Horthy és Kádár

2012. május 27. 08:20

Horthy is, Kádár is szemben állt a nyugati értelemben vett parlamenti, liberális, versengő demokráciával. De másképp voltak nem demokraták.

2012. május 27. 08:20
Ujlaky István
Kráter Műhely Egyesület

„9. Horthy is, Kádár is szemben állt a nyugati értelemben vett parlamenti, liberális, versengő demokráciával. De másképp voltak nem demokraták. Horthy elvileg utasította el a tömegdemokráciát . Kádár viszont miképp a kommunista világ úgy gondolta, nincs általában demokrácia: burzsoá demokrácia van, és szocialista demokrácia, s ez utóbbi nem más, mint proletárdiktatúra. Mégis: korszakának első felében a proletárdiktatúra, második szakaszában a szocialista demokrácia szerepelt gyakrabban a politikai közbeszédben. A Horthy-korszak vegyes politikai rendszerét a negyedszázad során a demokratikus elemek eróziója, a fasizálódó-szélsőjobboldali vonások térnyerése jellemezte tegyük hozzá, a kormányzó személyes akarata ellenére, aki, eredménytelenül, éveken át próbált meg gátat vetni ennek a folyamatnak. A Kádár-korszak tendenciája ellentétes, a totális diktatúrából a néhány liberális és demokratikus nyomelemtől sem mentes tekintélyelvű diktatúra, puha diktatúra felé haladt.Horthy és Kádár egyaránt rettegett a nép közvetlen politikai szerepvállalásától. Természetesnek egy szűk hatalmi elit: a kormányzó esetében a történelmi földbirtokos osztály és dzsentri, Kádár esetében a pártapparátus politizálási monopóliumát tartották. Egy percig sem szabad elfelejtenünk: a politika a lehetőségek művészete. A nyugati típusú parlamenti demokrácia a Kádár-korszakban nem tartozott a lehetőségek közé, de korábban, a két világháború között is hiányoztak egy igazi demokrácia bel- és külpolitikai feltételei.

10. Horthynak és Kádárnak is szemére vethető bizonyos szürkeség, középszerűség. Vajon ők voltak-e korszakuk legnagyobbjai? Horthy esetében egyszerűbb a válasz: nem. A Horthy nevével fémjelzett negyedszázad legnagyobb politikusa gróf Bethlen István: tehetségesebb, bölcsebb, taktikusabb, sikeresebb, mint a kormányzó. Bethlen mellett azonban legfeljebb a nemzetközi rangú földrajztudós, a korszakot kétszeri miniszterelnökségével bekeretező Teleki Pál neve vetődhet fel. A Kádár-korszak esetében bonyolultabb a kép. Azok, akik hosszú ideig voltak pozícióban Dobi István, Losonczy Pál, Lázár György vitathatatlanul kisebb formátumúak, mint az első titkár. Azok viszont, akiket a kor legnagyobbjainak éreznénk, vagy csak rövid időt kaptak a történelemtől, vagy a szakpolitikus szerepébe kerültek. Mégis, megkockáztatható, hogy a magyar szövetkezeti modellt kiépítő Fehér Lajos, a reformokban döntő szerepet játszó Fock Jenő és Nyers Rezső, a művelt autodidakta, nagy taktikus Aczél György, s a partvonalon túlra szorított Donáth Ferenc Kádárral összevethető vagy talán tehetségesebb is volt csak moszkvai hátszél s a mindent túlélés képessége nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. május 28. 10:38
És mit csinált Lőwi Vladimir Czermanikkak?
lelánczi
2012. május 27. 13:34
Sajnos Kádárral szemben Horthy jelentősen alulmaradt egy nemzeti konzultáció keretében feltett közvéleménykutatásban. De talán még kéne dolgozni rajta, és beleverni a birkák fejébe, hogy Horthy kormányzó úr csak jót akart, és hogy a II. magyar hadsereg hősiesen harcolt az oroszok ellen, és a zsidókért nem kár.
imres
2012. május 27. 11:43
Úgy látom, a szekértáborok most is vállnak feszülnek és mindkét oldal nyomatja a maga hülyeségét. Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy egyikük sem volt jelentős történelmi figura. Már hogyne lett volna. Mindkettő az volt. Az én apám - némi kiegészítéssel - ennek a 2 történelmi személynek uralkodása alatt élte le életét. Én azt ajánlanám a hirtelen és zsigeri véleményformálóknak, hogy olvassák el elejétől végig azt az írást.
imres
2012. május 27. 11:35
Nem feltétlenül értek egyet a szerző összes állításával, de az kétségtelen, hogy eddig az összehasonlítás csak annyiban merült ki, hogy a politikai szekértáborok képviselői megfeszítették a vállukat és erőből le akarták nyomni az ellent. Érdemes az íráson elgondolkodni, még azoknak is, akik első blikkre alapból és zsigerből véleményt mondanak. Nagy hiba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!