Bándy Kata és a halálbüntetés

2012. július 22. 13:21

A halálbüntetés visszaállítása ellen egyetlen komoly ellenérvem van, jámborságom bizonyságául le is írom: amíg a halottba nem tudunk lelket lehelni, nincs jogunk ahhoz, hogy embertársunk életét kioltsuk.

2012. július 22. 13:21
Apáti Miklós
Magyar Hírlap

Alighanem annak volt igaza, aki valaha így írt: »Mind megölném, ki ölni képes.« Érdemes megállni itt egy szóra. Meg lehet-e ölni mindenkit, aki (embert) ölni képes? (Hiszen nem a táplálkozási láncban kivívott s megőrzendő helyünkről van most szó, vagy például a nyári szúnyogok ellen viselt, hiábavaló hadjáratainkról.) Megölhetjük-e azt, aki ugyanúgy embernek született, mint mi, akik még nem öltünk embert se önként, se kéjjel, se parancsra, viszont nagyon szeretnénk, ha Bándy Kata gyilkosa a lehető legsúlyosabb bűn elkövetőjeként hasonló súlyú büntetést kapna, ha nem is tőlünk, de erre kiképzett és ezzel megbízott személytől?

Pedig őszintébb, emberibb dolog volna, ha mi magunk eshetnénk neki ennek az emberbőrbe bújt sátánfajzatnak, ha személyesen tölthetnénk ki rajta dühünket, az általa kiváltott indulatunkat, ha tiszta erőből rúghatnánk le a fejét, tekerhetnénk ki a nyakát. Igen, személyesen. 

Amit nem tehetünk, hiszen még mindig az ártatlanság vélelmének oázisában él, s ha bebizonyosodik bűnössége, akkor sem tehetünk semmit: szakirányú alkalmazottak – börtönőrök – óvják tőlünk, nehogy kárt tegyünk benne.(...)

A halálbüntetés visszaállítása ellen egyetlen komoly ellenérvem van, jámborságom bizonyságául le is írom: amíg a halottba nem tudunk lelket lehelni, nincs jogunk ahhoz, hogy embertársunk életét kioltsuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gaboca41
2012. július 23. 10:30
Itt mindekit csak a pillanatnyi érzelmek vezérelnek. Nem véletlen, hogy a fejlett világban mindenütt eltörlik a halálbüntetést (még az USA-ban is ez a tendencia érvényesül).Gondoljátok végig: ha lenne halálbüntetés, Kaiser és társa (a "mórigyilosok") már rég lógna, családjuknak pedig azt mondanák: elnézést, tévedtünk és a kettőjük gyilkosait soha nem vonnák feleősségre. Ez a Bándy-ügy sem tiszta. Életszerű, ha pszihológus végzettségű rendőrtiszt a lakása elől menekül isten tudja hová? Nem volt mobilja, hogy menekülés közben segítséget hívjon?Mit jelent Bándy mondata:egyedül viszem el a balhét?Az egész egy kicsit a móri ügy gyors megoldására hasonlít.
jász
2012. július 22. 23:03
Ez a féreg nem becsülte sem a kata sem a saját életét,mért kellene pont a társadalomnak erre tekintettel lennie?Az ál-demokráciák tetszelegnek önmaguk elött,a jogvédők hathatós közreműködésével. Az áldozat lassan feledésbe merül,a gyilkos 10-15 teafilterrel koktélozik a sitten,a magyarok ismét láthatják mit jelent számukra a nyugati jogharmonizáció.
durrbele
2012. július 22. 21:41
duzur Bocs!Árnyékra vetődtem.Akinek szántam most majd kéjesen leüti a magas labdát.Ha van esze.
bogo
2012. július 22. 21:40
Egy demoratikus állam nem gyilkolhat.. legyen tettei súlyával egyenértékü büntetése! Mindenkinek! (akiket független bíróság bünösnek állapít meg!) Ezt a "next" provokátort hagyjátok.. Ha valamelyik állam még külföldön is gyilkoltat,- az nem a Magyar! Ha valamelyik állam több ezer foglyot tart bírósági ítélet és bizonyíték nélkül, az sem a Magyar! Menjen a "next" - oda pampogni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!