Tudomány alulnézetben

2012. június 20. 12:10

A pénz helyettesítheti a tényszerű igazságot? Pénzért hazudik vajon korunk tudománya?

2012. június 20. 12:10
Darvas Béla
Átlátszó.hu

„Mi helyettesítheti a tényszerű igazságot? Ha erről néhány évtizede tudományos területen dolgozót kérdezett valaki, akkor a válasz egyértelműen lakonikus rövidségű volt. Semmi – hangzott el a kérdésen is megütközve. Ha a mai – a pályázati rendszerekben vergődő, költségvetési hiány befoldozásával kínlódó – kutatóknak tesszük fel ezt a kérdést, akkor a válasz más is lehet. A pénz – hangozhat el torokköszörülés után. A pénz helyettesítheti a tényszerű igazságot? Pénzért hazudik vajon korunk tudománya? Aligha. Még csak elhallgat, maszatol, elbizonytalanít, köröket futva tudakolja az elmondhatót, néha korábbi kitüntetéseit csillogtatva lobbizik valamiért, amiben a maga és társai számára kitörési pontot sejt. A tudomány általános célja a megismerés helyett ma már részcélok körülkerítése (»szent családokként« működő érdekszövetségek), pillanatérdekek kiszolgálása (szörfölők) és megélhetési matatás (egymásnak motyogók) is zajlik. Talán ez az állapot már éppen átbillenőben afelé, amiben a kutatás ártatlanságának illúzióját is elveszíti. A mai kutató korántsem független elmélkedő, már bérből élően teljesít, már cselédként kiszolgál, már hétköznapi túlélő, mint a legtöbben a második ezredforduló után, az ökológiai válság elején, az energiaválság árnyán még innen. A hazai tudomány labort felejtő vezetői még a tradíciók visszfényében nyilatkoznak, de az aktív kutatók többsége már gyakorolja a környezethez való hasonulási technikákat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2012. június 20. 17:44
"Az a kérdés, hogy az emberi gondolkodást tárgyi igazság illeti-e meg - nem az elmélet kérdése, hanem gyakorlati kérdés. A gyakorlatban kell az embernek gondolkodása igazságát, vagyis valóságát és hatalmát, evilágiságát bebizonyítania. Az olyan gondolkodás valóságáról vagy nemvalóságáról folytatott vita, amely elszigeteli magát a gyakorlattól - tisztára skolasztikus kérdés."
Ciki
2012. június 20. 15:28
A cikkíró meg is fogalmazza a lényeget, csak az valahogy nem került ide be! "Mi is ez? Nos, az a fajta, amit a terméktulajdonos finanszíroz, aminek célja a tulajdonos hasznának növelése. Ez a fajta kutatás adatokat gyűjt a saját zárt aktatárába. Ebből nyilvánosságra hozza azt, ami számára előnyös, elsüllyeszti azt, ami számára kellemetlen. Nem hazudik, csak elhallgat, felerősíti azokat a hangokat, ami egy terhelő adattal kapcsolatban elbizonytalanít. Csúsztat is, ha kell, a saját részigazságai szerinti virtuális világ berendezéséhez." Ez itt a legnagyobb probléma a tudományos világgal! Az természetes, a terméktulajdonos így viselkedik, a baj az, hogy az ellenvélemény soha nem lát napvilágot. De nem is csoda, napjaink elkurvult sajtói, médiái csak annak engednek teret, akik jól megfizetik őket! Az ellen hangok meg nem igen tőkeerősek!
Pisti, az aragorn
2012. június 20. 13:41
Bodoky nagyon nyomatja már évek óta ezt a Darvas Bélát minden csatornán és felületen...
marko11
2012. június 20. 13:11
Súlyos vádak, de igaz! Bármit (és bárminek az ellenkezőjét) bebizonyítják - tudományosan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!