Adózás nélküli képviselet?

2012. június 13. 16:25

Vajon aki nem járul hozzá egy nemzet vagy egy közösség jólétéhez anyagilag, az beleszólhasson-e abba, miként költik el a pénzt?

2012. június 13. 16:25
Horváth Krisztián
Mos Maiorum

„Az amerikai függetlenségi háborút kirobbantó alapelvet, mely szerint »nincs adózás képviselet nélkül«, most megfordítja egy kis angol párt. Vajon aki nem járul hozzá egy nemzet vagy egy közösség jólétéhez anyagilag, az beleszólhasson-e abba, miként költik el a pénzt?

Alexandra Swann, az Ukip 23 éves üdvöskéje áprilisi megjegyzésétől volt hangos az angol blog-szféra egy ideig és nem véletlenül: a modern demokráciák életében kardinális kérdést érintett. A konzervatívoktól átpártolt fiatal nő egy párttársa segítségére sietve a következőket találta mondani (írni): »veszélyes megengedni, hogy olyan emberek döntsenek mások pénzéről, akik maguk nem tesznek be semmit a közösbe«. Röviden: ha nem fizetsz adót -kivéve közvetett adót, mint a VAT-ot minden vásárlásnál-, ne legyen jogod szavazni se. Ez elég drasztikus kijelentés, és ha végiggondoljuk a munkanélkülieken kívül a diákokat, nyugdíjasokat, - nem beszélve az adócsalókról vagy az adóelkerülő szuper gazdagokról- is megfosztaná alapvető választójoguktól.

Ezt a szálat akár még tovább is fejthetjük, és a tényleges munkavállalókat is »kettébonthatjuk« állami és versenyszektorban tevékenykedőkre. Ha elvetemült kapitalisták vagyunk, megállapíthatjuk, hogy igazából az államnak dolgozó rendőrök, orvosok, tanárok, köztisztviselők sem termelnek, nem járulnak hozzá a GDP növekedéséhez közvetlenül (annál inkább közvetve), befizetett adójuk csupán egy könyvelési trükk, mivel az államtól kapott fizetésük egy részét adják vissza a közösbe. Úgy tűnik tehát, a jóléti állam összeesküdött az őt eltartó aktív nettó munkavállalókkal szemben, hisz mindenki beleszólhat, mire költsék az általuk megtermelt pénzt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2012. június 14. 11:55
Faszkalap komcsik. Nem értik hogy a legigazságosabb az egykulcsos adó, és aki mást mond abban Marx-Engels-Lenin's lakik. A másik igazságos adó a fogyasztási típusú adó: mennél többet fogyasztasz, annál többet fizetsz. Elméletileg a legjobb az SZJA teljesen kivezetése lenne, és maradna a forgalmi adó, amit magánszemély gyakorlatilag már ma sem úszhat meg, míg ugye a minimálbér+BMWX5 jövedelemeltitkoló mágusokat mindenki ismeri. Oké hogy a fordított ÁFÁ-val a mezőgazdasági kiskapukat is becsukták, innentől hajrá. Abból ami így befolyna többletként, lehetne kompenzálni a magasabb ÁFA kulcsok miatt a jogosan inaktív rétegeket (=értsd: végigdolgozta az életét és most nyugdíjas, vagy önhibáján kívül rászoruló) Más kérdés hogy egy ilyen radikálisan tiszta és egyértelmű adórendszer a nemzetközi környezetbe (ahol vegyes adózás van: jövedelem és fogyasztási) nem illik bele, mert onnantól mindenki külföldön vásárolna.
bigyomail
2012. június 14. 10:31
Én már nagyon régóta mondogatom, hogy csak az szavazhasson, aki adót fizet. (nagyjából a szociális népszavazások kora óta) És azért, hogy az adóelkerülők (tehát azok, akik valamennyi adót fizetnek, de messze sem annyit, mint amennyit kellene) ne érhessenek el ebben a rendszerben sokat, ezt úgy kellene megcsinálni, hogy csak az szavazhat, aki az előző évben adót fizetett és a szavazata annyit ér, amennyi adót befizetett. Így azután igazságos és arányos lenne a rendszer, hiszen annak lenne nagyobb szava a pénzek elköltésében, aki többet ad be a közösbe. A módszer egyszerű. A Fidesz által sokat emlegetett elő-regisztráció lenne szükséges, ahol a regisztrációra a választó az előző évi adóbevallásával, vagy a NAV-tól kapott adóigazolásával megy be és ezzel regisztrál, ahol minden befizetett egymillió (tíz-, százmillió? ez lehet vita tárgya) forint után további egy szavazatra lesz jogosult. A szavazáskor, mikor bejelentkezik a szavazókörbe és igazolja magát, akkor az elő regisztrációs lista szerinti szavazólapot kap. (pl.: másfél millás befizetés után kettőt).
blogen
2012. június 14. 10:01
Javulnak Magyarország fejlődési kilátásai.
Sebaj Tóbiás
2012. június 14. 09:38
Persze nagyon szimpatikus godolat. De mi lesz ha a választójogal rendelkező adófizetők úgy fogják gondolni, hogy nem akarnak szociális segélyt, munkanélküli járadékot, támogatásokat folyósítani ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!