A vérvád négy tanulsága

2012. április 12. 11:00

Talán a jó a rosszban, hogy kaptunk egy lehetőséget ahhoz, hogy visszaszerezzük józan ítélőképességünket, hogy a minimális konszenzus alapjait megteremtsük.

2012. április 12. 11:00
Köves Slomó
Szombat.org

„Végezetül meg kell említenünk, mennyire veszélyes lehet az »ellen-fantomok« felállítása is. Az antiszemitizmus elleni »küzdelemre« gondolok. Az elmúlt két évtizedben oly sokszor volt szó az antiszemitizmusról, hogy a szó szinte elveszítette jelentését. Nem csoda, hogy amikor kell, amikor itt az idő, vagy az fenyeget, hogy netán el is késtünk vele, nem tudjuk a valódi veszélyre felhívni a figyelmet.

Csak hogy egy példát említsek: Néhány éve a sajtó tele volt egy magát Szálasi örökösének nevező, minden bizonnyal pszichiátriai beteg nő fényképeivel és mondataival. A baloldal tiltakozó tüntetést szervezett, a jobboldal pedig politikai cirkuszról beszélt. Bácsfi Diána nem képviselt valós veszélyt, de alkalmas volt rá, hogy farkast kiáltsunk.

Most, amikor az ordas tényleg a kertek alatt jár, már alig figyel valaki.

Sok-sok ilyen esetet lehetne sorolni. A baloldal gyakran olyankor és olyanokra is szórta az antiszemita jelzőt, amikor a másik fél nem szolgált rá. A jobboldal pedig túl sokszor volt érzéketlen és néma, amikor szót kellett volna emelnie. Az antiszemitizmus témája politikai játékszer lett, és kiölte a társadalomból az egészséges önvédelmi reflexeket.

A múlt héten elhangzott jobbikos felszólalás azonban sok mindenkivel éreztette, hogy át lett lépve egy határ. A vérvádas gondolatmenetet a legkülönfélébb kötődésű és nézetű személyiségek és pártok utasították vissza.  A vérvád újjáéledése talán alkalmat ad arra, hogy tanuljunk elődeinktől. Talán a jó a rosszban, hogy kaptunk egy lehetőséget ahhoz, hogy visszaszerezzük józan ítélőképességünket, hogy a minimális konszenzus alapjait megteremtsük. Talán lehetőség arra, hogy kilépjünk a fantomok és ellenfantomok világából, megtaláljuk a minimum konszenzus alapjait. Talán…” 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 13. 12:03
Van egy ötödik tanulság is, még pedig:hogyan lehet vesztett állásból nyerni, hogyan lehet vádlottból vádlóvá lenni? Meggyilkoltak egy ártatlan leánykát, melyet a néphit meg a média rituális gyilkosságnak tekint, ami ugyebár nem lehetséges,ezért a vádlottakat felmentik.Pedig a vádat először az egyik vétkes 6 éves fiacskája mondja, aztán meg a 15 éves, aki bűntényt látta.Minden tanú a gyilkosságot igazolja, ám egyszer csak a tanúkat kezdik megvesztegetni, öngyilkosságok is történnek, bírák, ügyészek befolyásolása, vérvádat kiált az odacsődített média,vérvád van a Baráth szájába adva, pedig nem is azt mondta, ám ennek alapján antiszemitának lehet minősíteni,fel lehet jelenteni, pedig csak az igazat mondta egy igazságtalan ítéletről! Nem a képviselőt kell feljelenteni, tessék a a régi pört újra tárgyalni,!Népünk rengeteget szenvedett az igazságtalan ítéletek miatt, és gyűlöli a hazugságokat!
narmer
2012. április 13. 08:04
Tiszelt Köves úr!Kedves Solymosi Eszter! Minden részvétem mindkét félé, de e pillanatban nem tok másra gondolni csak a sárga csekkek megadóztatására. Tiszteletem.
Akitlosz
2012. április 13. 03:38
Talán igaza van. Talán nincsen. Egy talán tanulságáért talán kárt volt cikket írni.
Bisque Béla
2012. április 12. 23:44
Elvtársak! Igaza van mindenkinek! Holnaptól kezdve nincs zsidózás! Üzbégezzünk! :) Csak az lesz a szar, hogy azt is magukra fogják venni, mert biznisz van benne, és hamar ki fog derülni, hogy Mózes üzbég volt.......így aki üzbégezik, az is antiszemita!!!! Show must go on!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!