A Semmelweis igazsága a Schmitt-ügyben

2012. április 04. 21:00

Azt eldönteni, hogy egy doktori értekezésnek vannak-e tudományos eredményei, mik azok, és hogy az a tudományos etika követelményeinek megfelel-e, a tudomány művelői illetékesek.

2012. április 04. 21:00
Bazsa György
HVG

„Azt eldönteni, hogy egy doktori értekezésnek vannak-e tudományos eredményei, mik azok, és hogy az a tudományos etika követelményeinek megfelel-e, a tudomány művelői, azaz csakis a védési bizottságok (benne a bírálók) és a doktori tanácsok illetékesek. Ezekben a szakmai-etikai kérdésekben az állam nem jogosult dönteni. Ha az eljárásban szabálytalanságok voltak, abban az állam (pl. miniszter vagy bíróság) is jogosult vizsgálódni, ekkor az érintetteket is meghallgatni, majd dönteni – különösen akkor, ha az egyetem ezt nem teszi meg. De ez az eljárást érintő döntés sem sértheti a tudomány alkotmányos autonómiáját.

Hogy egészen konkrét legyek: a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa (majd megerősítésként a szenátus) – jogszerűen és megtámadhatatlanul döntött a napokban egy doktori értekezés szakmai-etikai értékei, itt egyértelműen a meg-nem-felelése ügyében. E hhez éppen elegek az írásos dokumentumok, itt már meghallgatásnak nincs szerepe. Mivel ebben a doktori eljárásban érdemi hiba nem fordult elő, így nincs alapja bírósági fellebbezésnek. Már amennyiben komolyan vesszük az Alaptörvényt és nem alacsonyabb jogszabályok félre­magyarázására építünk. Ebben a szellemben nyilatkozott a minap a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) jelenlegi elnöke is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. április 05. 09:24
Lehet Somdara, de ezt a meccset már lejátszották és a tárogatós csúfosan elbukott. Most Feri dolgozata miatt izgulok, remélem megtalálja vmelyik dobozban. Amúgy Viktor végül pont azt csinálta amit tegnap mondtam és amit szokás szerint nem értettél: lemásolta és Ő hozta nyilvánosságra nem az egyetem...
hakos
2012. április 05. 08:28
Bazsa György, MSZP Egy ittfelejtett pártkatona? http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_kpv.kepv_adat?p_azon=b027
Feyszáll
2012. április 05. 01:10
1998 júniusában a tandíjfizetés megszüntetése miatt kiesett egyetemi bevételek költségvetési kompenzációját szorgalmazta. 2001 novemberében kritizálta a felsőoktatási fejlesztési program végrehajtását, mert mint mondta, annak egyetlen pontja sem valósult meg. Többször követelte a felsőoktatási támogatások felemelését. 2001 augusztusában javasolta, az Agrárinnovációs Kht.-nek juttatott pénzeket inkább iskolakezdési támogatásként osszák szét a rászoruló családok között. 2001 májusában javasolta, hogy minden felsőoktatási hallgató internet-hozzáférését törvény biztosítsa. http://www.origo.hu/itthon/20020402bazsa.html Ingyen repülést, mindenkinek kakaóbiztos számitógépet. Komoly ember lehet. Csak rá kell nézni a fejire.
tarackos
2012. április 04. 23:52
Palikám, sakk-matt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!