Kié a harang?

2012. június 15. 14:39

A püspökök idegesek a kormánnyal folytatott huzavona miatt.

2012. június 15. 14:39
Bereczky Örs
Bereczky Örs blogja

„Miről is van szó? A keresztyén egyházakat egy államtitkár megkérte, hogy június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján harangot zúgassanak. A három püspök (katolikus, református, evangélikus) közös levelet írt: ők márpedig nem harangoznak, mert a harang arra való, hogy istentiszteleti alkalmakkor meg az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szóljon. Hozzáteszik: minden nap az egész magyarság ügyét szívükön hordozzák. A levélváltás utóélete: dühösen támadja e levélért a jobboldal kormánypárti része is az egyházi vezetőket.

Semmilyen bizonyítékom nincs rá, de úgy érzékelem – részben egyházi belső suttogásokból – hogy a püspökök idegesek a kormánnyal folytatott huzavona miatt. A huzavona tárgya az egyházi finanszírozás. Az államnak részben biztos, hogy igaza van: nem az egyházi könyvelés a legprofibb az adminisztráció eszetlen világában. Az egyháznak is igaza van: nehéz követni a politika bakugrásait.

A rendszerváltás ugyanis egyházainkat anyagilag egy szál gatyában érte. A templom egere hirtelen gyenge kezébe kapott néhány száz intézményt (iskola, öregotthon, kórház, stb), saját vagyon nélkül. Ezeket az intézményeket évről-évre változó feltételekkel működtette az egyházakon keresztül az állam. Volt olyan híres eset, amikor a (Gyurcsány-)kormány elfelejtett 3 milliárd mindenhogyan járó pénzt kifizetni az egyházi iskoláknak. (Később muszáj volt kifizessék). És vannak olyan évek, amikor az egyházi normatívák az önkormányzatiaknál jobb feltételeket kínálnak ezeknek az intézményeknek. A részletekről semmi tudomásom nincs, de nem csodálkozom rajta, hogy megint megy a kötélhúzás. Nem kifogás, csak magyarázat: talán a vita hevében fogalmazták meg püspökeink a rövid, elhíresült levelet.

A püspökeink azt írták, minden nap foglalkozunk a határontúliakkal emléknap nélkül is. A sértődött megfogalmazásban van némi igazság.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. június 17. 01:28
Nekem többek között Tétényi Éva katolikus egyház általi befuttatása igencsak a bögyömben van. Csak lapátoljatok rá.
brabant89
2012. június 17. 01:02
Miért vett részt Erdő Péter az Élet menetén? "5. Nem hívhatjuk segítségül Istent, mindenek Atyját, ha nem tekintünk testvérnek bizonyos embereket, akik pedig Isten képmására vannak teremtve. Az ember kapcsolata az Atya Istennel és az ember kapcsolata az embertestvérekkel oly szorosan összetartozik, hogy az Írás azt mondja: "aki nem szeret, nem ismeri Istent" (1Jn 4,8). Nincs tehát alapja semmiféle elméletnek vagy gyakorlatnak, mely ember és ember, nép és nép között diszkriminál az emberi méltóság és a belőle fakadó jogok tekintetében. Ezért az Egyház -- mint Krisztus lelkületétől idegen dolgot -- elítéli az emberek faj, bőrszín, társadalmi helyzet vagy vallás alapján történő bármilyen diszkriminációját. Ezért a Szent Zsinat Szent Péter és Pál apostol nyomában járva nyomatékosan kéri a Krisztus-hívőket, hogy "kifogástalan életet élve a pogányok között" (1Pt 2,12), ha lehetséges, amennyibe rajtuk áll, békében éljenek mindenkivel, hogy valóban fiai legyenek az Atyának, aki a mennyekben van." Ez a római katolikus egyháznak a II. vatikáni zsinaton elfogadott "Nostra aetate" nyilatkozatából van. uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=9 Egyébként Erdő Péter (illetve a Magyar Katolikus Püspöki Kar) nem tiltotta meg a harangozást, és nem tette kötelezővé az Élet menetén való megjelenést.
nyugalmazott tanár
2012. június 16. 08:30
Szegény Gábor Áron forog a sírjában...
nyugalmazott tanár
2012. június 16. 08:29
A püspökök ne idegesek legyenek, hanem térjenek vissza a hívekhez. Mert az együttérzést megtagadó lépésükkel nagyon, de nagyon eltávolodtak tőlünk. Még szerencse, hogy a hit felül tud emelkedni az eltévelyedett pásztoron is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!