A Nobel-díjas nyalókája

2012. április 09. 11:03

Günter Grass (1927) eddig a liberális kultúrdiktatúra kegyeltje volt.

2012. április 09. 11:03
Nagy Csaba
Facebook

Günter Grass (1927) eddig a liberális kultúrdiktatúra kegyeltje volt. Nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a szociáldemokrata párt tagjaként és Willy Brandt egykori kancellár beszédírójaként is jeleskedett. Ha csak firkált valamit, mondjuk egy bevásárló cédula hátára, máris felcsendült a hozsannázó kórus; és ömlött az elismerés.

1990-ben ezért irodalmi Nobel-díjat is kapott – mármint „megfelelő” polkorrekt magatartásáért.

Ezért zúdult fel most a balliberális massza, amikor megjelent a Süddeutsche Zeitung-ban az „Amit el kell mondani” című verse.

Mert a „jó nyalóka visszanyal”.

És persze a baloldal addigi hőse azonnal bűnös lesz. És senkiházik antiszemitázzák le (A legszebb talán Mathias Döpfner, az Axel Springer vezetőjének véleménye, aki a maga primitivitásában azt fogalmazza meg, hogy Grass verse „moralizáló hangnemben”  előadott „politikailag korrekt antiszemitizmus”.)

 

És „kiderül”, hogy aki Izraelt kritizálja, az egyértelműen antiszemita (nem pediglen Izrael-kritikus) és aki ilyet tesz, az biztosan tagja volt a Waffen SS-nek (aminek rajta kívül még pár százezer tagja volt).

Volt a Monarchia idején egy vicc-figura: Móricka. Egy birodalom nevezett rajta, hogy Mórickának mindenről „az” jutott eszébe. Így vannak ezzel a mai antiszemitázóink – mindenről „az” jut csak eszükbe.

Volt anno egy szocialista - viccesnek szánt – tanmese „Az érvényesülés aranyszabályairól”. Ezt Grass biztosan nem ismerte – így most megosztom vele is, hadd tanuljanak a nyugatiak is:

1) Ne gondolkodj!

2) Ha gondolkodsz – ne írd le!

3) Ha leírtad – ne írd alá!

4) Ha aláírtad – ne csodálkozz!

Isten hozta Herr Grass-t a Mátrixban!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stigma
2012. április 10. 09:25
"2012. április 4-én jelentette meg Günter Grass a Süddeutsche Zeitung, a La Repubblica, valamint az El País lapokban a Was gesagt werden muss (Amit ki kell mondani)[57] című politikai témájú prózaversét, amely nagy vihart kavart.[58] A versben Grass Izrael államot támadja azzal, hogy atomolitikájával veszélyezteti a világbékét. A versre egyébként az adott közvetlen okot, hogy Németország egy újabb katonai tengeralattjárót kívánt szállítani Izraelnek. A vers megjelenését követően azonnal heves támadások érték a szerzőt a németországi zsidóság képviselői, politikusok és a média részéről, amelyek túlnyomórészt elítélték. Többen közülük az antiszemitizmus vádjával is illették Grasst.[59] A versben szereplő állítás miatt 2012. április 8-án Eli Jisai belügyminiszter persona non grata-nak nyilvánította őt Izraelben. Ezzel szemben Dzsavad Samakdari, az iráni kulturális miniszter helyettes levélben üdvözölte, hogy Grass "kimondta az igazságot"."
Arma Gedeon
2012. április 10. 09:07
Ez a Grass egy bölcs és ügyes fickó. Hosszú élete nagy részében élvezte a politikailag korrekt írósággal járó előnyöket, dicsfényt, Nobelt beleértve, majd végül fél lábbal a sírban megengedi magának azt a luxust is, hogy lelkiismeretére hallgatva megjrja az igazat és leleplezze eddigi Gazdáit, így megtisztulva mehet a lelke a mennybe... Igazi életművész! :-) Persze ezzel együtt megérdemli a virtuális kézszorítást.
bolá
2012. április 09. 17:46
Jobb későn, mint soha!
countrystudy
2012. április 09. 17:09
az is érdekes kérdés,hogy milyen erők döntenek a Nobel-díj odaítéléséről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!