A világban a működőtőke most sokkal kevésbé mozog

2012. július 05. 09:51

Ha egy multinál megnézik a leányvállalatok hatékonysági szintjét, akkor a magyar cégek az egyik legjobb eredményt mutatják. Ezért van az, hogy aki már itt van, az újra befektet. Interjú.

2012. július 05. 09:51
Becsey Zsolt
Portfolio.hu

Portfolio.hu: Milyen tényezők befolyásolják az ide települni szándékozó vállalatokat a végső döntésben?

Becsey Zsolt: Elsősorban a telephely. Azt láttam, hogy aki már itt van, annál a bővítő beruházás abszolút uralkodó volt. Ha ugyanis egy multinál vállalati szinten megnézik a leányvállalatok hatékonysági szintjét, akkor a magyar cégek az egyik legjobb eredményt mutatják. Ezért van az, hogy aki már itt van, az újra befektet. A legjobb példa erre az Opel: miközben európai szinten vannak problémái, a magyar leánycég jól teljesít. Hogy az Audi nagyrészt adómentes nyereségéről már ne is beszéljek, de kiemelkedően teljesít a rácalmási Hankook gyár is.

P.:Ugyanakkor hallani meghiúsult beruházásokról, illetve a makrogazdasági számok is azt mutatják, hogy nemzetközi összevetésben veszítettünk vonzerőnkből. Mekkora szerepe van ebben annak, hogy a magyar gazdaságpolitika az utóbbi években kiszámíthatatlan?


B. Zs.: A kormány eskütétele után az volt az üzenet, hogy a termelő szférát nem bántjuk, sőt ösztönözzük;, a természetes monopóliumokat, félmonopóliumokat vonjuk be a közteher-kiegyenlítési politikába. Én azért küzdöttem, és ezt továbbra is fontosnak tartom, hogy valóban ne legyen sokféle adó-de ott ésszerűek legyenek a kedvezmények és mértékek, és ez kiszámíthatóságot adjon. Főleg egy olyan kormánynál, amelyik mindenáron szeretné makrogazdaságilag stabilizálni az országot. A külföldi működőtőke azt is vizsgálja, hogy az ő szektorukat a kormány valamilyen speciális dologban »megtalálhatja-e«, akár adóval, akár más intézkedéssel. (...)

P.: Folyamatos az a vita, hogy mit érdemes az államnak kínálni egy-egy beruházás elnyeréséért. Ön szerint túlzásokba esünk e téren?


B. Zs.: Az úgynevezett fejletlen régiókban az európai regionális fejlesztési irányelvek szerint akár 50 százalékos támogatási szintig is el lehet menni. Magyarországon a 7 makrorégióból 6 elmaradott, 4 a legszegényebbek között van és lassan is zárkózik fel., (Automatikus támogatási lehetőségtől nagyrészt csak a központi régió fog elesni 2013 után). Ezzel az adottsággal tudunk gazdálkodni,támogatást adni készpénzben vagy adókedvezményben. Azt gondolom, hogy nem mindegy, mekkora a készpénzhányad. Úgy érzem, hogy néha Magyarországon túlzásba estünk. A gazdaságpolitika tizenvalahány millió forintot is adott fejenként új munkahelyteremtésre egy multinak, közben egy hazai kisvállalkozónak 2-2,5 milliót, és már az utóbbi is ösztönző. A készpénzhányad nagyon sok beruházónál inkább csak azért fontos, hogy lássa: a kormány mellém áll, van egy egyedi kormánydöntés. De valójában sokkal fontosabb az infrastruktúra, amit kap oktatásban, bekötő utakban, a polgármestertől infrastruktúrában stb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!