Felelősségáthárító állam, felelősségmentes politika

2012. szeptember 12. 17:06

Az állami befolyás növelése nem feltétlenül jár együtt az állam felelősségvállalási hajlandóságával.

2012. szeptember 12. 17:06
Politológus
Politológusblog

„Gyakran beszélünk manapság az állam szerepéről, méretéről és hatékonyságáról, a gazdasági ciklusokhoz igazodva is folynak a viták, és alig képzelhető el olyan kormányváltás bármely demokráciában is, ahol ez ne lenne téma. E viták magyar verziójában szólunk az állami tulajdonlás mértékéről és az állam jó vagy rossz gazda-voltáról, de annál kevesebbet a lényegről: a felelősségről.

Sajnos az állami befolyás növelése nem feltétlenül jár együtt az állam felelősségvállalási hajlandóságával. Mindezt még keresztbe is metszi az államot működtető politika, valamint az állampolgárok állam- és felelősség-felfogása. E bonyolult mátrix a maga váltásaival és ingadozásaival hosszú távra teszi kiszámíthatatlanná a politikai és gazdasági teljesítményt. Habermas már elég régen figyelmeztetett, hogy a jóléti (szociális) állam olyan nyomást helyez a politikai rendszerre, aminek az egyre kevésbé képes megfelelni, és legitimitásának fenntartása érdekében kénytelen újabb és újabb feladatokat vállalni, amivel még tovább fokozza magán a nyomást.

Az egyik általam gyakran használt útvonal mentén olyan táblák vannak kihelyezve, amelyek tíz kilométeren át úthibákra meg vadveszélyre figyelmeztetnek. Másutt meg jelzik a csúszós utat és a hibás útszegélyt, és gyakran látható ok nélkül lassítanak le kilencvenről hatvanra (ezt is néha 8-10 km-en át!). Mindegyik akadályozó tényezőt lehetne máshogy is kezelni. Egyszerűen ott van bennem a kisördög, hogy némely tábla csakis azért került ki, hogy én legyek a felelős az úthiba miatti problémákért, ne pedig az út állami fenntartója. Bevallom, nekem fogyogat a bizalmam az állam irányában, és sajnos annál inkább, minél többet beszél róla és játszik vele a politika.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 12. 18:59
""""Nem váltják be az egyéni számla ígéretét, """ Majd ha nyugger leszel, előtte megkapod a kapott jövedelmeid listáját, mikor kaptad kitől, és mennyit vontak le nyugra. Az egyéni számla nem azt jelenti, hogy bármikor is te rendelkezel felette. Ez a kérdés már uncsi!!!!
Himalája
2012. szeptember 12. 18:53
"Véleményem szerint a nyugati, de még inkább a Skandináv államok állampolgárai úgy vannak ezzel, hogy az állam értük van, értük dolgozik, azért fizetnek adót, hogy az az ő érdekeiket szolgálja, akár egészségügyről, oktatásról, közlekedésről stb. legyen szó." Azért én vigyáznék az ilyesmivel. A skandináv állampolgárai ilyen érzése csak attól ilyen, mert gazdaságuk jobb állapotban van. Probléma nélkül ki tudják termelni az állami ingyenélők számara és az állami szolgáltatásokra is a pénzt. Abban a pillanatban, amint gazdasági helyzetük megromlik, ők is átálnak a balkáni típusú nézetekre. Mert nem hiszem, hogy amikor majd esetleg csökken az állam jövedelme, hogy az állam a saját költségeire csökkenti a kiadásokat azér, hogy a lakosságnak tóvábbra is tudja nyújtani a szolgáltatásokat. A fejemet teszem rá, hogy a szolgáltatásokat sokkal jobban fogja kurtítani mint a kiadásait saját magára.
luga
2012. szeptember 12. 18:51
Azért a 60-70 év bolsevizmusról szívesen lemondtam volna. Meg az azzal járó agymosásról.
James
2012. szeptember 12. 17:37
állam és állam között van különbség. Véleményem szerint a nyugati, de még inkább a Skandináv államok állampolgárai úgy vannak ezzel, hogy az állam értük van, értük dolgozik, azért fizetnek adót, hogy az az ő érdekeiket szolgálja, akár egészségügyről, oktatásról, közlekedésről stb. legyen szó. Ezzel szemben a keleti, mondhatnám balkáni államok állampolgárai /köztük, mi magyarok is/ úgy néznek az államra, mint egy olyan szervezetre, ami semmi egyébért nincsen, mint, hogy elvegye tőlük azt a kevés pénzt is, amit megkerestek, és ezért cserébe nem kapnak semmit. Láthatóan ezért igyekeznek eltitkolni a jövedelmüket, ezért igyekeznek minél kevesebb adót fizetni, és lássuk be, valamilyen szinten igazuk is van, hiszen itt az állam a törvényes rabló szerepét játsza, és minden szinten érezteti is az állampolgáraival, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. Megkapjuk ezt napi szinten a munkahelyeken, a hírekben, a kormánynyilatkozatokban, a törvényekben stb. Míg a nyugati államokban adnak az állampolgárok szavára, addig itt nekünk csak addig van szavunk, amíg elmegyünk szavazni, aztán négy évig kuss a neved. Szóval, a fejekben történő rendrakás nem csak a polgárokra vonatkozik, hanem az államot vezető kormányokra is, mert ők is vígan elvannak ebben a szerepben, és mint tudjuk, fejétől büdösödik a hal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!