország – tekintettel a számára kedvezőtlenül megváltozott örmény–azeri erőviszonyra és Azerbajdzsán felértékelődött nemzetközi helyzetére – Szafarov elnöki kegyelmét és nemzeti hősként való kezelését tudatosan túlreagálja, amiben segítségére van a méretéhez képest igen jelentős nemzetközi érdekartikuláló és érdekérvényesítő képességgel rendelkező örmény diaszpóra;
– mert az átadás és a kegyelem azt a látszatot kelti, hogy a budapesti döntéshozók nem vették figyelembe a legtöbb térséggel foglalkozó elemzőnek azt a véleményét, hogy a megváltozott azeri–örmény erőviszonyok és a Karabahhal kapcsolatos 1994 óta zajló béketárgyalások kudarca a jelenlegi status quo megváltoztatásának, hosszú vagy akár már középtávon pedig egy újabb karabahi fegyveres konfliktusnak a lehetőségét rejtik magukban;
– s végül, mert nem számoltak azzal a nemzetközi vélekedéssel, hogy a karabahi status quo bármilyen megkérdőjelezése vagy megbontása (most nem is beszélve egy esetleges háborúról) olyan feszültséget gerjeszthet, amely kiszámíthatatlan geopolitikai átrendeződésekhez is vezethet a térségben, ez pedig alapvetően sérti a dél-kaukázusi térségben érdekelt nagyhatalmak jelenlegi törekvéseit.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerecsen
2012. szeptember 17. 18:38
Ez a komoly nevű "kutatóközpont"(?) munkatársai sem a saját véleményüket írják, hanem amit elvárnak tőlük a fölötteseik. Most az Irán elleni preventív csapás előtt pár hónappal nyílvánvaló, hogy nem engedik egy örmény-azeri konfliktus kibontakozását. Azerbajdzsánra szüksége van az izraeli és esetleg még az amerikai légierőnek is. Ezt a bázist nem kockáztathatják, így természetesen nem lesz örmény-azeri háború! No, ennyit a "tudós szakértők" tisztességéről...
kjkj945
2012. szeptember 17. 17:00
""TÁLAS PÉTER, CSIKI TAMÁS, GAZDIK GYULA, VARGA GERGELY"" Ennyi!!!!
laci0011
2012. szeptember 17. 16:50
Rendes koporsószöget csinált magának jogászdoktoranduszunk.Kispályás ne akarjon nagypályán virítani.
Huttingerlő
2012. szeptember 17. 16:18
Azerbaijan, Baku, Sept.17 / Trend / President of Azerbaijan Ilham Aliyev has today left for France for a working visit. At the Heydar Aliyev International Airport, the Head of State was seen off by Prime Minister Artur Rasizade, Chief of the Presidential Administration Ramiz Mehdiyev and Baku Mayor Hajibala Abutalybov.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!