A vörös vonal határán: veszélyes hónapok következnek, Magyar Péter terve nem hagy kérdőjelet

Történelmi időszak következik Európa életében, nagyon nem mindegy, hogy ki fogja vezetni Magyarországot 2026 után.

Az ember nem tehet mást, mint hogy elkészíti a lehető legjobbat. A legnehezebb időkben is.
- A családját nemzedékekre visszamenőleg átfonják a szőlőindák: az édesapja, a nagyapja, de még a dédapja is borász, bortermelő szakember volt. Nyilvánvaló volt, hogy Maurer Oszkár is a szőlőtőkék között, hordók és palackok között éli majd az életét?
- Be kell vallanom, hogy gyerekként nem álltam közel a szőlők és borok világához. Megvoltak ugyan a fontos találkozási pontok, súrlódások és érintések, amik mindig is a szőlők között tartották a gondolataim egy részét, s amelyek később elő is törtek belőlem, és segítettek abban, hogy úgy döntsek, mégis bortermelő leszek. De volt más is, ami gyerekként nehezítette a jövőről alkotott kép kialakítását: a titói Jugoszláviában magánszemélyek nem termelhettek bort - hivatalosan. Tilos volt árulni a bort. A szőlőt, ha szüretelt valaki, le kellett adni az állami gazdaságokba.

Ez nem tett jót a bornak, mert a mennyiség határozta meg a piacot, nem pedig a minőség, de akkoriban nem volt más lehetőség. A családom valóban szőlővel és borral foglalkozott. Édesapám az Állami Borkombinátnál dolgozott egy ideig; nagyapám vincellériskolát végzett, dédapám pedig szőlész-borász mérnökként egy 340 holdas birtok szakmai irányítója volt. Van egy ültetvény itt, Hajdújáráson, 1909-es telepítésű, szerémi zöld és bakator van benne. A dédapám e borvidék szőlőiből készítette el a régió első pezsgőjét, még az 1920-as években. Ezt az ültetvényt most mi gondozzuk, és azt tervezzük, hogy hamarosan újból pezsgőt palackozunk.
- Mekkora az a terület, amin ma gazdálkodni lehet errefelé?
- Lényegében két különálló és mégis egységes szellemiségű területről van szó. Külön kell választanunk ugyanis a borvidékeket. A Szabadka-horgosi borvidék keleti része a Kunsági-hajósi borvidék része volt egykor, a nyugati területek pedig a Csongrádi borvidékhez tartoztak. Ez lényegében a Dél-alföldi borvidék, ahol most vagyunk, innen 120 kilométerre húzódik a Szerémi borvidék, ami a törökig az első számú borvidéknek számított Magyarországon. Ezen a két területen gazdálkodunk, és azon vagyunk, hogy visszaállítsuk a borvidékek régi hírnevét. Nagyrészt mindenhová ugyanolyan szőlőket telepítettünk, mint amilyenek mindig is éltek errefelé, de ami talán még ennél is fontosabb: a területre jellemző karós bakművelést alkalmazzuk, a borokat pedig a lehető legtermészetesebb módon készítjük, hordókban érlelve, adalékanyagok nélkül.”