Kérdéseink az Orbán-rendszer filozófiáját érintik

2012. március 08. 08:18

A Fidesz a választás előtt nem merte szembesíteni az embereket a kormányzati tervekkel. Ez is a népszavazás tétje. Interjú.

2012. március 08. 08:18
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
HVG
hvg.hu: Miért lenne különbség aközött, hogy kell-e vizitdíjat fizetnünk és például aközött, hogy 90 nap helyett 260 napig járjon az álláskeresési járadék?

K.G.: Azért, mert az általunk megfogalmazott kérdések az egész Orbán-rendszer filozófiáját érintik.. Egy világos társadalmi vízió rajzolódik ki a Fidesz gazdaságpolitikájában, amely forrásokat von ki a jóléti rendszerekből, főleg az oktatásból, bezárja a társadalmi mobilitás csatornáit és alacsony bérekkel, alacsony munkavállalói jogokkal próbálja versenyképessé tenni a gazdaságot. Mi más víziót képviselünk, az LMP az oktatással és a társadalmi kohézió erősítésével tenné versenyképesebbé a gazdaságot. Utólag kell lefolytatnunk a vitát erről a két felfogásról, mert a Fidesz a választás előtt nem merte szembesíteni az embereket a kormányzati tervekkel. Ez is a népszavazás tétje. És az is, hogy sikerül-e meggyötört és a szolidaritás kötelékeitől megfosztott társadalmat felzárnunk. Én biztos vagyok benne, hogy a magyar társadalom többsége nekünk ad igazat és azzal a vízióval azonosul, amit mi képviselünk. És abban is, hogy képes a sarkára állni és megmutatni, hogy nem lehet vele bármit megcsinálni.

hvg.hu: A Szolidaritás mozgalomban is hangsúlyos szerepet kap a munkavállalói jogokért való kiállás. Együttműködnek a Szolidaritással vagy más parlamenten kívüli ellenzéki szervezettel?

K.G.: Hogyne! A Szolidaritás Mozgalommal éppen szerdán egyeztettünk a népszavazás kapcsán. Ők teljes mellszélességgel részt vesznek a kampányban és gyűjtenek is aláírásokat. A Szolidaritás március 10-ei tüntetésén ott leszünk a standokkal és gyűjtjük az aláírásokat. A Millásokkal is felvettük a kapcsolatot, de ők még nem döntöttek arról, hogyan viszonyulnak a népszavazáshoz.

hvg.hu: Az MSZP részéről nem érzett olyan szándékot, hogy megpróbálják elkaszálni a népszavazást? Ez nem lenne példa nélküli, korábban is előfordult, hogy egy népszavazási kezdeményezést „magánemberek” megtámadtak az OVB előtt.

K.G.: Sajtóhírek szerint a kérdéseiket hitelesítő korábbi OVB határozatot valóban MSZP-közeli jogászok támadták meg, így hónapokat késett a kérdések hitelesítése De az igazsághoz hozzátartozik, hogy ők nótárius »határozat-megtagadók«, önszorgalomból. Az MSZP támogatja a kezdeményezést, aminek természetesen örülünk, hiszen az ilyen konkrét ügyekben érdemes együttműködni. Ugyanakkor azt szeretnénk, ha ez a népszavazás valóban az emberekről szólna, és nem a pártokról. Éppen ezért külön egyik párttal sem tárgyaltunk, de mindenki segítségének és részvételének örülünk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. március 08. 21:43
Gergő már abban is biztos volt, hogy az időközi választáson nyer. Előkelő utolsóelőtti helyen landolt, még az alig ismert mszp-s pornószerző hölgy is megelőzte. Igaza volt Kohl kancellárnak: a ződek olyanok, mint a görögdinnye, kívül ződek, belül vörösök. Gergő biztos benne, hogy "a magyar társadalom többsége nekik ad igazat". Ennyi erővel elárulhatná nekünk a lottó ötöst is. Hangoskodik egy kispárt embere, melynek fennállása rövid idej elatt eddig tizennyolc (18!) kongresszusa volt.
nomármost
2012. március 08. 20:28
A szolidaritás az aztán igazán hitelesen küzd a "szociális háló" befoltozgatásáért.Visszaállítaná a korkedvezményes magas nyugdíjat 40 éves életerős a legproduktívabb korban lévő rendvédelmiseknek. És ugyan miből? Ja persze abból az 500 milliárdból, ami az egykulcsos miatt kiesik a bevételek közül. Csakhogy abból kellene a BKV-t rendbe tenni, a felsőoktatás állami támogatását a korábbi szinten tartani, a devizahitelesek kamattámogatását finanszírozni, a szociális juttatások időtartamát és összegét visszaemelni a korábbi szintre, a rezidenseket kistafírozni mielőtt külföldre távoznak, nyugdíjakat emelni, az egészségügyet rendbehozni stb. És már régen 2000 milliárd körül járunk. Úgyhogy nem árt a realitás talaján maradni. Ez a népszavazási história nem egyéb,mint ellenzéki marketing. (Akkor lenne csak igazán káosz, ha a vágyálmokat mondjuk hatalomra jutva megvalósítanák. Egy hónap alatt csőd, illetve el sem jutnának odáig, mert ezt az általuk favorizált unió elsőként torpedózná meg) Úgyhogy a más....val vernék a csalánost, ha a fidesz hagyná.
gilice
2012. március 08. 16:13
Hááát... Szinte biztos vagyok benne, hogy össze fog jönni a szükséges aláírás, és könnyen a kb 2 milliós "Igen" is. Ha a közvéleménykutatásokat, benne a Fideszt választók arányát, és a "rossz irányba megy az ország" 70 % közeli vélekedéseket nézem, erre megvan a reális esély. Nem is annyira a konkrét kérdések itt a fontosak, hanem a Fideszből kiábrándultak aránya.
Feyszáll
2012. március 08. 16:09
Ez ménem Husvétra magyarositott? Vagy Gyertyaszentelő Boldogasszonyra??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!