Viktorok: nomen est omen?

2012. július 11. 11:22

Nem reális elvárás az, hogy valaki egyszerre teljesen autonóm is legyen, és közben abszolút rá is szoruljon a külföld anyagi támogatására.

2012. július 11. 11:22
Ravasz Ábel
Parameter.sk

„Az elmúlt hetek eseményei alapján rossz szóviccel azt mondhatnánk, hogy immár a románoknak is megvan a saját Viktorjuk.

A május elején felállt új romániai kormány és miniszterelnöke, Victor Ponta ugyanis a Magyarországról már ismert útra lépett: a demokratikus intézmények megcsonkításával, az ország alkotmányos működésének »szabad értelmezésével« csinál helyet saját magának és kormányzásának. (...)

A két Viktor a jogállamiság határait feszegető, és egyben Európával feleselő munkája különösen az elmúlt napok EU-s vitáinak fényében tűnik bátornak. A közép-kelet-európai országok ugyanis éppen most vívják korántsem egyértelmű kimenetelű harcukat a kohéziós pénzek jövőjéről. Miközben a nettó befizető tagállamok szeretnék csökkenteni saját terhelésüket, az elmúlt évtizedben csatlakozók számára létfontosságú erőforrásokat jelentenek a kohéziós alapok. Orbán Viktornak teljesen igaza van abban, amikor arról beszél, hogy a kohéziós politika feladása »uniós infarktushoz« vezethet: ha az EU feladja a régiók közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölésének célját, akkor az egész történet kudarcra van ítélve.

Könnyen belátható viszont, hogy a jelenlegi romániai eseményekhez hasonló kormányzati akciók nem különösen növelik meg a nettó befizetők (azaz az északiak és a nyugatiak) kedvét a kelet további finanszírozására. Nem reális elvárás az, hogy valaki egyszerre teljesen autonóm is legyen (»az EU ne ugasson bele a belügyeinkbe«) és közben abszolút rá is szoruljon a külföld anyagi támogatására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. július 11. 17:03
Kozmokinetični kabinet http://www.noordung.info/ 2012. július 11. 16:54 1 @Atisz Mindkettőt és akkor ő lesz a romhun führer.
balint60
2012. július 11. 14:04
Ahhoz, hogy egy ország -belső források hiányában- reális hitelkamatok mellett finanszírozni tudja költségvetését és gazdaságpolitikáját, a nemzetközi pénzpiac vagy az IMF/EU/EKB bizalmát kell bírnia. Egy olyan ország, amelynek ME-e és Házelnöke nyilatkozataikban hosszasan sorolják az "ellenségeket" (beleértve a fentieket is), ugyan hogyan marad talpon? Hol van az Orbán-kormánynak barátja, szövetségese, támogatója vagy egyáltalán valaki, aki bízna bennük? Mára odáig züllöttünk, hogy "taxisofőr-szinten" is elképesztően rossz hazánk megítélése; kiszámíthatatlan, jogállamiságot megcsúfoló, fenntartható gazdaságpolitikával nem rendelkező országként tekintenek ránk. "Hála' Viktor 2-nek, a figyelem, aggodalom és elszigeteltségünk csak fokozódni fog.
kordonbonto
2012. július 11. 13:23
Ezt nem így látják az uniós és a magyar maszopos elvtársak és kócos elvtársnők. Szerintük románoknál mindent rendesen csinál az új szoci brigád.
tarackos
2012. július 11. 12:45
"Viktorok: nomen est omen?" Hehehe, na igen. És ott van Janukovics elvtársuk is. Szép kis poszkomcsi bagázs...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!