Antiszemita vagy-e?

2012. július 29. 16:48

A történész Romsics Ignác tehát antiszemitának minősíthető amiatt, amit nem tesz: nem ítéli el a Horthy-korszakot, s ezáltal tesz valamit: történelmet hamisít.

2012. július 29. 16:48
Bojtár Endre
ÉS

„Fölöslegesnek érzem annak részletezését, hogy 1994 óta mennyit romlott a helyzet: rengeteget, szinte elviselhetetlenül sokat. Ma már a magyar parlament elnöke (nem mellesleg a miniszterelnök szellemi sparring partnere) szemrebbenés nélkül letagadhatja azt a nyomtatott szövegekkel alátámasztott tényt, hogy egy neki kedves író nyilas publicisztikát művelt; de Orbán Viktor is megengedheti magának, hogy viccelődjön (mert másnak, mint kegyetlen tréfának nem lehet felfogni), mikor kijelenti, hogy a hazai antiszemitizmust Amerikából gerjesztik-provokálják. A történész Romsics Ignác tehát antiszemitának minősíthető amiatt, amit nem tesz: nem ítéli el a Horthy-korszakot, s ezáltal tesz valamit: történelmet hamisít. (...)

S e kis elkanyarodás után így értünk vissza eredeti témánkhoz: hazánkban ma az egyszemélyes kormány, az egyeduralkodó miniszterelnök (akinek minden mozdulata minden pillanatban közszereplés!) talán őszintén azt hiszi magáról, hogy nem antiszemita, noha legszűkebb baráti köréhez is tartoznak általa nyilvánosan vállalt, bevallottan antiszemiták. (Gondoljunk bele: a világ vagy Európa boldogabb országaiban – s a miénkhez képest ilyen szempontból ma Európa minden országa boldogabb – hány óráig maradhatna hivatalában egy ilyen alak!) Az ő, Orbán Viktor politikája teszi nemcsak lehetővé, hanem könnyűvé is az antiszemitizmus térhódítását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 286 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2012. július 30. 12:16
Ez aranyos: "...Szent István csatahajónak peche, az őt sunyi módon megtorpedózó olasz törpenaszádnak kurva nagy szerencséje volt." Kamaszfiúk álma. Nelson admirális hősi halála (híres festmény), A Királynő kalóza (remek hollywoodi alkotás), Sottomarina, a kikötők óriása (remek ifjúsági regény), Das Boot (remek német film egy "sunyi" német tengeralattjáróról)... stb. De szép is... Későn érő tipus?
Claypool
2012. július 30. 10:41
Antiszemita az,aki állandó antiszemitázással antiszemitizmust gerjeszt! Horthy nem volt antiszemita.. Az a történelem hamisító,aki ilyet állít..
Papuska
2012. július 30. 10:21
Ez a Horthy-korszak mizéria, és a hozzá kapcsolódó vélemények egy olyan általános magyar ellenes hisztéria része, amikor a magukat is, ma már magyarnak tartó, emberek folyamatosan és meggyőződéssel szapulják a Magyarokat. Átveszik a klasszikus Európa azon magyar-képét, ami a "Magyarok nyilaitól ments meg minket" ősi mondás, nyugaton ma is élő eszményeinek következménye. Nem csak a Horthy rendszerről, de néhány rövid epizódot kivéve az egész magyar történelemről van negatív, elítélő véleményük, sőt többnyire a történelmi, több generáción át magyar, családokról is. Számomra nem érthető, hogy akkor miért jó, nekik a Magyar nép neve mögé bújni. Ez számomra úgy hangzik, mintha valaki a mellére írná, hogy hülye vagyok. A másik verzió a belülről való megsemmisítés célja, hiszen kívülről 1100 évig nem sikerült, és egy sajátos hierarchiájú egységes Európa létrehozása, ami világlátásában, működésében, rendszerében is idegen a mi világunktól, ráadásul annyi demagóg, utopisztikus elemet tartalmaz, ami gyakorlatilag nyilvánvalóan mutatja, hogy ez az álom, csak álom, és nem fenntartható. De Ők mindenkit bűnösnek kiáltanak be, aki nem ezt az utópisztikus demagógiát támogatják. Nagyon hasonlít ez a mi SZDSZ-űnkhöz. Addig erőltették a demagógiát, amíg teljesen egyedül maradtak, tönkre tették az országot, majd szétestek, de ebben mindenki más hibás volt, csak ők nem! Most ez meg Európai szinten!
Tündér_Lala
2012. július 30. 09:52
A Bojtár cikkhez és a Gerő-Ronsics vitához. Szögezzül le, az urak mélységesen rasszisták. Ugye a kiinduló pont az, hogy Romsics le merészelte írni (azt a köztudomású tényt), hogy a tanácsköztársaság vezetői (és ez vonatkozik a Rákosi éra vezetőségére is) döntő többségükben zsidók voltak. Ezt a tényt (miután céljaik, hatalom gyakorlásuk módja visszatetsző és embertelen) ma a kánon szreint el szokás hallgatni, szét szokás kenni pld. nem gyakorolták a vallásukat, tehát nem zsidók. Ugyaneóz, a pozitív szereplőknél nem szokás, ők ha etnikai alapon zsidók, akkor természetesen zsidók és büszkék rájuk. Bizony tudomásul kellene venni és el kellene ismerni, hogy miután a zsidók is ugyanolyan emberek mint bárki más (ez igaz szerintük ? ) közöttük is lehet hataloméhes, hatalmával visszaélő, kegyetlen (gaz)ember és mint ilyen negatív figurája a törtémelemnek. Gerő pdig hivatottnak érzi magát, hogy pályatársát (ezen objektivitás okán) leantiszemitázza. Ha úgy tetszik rászólt, a szokáskánon megszegése miatt. Nos a tények objektív közlése nem antiszemitizmus, mint ahogyan a rasszizmus szülte szabályok be nem tartása sem az. Hozzá tenném, hogy a történelem egyéb szmélyiségeinek objektív megítélése sem történhet csupán egy népcsoporthoz való viszonya alapján (pláne a tények ferdítésével), mert ez is rasszuzmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!