Afganisztán egy magyar katona szemével

2012. április 03. 20:47

Ez alapvetően nem harci misszió, nincsenek nehézfegyvereink, nincs is rá szükség. Interjú.

2012. április 03. 20:47
Ruszin Romulusz
MNO

– Tény, hogy volt egy tüntetés az önök táboránál is, az amerikaiak által elkövetett Korán-égetés után.

– A mullahok szavára több tízezren gyűltek össze Baglánban. A feldühödött tömeg egy nyolcszáz fős csoportja elindult a táborunk felé botokkal, kövekkel felfegyverkezve. Az afgán rendőrök nem tudták kezelni a helyzetet, a dühös emberek pedig túl közel merészkedtek annak ellenére, hogy hangszórókon pastu és dari nyelven felszólítottuk őket a távozásra. Amikor aztán bontani kezdték a kerítést, úgy döntöttem, hogy figyelmeztetőlövést adunk le erődemonstrációs céllal. Egy rövid sorozat a harminc milliméteres gépágyúból aztán elérte a kellő pszichikai hatást.(...)

– Volt éles helyzetben?
 
– Egy alkalommal német szövetségeseink egyik konvoját támadták meg. Távirányítású bombát robbantottak mellettük. Kiszáguldottunk, biztosítottuk a helyszínt, és gondoskodtunk a sebesült katona helikopteres kimentéséről és kórházba szállításáról, illetve a sérült járművek elszállításáról.

– A katona túlélte?
 
– Igen, hál’ Istennek időben kapott ellátást. Elismerő szavakat kaptunk a német elöljárótól. A másik adrenalinnövelő esemény az volt, amikor nekünk adta meg magát és tette le a fegyvert egy hegyvidéki ellenálló-csoport. Afgán kollégákkal együtt mentünk fel egy olyan elzárt faluba, ahol addig egyetlen NATO-katona sem járt. Nem lehettünk teljesen bizonyosak abban, hogy nem fog kellemetlen meglepetés várni minket odafönt. De nem volt kérdés, bele kellett nézni az addigi ellenség szemébe. Azt azért nem bánom, hogy komolyan gondolták a fegyverletételt és átadták a teljes arzenált.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 04. 11:34
Belenéztél az ellenség szemébe. Ám ő csak azért ellenség, mert te odamentél. Csak a hazádért érdemes meghalni, idegen hatalomért nem.
megyer
2012. április 04. 11:30
Gyalázatos szégyen, hogy részt veszünk ebben az újgyarmatosító háborúban a megszállók oldalán! Amúgy pedig: "Mit kíván a magyar nemzet. 10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el tőlünk."
füst
2012. április 04. 10:12
Mi a francnak vagyunk mi Afganisztánban? (Ráadásul a szövetségesünk mindent megtesz a, hogy destabilizálja a kormányunkat.)
sky.net
2012. április 04. 09:27
szép szál huszár ez a romolus , szép magyar nevével jelzi, hogy milyen keményen képviseli a magyar nemzet érdekeit ... takarítja az afgán ganyét , a jenki (érts zsidó) globálmocsok érdeke szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!