Horthy-kultusz – miért most?

2012. május 25. 11:01

A Horthy-kultusz a XXI. századi demokratikus értékek világos megtagadása, visszalépés egy olyan világba, amit Nyugat-Európában már átléphetetlen vörös vonal választ el a mai időktől.

2012. május 25. 11:01
Gadó János
Szombat

„Hiába, hogy a dualizmus kori Magyarország a nemzeti nagylét egyedülálló időszaka volt: liberális volt, nyitott – és ez volt a »zsidó térfoglalás« ideje. Ez nem kell.

Horthy kora ezzel szemben az I. világháború és a trianoni trauma utáni, frusztrált, ellenségképre épülő, revansvágytól fűtött időszak volt. Ez a szellem sokkal közelebb áll a mai (szélső)jobboldalhoz. Az antiszemitizmus pedig a kor félhivatalos ideológiája volt.

A nem egészen szélsőjobb számára persze a szíve mélyén rejlő Horthy-kép nyíltan nem vállalható, ezért kell rá a cukormáz: Horthy, a jóságos nagypapafigura, bölcs államférfi, aki ellenállt Hitlernek, amíg lehetett, Horthy mint a budapesti zsidóság megmentője (!), stb.

Mindez súlyos válságjelenség: a Horthy-kultusz a XXI. századi demokratikus értékek világos megtagadása, visszalépés egy olyan világba, amit Nyugat-Európában már átléphetetlen vörös vonal választ el a mai időktől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugi
2012. május 28. 01:19
Még gyengébb.
1120
2012. május 25. 18:14
Majd egyszer rájöttök, hogy Horthynak köszönhetitek az életeteket és akkor majd elzarándokoltok Kenderesre megköszönni azt a Kormányzó Úrnak! Amíg ez nem történik meg, addig "Horthy-ügyben" tkp. nem történt SEMMI!
KannibálTatárÚr
2012. május 25. 17:31
..."ez volt a »zsidó térfoglalás« ideje. Ez nem kell." Ez a legtermészetesebb. Melyik nemzet nézné tétlenül országa elfoglalását? A hiba a hódítókban van, nekik kell megváltozniok!
Liquid
2012. május 25. 15:17
Gadó és fajtársai láthatóan nem győznek hálálkodni Horthynak, hogy lehetővé tette szánalmas életüket. Történelmi tényekkel sincsenek tisztában. Ezeknek még a zsidómentő Horthy is antiszemita.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!