- A családját nemzedékekre visszamenőleg átfonják a szőlőindák: az édesapja, a nagyapja, de még a dédapja is borász, bortermelő szakember volt. Nyilvánvaló volt, hogy Maurer Oszkár is a szőlőtőkék között, hordók és palackok között éli majd az életét?
- Be kell vallanom, hogy gyerekként nem álltam közel a szőlők és borok világához. Megvoltak ugyan a fontos találkozási pontok, súrlódások és érintések, amik mindig is a szőlők között tartották a gondolataim egy részét, s amelyek később elő is törtek belőlem, és segítettek abban, hogy úgy döntsek, mégis bortermelő leszek. De volt más is, ami gyerekként nehezítette a jövőről alkotott kép kialakítását: a titói Jugoszláviában magánszemélyek nem termelhettek bort - hivatalosan. Tilos volt árulni a bort. A szőlőt, ha szüretelt valaki, le kellett adni az állami gazdaságokba.
Ez nem tett jót a bornak, mert a mennyiség határozta meg a piacot, nem pedig a minőség, de akkoriban nem volt más lehetőség. A családom valóban szőlővel és borral foglalkozott. Édesapám az Állami Borkombinátnál dolgozott egy ideig; nagyapám vincellériskolát végzett, dédapám pedig szőlész-borász mérnökként egy 340 holdas birtok szakmai irányítója volt. Van egy ültetvény itt, Hajdújáráson, 1909-es telepítésű, szerémi zöld és bakator van benne. A dédapám e borvidék szőlőiből készítette el a régió első pezsgőjét, még az 1920-as években. Ezt az ültetvényt most mi gondozzuk, és azt tervezzük, hogy hamarosan újból pezsgőt palackozunk.
- Mekkora az a terület, amin ma gazdálkodni lehet errefelé?
- Lényegében két különálló és mégis egységes szellemiségű területről van szó. Külön kell választanunk ugyanis a borvidékeket. A Szabadka-horgosi borvidék keleti része a Kunsági-hajósi borvidék része volt egykor, a nyugati területek pedig a Csongrádi borvidékhez tartoztak. Ez lényegében a Dél-alföldi borvidék, ahol most vagyunk, innen 120 kilométerre húzódik a Szerémi borvidék, ami a törökig az első számú borvidéknek számított Magyarországon. Ezen a két területen gazdálkodunk, és azon vagyunk, hogy visszaállítsuk a borvidékek régi hírnevét. Nagyrészt mindenhová ugyanolyan szőlőket telepítettünk, mint amilyenek mindig is éltek errefelé, de ami talán még ennél is fontosabb: a területre jellemző karós bakművelést alkalmazzuk, a borokat pedig a lehető legtermészetesebb módon készítjük, hordókban érlelve, adalékanyagok nélkül.”