A holnap nem belátható

2012. március 05. 10:52

Minden ember életének vannak olyan tanulságai, amelyek az övéi. Interjú.

2012. március 05. 10:52
Szabó István
kultúra.hu

Nem ez az első regényadaptációja, csakhogy minden regényíró: Örkény, Maugham, Móricz és sajnos a forgatáskor már Szabó Magda is halott volt. Segítette vagy nehezítette volna a munkát, ha él?

Segítette volna. Nagyon nyitott volt. Sokszor beszélgettem vele, mindig lenyűgözött elképesztő műveltsége, tudásának gazdagsága.

Az ajtónak sok rétege van, többszörös szimbólum. Egy filmrendező csukva tud tartani néhány ajtót vagy filmről filmre nyitja őket, és végül ott áll teljesen nyitva, mindent megmutatva?

Nem, nem. Ha tudnék még filmet csinálni, biztosan lenne olyasmi, amit eddig nem mutattam meg. Sőt, őszintén szólva, egyre több téma alakul itt körülöttem, amiről lehetne mit mondani.

Én inkább a személyes ajtajaira gondoltam. Úgy érzem, mindezen filmek ellenére egy része zárt maradt, sok mindent elrejt.

Nem rejtegetem, de minden ember életének vannak olyan tanulságai, amelyek az övéi. (...)

Az ön személyiségéhez közelebb áll az a fajta meditatív látásmódú, apró lelki rezdüléseket boncolgató filmvonulat, amivel kezdett: az Apa, Szerelmesfilm és amihez Az ajtót is sorolom, mint a mozgalmas, buja Mephisto vagy Redl ezredes?

Nem tudom. Másokat elemzek, magamat nem. De természetesen az is számít, mik a lehetőségek. Amikor az említett két film készült, lehetőségeink lényegesen nagyobbak voltak. Most kicsit úgy vagyunk, ahogy Radnóti írja: »Barátaim, ha rövid a papír az ember akkor apró verset ír.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipafa
2012. március 27. 18:41
„A holnap nem belátható” Úgy látszik a tegnap sem.
Arma Gedeon
2012. március 27. 13:56
Tanulság: ne légy besúgó!
nyugalmazott tanár
2012. március 27. 13:56
"Minden ember életének vannak olyan tanulságai, amelyek az övéi." Atya világ! Ez már igazi filizófia! Heller!! Ide gyorsan!
Dr. No
2012. március 17. 12:20
"A fidesz szerepet most ebben a temaban hagynam." No és miért, drága? Mert ezt már tényleg nem lehet senki másra ráfogni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!