Aszófői anziksz

2012. augusztus 10. 10:30

Aszófőn Sólyom egy sereg olyan adalékkal szolgál a rendszer valódi természetéről, amelyek, ha a fasizmusra nem is, a diktatórikus törekvésekre annál erősebben rávallanak.

2012. augusztus 10. 10:30
Mészáros Tamás
168 Óra

„Az aszófői szónok pontosan tudta, hogy ennek a tőle szokatlanul radikális bírálatnak mekkora hírértéke lesz. Különösen azért, mert az alkotmányos kultúra »lerombolásának« gyakorlati következményeit sem mulasztotta el taglalni, és egyenesen kimondta, hogy bár »kíméletlenül« folyik mindennek az átalakítása, de »a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. S nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt«. (...)

Most Aszófőn Sólyom kijelenti ugyan: »Nyilvánvaló, hogy Magyarországon nincs szó sem lopakodó fasizmusról, sem diktatúráról«, ám a továbbiakban éppenséggel egy sereg olyan adalékkal szolgál a rendszer valódi természetéről, amelyek, ha a fasizmusra nem is, a kétségtelen diktatórikus törekvésekre annál erősebben rávallanak. És nem utolsósorban megállapítja, hogy a jelenlegi kormányzás eszköztára és egész stílusa elfogadhatatlan; márpedig »a stílus maga a rendszer«. Végül szembenállásra szólítja fel az önkormányzatokat és a kisközösségeket – bennük látva a központi hatalom egyetlen lehetséges ellensúlyát. Hogy ennek a jámbor óhajnak mennyi a realitása, az persze kétséges; az exelnök mindenesetre szeretné hinni, hogy a helyi autonómiák az állampolgári jogok védelmének utolsó bástyái lehetnek.

Kérdés, vajon mihez kezd ezzel a kéretlen rendszerdiagnózissal a hivatalos kommunikáció. Hiszen mindaz, amit Sólyom László szigorúan összefoglalt, szinte valamennyi részletében egyezik a kormányzat által oly sokat kárhoztatott, politikai aknamunkának bélyegzett ellenzéki, illetve külföldi – kivált uniós – megítéléssel. S többek között arra a Kumin Ferenc helyettes államtitkárra hárul a nemzetközi nyilvánosság kormányszempontú tájékoztatása, aki korábban épp Sólyom idején volt a köztársasági elnök hivatalának főosztályvezetője. Hogyan fogja megmagyarázni az európai és az amerikai médiának, hogy egykor általa is oly nagyra becsült főnöke ma pontosan úgy látja az orbánizmus lényegét, amiként a világméretű balliberális sajtó-összeesküvés résztvevői? Ez szép feladat lesz, és – mivel Sólyom Lászlót abszurditás volna a jobboldal ellenségei közé sorolni – emberpróbáló is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2012. augusztus 10. 19:27
Szabad nevetni?
puszika
2012. augusztus 10. 17:51
HÁt ez az eredmény ,amikor a nagy /politikai/kultúra kivágja a biztosítékot!
Bikaboy
2012. augusztus 10. 17:38
- Sok okostojás (Mészáros T. is) mondjatok egy embert, vagy pártot, aki, (amely) jobban tudná tenni a dolgát, mint Orbán és kormánya! Sólyomból is csak a sértettsége beszél! 2006-ban az öszödi beszéd és rendőri brutalitások után oszlatta volna fel a parlamentet! Talán előbbre tartanánk! - Most akkor Brüsszel az Moszkva, vagy sem!? Miért kéne Kuminnak magyarázkodnia, vagy M.o.-nak hajbókolnia, megfelelnie!? - Mészáros Tamás és barátai (elvtársai) és Sólyom is még megérik, hogy Orbánt Európa piedesztára fogja emelni!
Brüsszel
2012. augusztus 10. 16:56
Kleptomániás fajansz edény! Menj vissza a mutterredbe!Ott agitálj fütyimaradék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!