Négy év tűzszünet – a szlovákiai magyar minimum felé

2012. április 11. 15:24

A felvidéki magyar pártok kiszorultak a hatalomból, nem lesz hatásuk a kormány politikájára, nem ők fogják az iramot diktálni.

2012. április 11. 15:24
Fiala-Butora János
Közbeszéd

„A választási eredményekről sokféle elemzés jelent meg az elmúlt hetekben a szlovákiai magyar sajtóban és blogszférában, azonban ezek döntő többsége a Híd és az MKP szereplésével és jövőbeli esélyeivel foglalkozott. Hogy az új helyzetben mi történjen a kisebbségi jogok érvényesítése terén, arról kevesebb szó esett.

Némileg érthető pártjaink bénultsága: kiszorultak a hatalomból, nem lesz hatásuk a kormány politikájára, nem ők fogják az iramot diktálni. És ha a kormányon múlik, reagálni sem nagyon lesz mire, legalábbis Robert Fico szerint az új kormány semmilyen változásra nem készül a kisebbségeket érintő kérdésekben, fenntartják az eddigi status quót. Az eddigi gyakorlat alapján tehát négy év szünet jön kisebbségi ügyekben, legközelebb majd a következő választási kampány során hallunk megint a témáról.

Nagy hiba lenne, ha tényleg így történne. Az elmúlt két évben ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy pártjainknak nincsenek szakmailag kidolgozott, nyilvános vitára alkalmas javaslatai a kisebbségeket érintő kulcsfontosságú kérdésekben. Eddig hihettük azt, hogy valahol belül, az asztalfiók mélyén lapulnak titkos háttéranyagok, mostanra azonban valaki valahol a nagy összeveszésben már előállt volna velük.

Ne törjünk egyből pálcát felettük, nincs ebben semmi furcsa. A világnak ezen a részén rögtönzésekből áll a politika, ahol leginkább a minisztériumok szakmai apparátusára támaszkodva lehet egy törvényjavaslatot elkészíteni. Idáig nem is volt, aki nyilvános javaslatot kérjen számon a pártokon, megszoktuk, hogy a politika az ő dolguk, csinálják.

Nyilvánvalóvá vált ugyanakkor az is, hogy ez zsákutcába vezet. Hogy a rögtönzés és ad hoc politikai alku mire elég, azt láthatjuk például a népszámlálási eredményeken. Álságos dolog lenne a Híd nyakába varrni a fogyást – de az elmúlt húsz év magyar parlamenti képviselői azért kollektíve elgondolkodhatnak azon, jó-e az irány. Aki általában elégedett és sikeresnek tartja mondjuk a nyelvhasználati szabályozást vagy a magyarok lakta régiók gazdasági helyzetét, az ne olvasson tovább, nem neki szól ez a cikk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rente konverzió
2012. április 11. 17:38
A Híd nem nevezhető magyar pártnak tőlük ne is várjunk már sok mindent. Berényi a választások előtt büszkén kampányolt, hogy milyen jó az MKP programja, de igazából nem tudta megragadni az embereket - sablonos stílusba jön a politikus és hozza a programot. Ennél ma már lényegesen több kell. Talán Csáky ugyanezt megcsinálta volna, nincs nagy különbség. Ha most kettejük neve felmerül az MKP újraszervezésében, mint bukott diák, írhatnának új programot ami mozgósító választások között is. De a politikusoknak már annyi lehetőségük volt és nem tudtak eredményt felmutatni. Talán valami közösségi mozgalmakra lenne szükség, kitörni a Felvidéken megszokott esztrád, kultúra és kész semmittevésből. Csak meg kell határozni a célt, hogy világos, egyenes legyen az odavezető út. Kérdések, hogy kik képesek vezetni, és milyen aktivistákat, mozgalmakat. Hajrá Felvidék! Harcoljatok!
benszülött
2012. április 11. 16:48
"Az elmúlt két évben ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy pártjainknak nincsenek szakmailag kidolgozott, nyilvános vitára alkalmas javaslatai a kisebbségeket érintő kulcsfontosságú kérdésekben." Sem Felvidéken, sem Magyarországon.
Nemhivo
2012. április 11. 16:24
...van még egy másik alternatíva is... Ha a jobbik vezetésével M.O. kivonulna az unióból, saját homokozót készítve az országból...akkor megindulhatna a környező országokba innét a kitelepülés...elsősorban a magyarok lakta régiók felé.. Nekem már van személyes ismerősöm, aki Kolozsvárra települt...jelenleg románul tanul..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!