Amiről a nyelvtörvény kapcsán nem beszélünk…

2012. szeptember 19. 08:35

A szlovákiai magyarnak azzal az alkalmazottal van „joga” magyarul beszélni, aki egyébként is beszéli a magyar nyelvet – az intézmény részéről ez semmilyen kötelezettséggel nem jár.

2012. szeptember 19. 08:35
Fiala-Butora János
Közbeszéd

„Ha egy finnországi svédnek »joga« van a kórházban svédül beszélni, ez azt jelenti, hogy a kórháznak kötelessége biztosítani, hogy svédül értő alkalmazottak (orvos, ápoló) álljanak rendelkezésére. A szlovákiai magyarnak viszont azzal az alkalmazottal van »joga« magyarul beszélni, aki egyébként is beszéli a magyar nyelvet – az intézmény részéről ez semmilyen kötelezettséggel nem jár. Sőt, még a magyarul beszélő alkalmazottak sem kötelesek vele magyarul beszélni. Óriási különbség a kettő. Míg a finn törvény tényleg egy jogot garantál, amivel a polgárok élni tudnak, a szlovák csupán nem tiltja meg az adott jog érvényesítését, de nem is teszi lehetővé.

Ez az alapvető szemléletbeli különbség az egész törvényre rányomja a bélyegét. Jogunk van a rendőrrel magyarul beszélni? Megtiltva nincs, de a rendőr nem köteles érteni, amit mondunk. Jogunk van a hivatalnokkal magyarul beszélni? Beszélhetünk, de a törvény kifejezetten előírja, hogy sem a hivatal, sem a hivatalnok nem köteles érteni magyarul. Abszurd dolog, hogy amit más országoknak eszükbe sem jutna szabályozni, annak megengedéséhez az államnyelvtörvény tiltó rendelkezései miatt nálunk külön törvény kell. Amit viszont más ország szabályoz, az nálunk kimaradt a kisebbségi nyelvtörvényből. A jogok érvényesítéséhez szükséges ösztönzőket és garanciákat, amik a nyugati kisebbségi nyelvtörvények lényegét adják, a miénkben nagyítóval sem találjuk.

Ilyen megvilágításban mindjárt más a nyelvküszöb szerepe Szlovákiában. Az alatta fekvő településeken a törvény kifejezetten tilt bizonyos fajta kommunikációt, ami máshol kuriózumszámba menne. Felette pedig más államoktól eltérően szintén nem jogokat garantál, csupán nem tilt, illetve nem tilt mindent. »Jogunk« a nyelvküszöb fölött is nagyon kevés van. Egy ilyen példa lenne a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezése, ez tényleg kötelező jelleggel van megfogalmazva a törvényben, de a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom megjelenése óta tudjuk, hogy ennek gyakorlati érvényesítése is akadozik – nem utolsósorban a törvény hibájából.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. szeptember 19. 09:43
A problémák gyökere egy olyan nemzetközi szerződésben rejlik, aminek a felülvizsgálatára eljött már az idő, és nagyon sok érv és bizonyíték áll már rendelkezésre. A kisebbségbe taszított magyarok közel 100 éve tartó elnyomatása az utódállamokban. Ráadásul vannak kedvezményezettek, amelyek már meg is szűntek. Oka sincsen a jelenlegi hibás, rossz és embertelen állapotok eszelős eröltetésének, fenntartásának.
Vhailor
2012. szeptember 19. 09:36
Jó megfigyelés - igen, a szlovák "kissebségvédelmi" törvények csak negatív értelemben biztosítanak jogokat - bizonyos feltételek mellett használhatod az anyanyelvedet, de hogy a másik fél is használhassa arról már magadnak kell gondoskodnod. Mindig is azt állítottam, most is azt állítom, hogy a magyar kisebbségeknek nem egy nacionalista, hanem egy erős Magyarországra van szükségük. Jelenleg Orbánról és kormányzati stílusáról leginkább Mečiar jut eszembe. A szlovákok megtanulták 1998-ban, hogy ezzel nem mennek semmire az EU-ban, szerintem 2018-ra a magyarok is megtanulják, kérdés, hogy 2018-ra mennyi magyar él még a Felvidéken... a trendeket figyelembe véve gyanítom, hogy megint 50-60 ezerrel kevesebb.
kjkj945
2012. szeptember 19. 09:32
Jön a benes II.
Zokni
2012. szeptember 19. 09:23
És hála az Orbán-kormány ostoba kardcsörgető - illetve most már baltahadonászó - nemzetiségi politikájának, melyet MAGYAR BELpolikai érdekből folytatnak (!), még nem is segíthetünk eléggé az odaát élőknek... EZ az igazi nemzetellenes tevékenység!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!