Mit akar Isten?

2012. március 30. 15:06

De miért nem érzi mindenki, hogy Isten csupa ilyen jóindulatú semlegesség? Nem lehet, hogy önámítás mindaz, amit Istennel kapcsolatban megélek?

2012. március 30. 15:06
Horváth Árpád SJ
A Szív

„Akarhat-e egyáltalán valamit Isten? Ha igen, akkor hogyan viszonyulhat egymáshoz Isten akarata és személyes, emberi szabadságom? Talán még Isten is rendelkezni szeretne felettem, még neki is elvárásai lennének irántam, még neki is meg kell felelnem?! Tegyük fel, hogy nem: Isten csak szépen »mosolyog rám«, lényem mélyéről »érzem«, hogy az »isteni jóság« megnyilvánul az életemben, fenntart, megtart, alapvetően a gondomat viseli. De miért nem érzi mindenki, hogy Isten csupa ilyen jóindulatú semlegesség? Nem lehet, hogy önámítás mindaz, amit Istennel kapcsolatban megélek? 

A biblikus hagyomány és a keresztény lelkiségtörténet mérvadó tekintélyei néha egészen nyugtalanító dolgokat állítanak Isten akaratáról. Isten bekavarhat az események menetébe, beleszólhat saját személyes életünkbe is. Isten nem csak van és »elvan«, hanem egy olyan személyes Istenként mutatkozik meg, aki megszólít és »hív«. A Mindenható persze nem úgy személy, mint az emberfia, és így akarata is másképp nyilvánul meg. A zsidó és keresztény vallási hagyomány nagy alakjai valahogy mégis ki tudták olvasni létük eseményeiből, hogy az »Úr« pontosan mit szeretne tőlük.”

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kistesa98
2013. január 18. 02:55
először is ... isten nem létezik és nem is létezett soha ... ha lenne akkor ezt a rengeteg mocskot a népírtásokat és a haláltáborokat nem engedte volna meg soha!!
slomovicz
2013. január 18. 02:55
Nem kell a dolgokat összemosni. A szabad akarat az ember lehetősége mindenre. Jóra és a gonoszságra is egyaránt. Az élet nemmás mint egy vizsga, amely ráadásul a gonoszság által felkinálja a könnyebb utat. Már az ovodában is könnyebb egyeseknek a mások nehezen felépitett homokvárát szétrúgni mint résztvenni a nehéz munkában- ez az amit az ember szabadon választhat- de ez a vizsgája is. Vannak akik több életben is megbuknak ezeken a vizsgákon. Hitler, talán egy Szerb katona testében született ujra az 1970-es, 80-as években, hogy ismét bebizonyitsa hogy mit kezd a szabad akarattal.
Soma
2013. január 18. 02:54
Isten egyet vár el tőlünk! Feleljünk meg annak az igazságnak, ami szerint a saját képére teremtett bennünket.
bendeguz
2013. január 18. 02:54
Alpavtően félreérted a dolgot.Isten nem kéri, hogy szívességet tégy neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!