Ne relativizáljunk!

2012. szeptember 19. 07:24

A hol bűnösök voltak, hol áldozatok szemlélet nem a történéseket, hanem a bűnöket relativizálja. Azt akarja elhitetni, hogy csak a véletlenen múlt, kiből lett hóhér, és kinek a feje került a hurokba.

2012. szeptember 19. 07:24

„Ha nem az a célunk, hogy a kommunista diktatúra áldozatait balekoknak, vagy a rosszkor volt rossz helyen cinizmusával véletlen történések hajótöröttjeinek, s relativizáló dühünk eredményeképpen valóságos vagy potenciális bűnösöknek állítsuk be, akkor rá kell döbbennünk: a huszadik század történéseire különösen jellemző, hogy az áldozati szerepkörbe az emberek többnyire nem akaratlagosan léptek be. A bűnöket viszont többnyire akarattal követték el. A hol bűnösök voltak, hol áldozatok szemlélet nem a történéseket, hanem a bűnöket relativizálja. Azt akarja elhitetni, hogy csak a véletlenen múlt, kiből lett hóhér, és kinek a feje került a hurokba. Pedig ez nem így van. Nagy Imrét sem azért szeretjük, mert sokat élt Moszkvában, hanem mert egy halálosan kiélezett szituációban nem vállalta a hóhérszerepet. Arról lenne szó, hogy ő is egyszer bűnös volt, egyszer meg áldozat? Nem. Saját személyes döntése, helytállása miatt került az akasztófa alá.

S akkor még nem is szóltunk azokról, akik áldozati szerepkörből egy másik áldozati szerepkörbe vándoroltak, mint Angyal István, aki hazajött a koncentrációs táborból, s nem sokkal később ’56-os szerepe miatt a kommunisták fogták perbe, és végezték ki. Az nem úgy van ám, hogy az ember hol akasztat, hol akasztják. Akit embernek nevezünk, az – különösen a zsidó–keresztény kultúrában – nem öl és nem ölet. Aki pedig az embert megöli vagy megöleti, az bűnös.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szpeater
2012. szeptember 19. 13:51
"Akit embernek nevezünk, az – különösen a zsidó–keresztény kultúrában – nem öl és nem ölet." Hatalmas tévedés. Különösképp történelmi "nagyjaink" jeleskedtek az ölésben. Így pl: Árpád vezér "honfoglalása" (népirtás) biztosította a hazánk, utódjainak "kalandozása" (rablógyilkos hadjáratok) növelte büszkeségünk, I.(Szent) István irtó és térítőhadjáratai (saját rokonai ellen is) növelték "egységünk". De sorolhatnánk Mátyáson, a Habsburgokon át Kádárig mindenkit. Vagy az egész mégiscsak relatív, mert ugye vannak kivételek... egynéhány? Én inkább azt mondanám a nagybetűs EMBERek, akikre felnéz az utókor: öltek, ölettek vagy őket ölték meg. Akasztottak, akasztattak vagy akasztották őket. (de leginkább mindhárom)
tarackos
2012. szeptember 19. 09:37
Júj Zsuzsa, ez nagyon tré lett! Mintha nem is olvastad volna Révész cikkét de ha igen akkor semmit sem értettél meg belőle. "Miért abszolutizálna az, aki a dolgokat pontosan néven nevezi, és értékükön méri?" Révész pont ezt a két okot hozta fel az aboszulizálás ellen: aki abszolutizál nem nevezi nevén a dolgot és nem az értékükön méri. Vagyis pl. Révész szerint nincs azzal baj, ha a komcsi bűnöknél különbséget teszünk a besúgók és a tartótisztek között, sőt, ez a kívánatos. Nem pedig mindet elintézzük azzal, hogy bűnös. A kormány pont ezt teszi, persze teljesen más motivációból. Azaz relativizáltok ahogy kell de most még is azt mondod nem kéne. Bort iszol és vizet prédikálsz. Zsuzsa, most nem írom, hogy ezért fizetnek mert sztem ezt tök őszintén írtad. Vagyis ennyit tudsz. Háát, nem az eszedért fognak elrabolni bogaram...;)
Thomas Müller
2012. szeptember 19. 08:23
Nagy Imre és Angyal István esetében valóban egyszerre beszélhetünk bűnösről és áldozatról. Megveszekedett kommunisták voltak, előbbi a kommunista diktatúrát szolgálta miniszterként, miniszterelnökként. Ők inkább voltak bűnösök, mint áldozatok. A többség viszont ártatlan volt 56-ban.
kjkj945
2012. szeptember 19. 07:54
"" Ezért maradjunk abban, hogy a bűnösök nem áldozatok, és az áldozatok nem bűnösök. "" Kivéve, ha a farok csóválja a kutyát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!