Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A HÖK nem változik, az egyetemisták igen

2012. február 16. 20:40

Az Orbán-kormány arroganciája azonban azt is elérte, ami a mi időnkben álmunkban sem fordulhatott elő: a HÖK-ök háta mögött elindult és terebélyesedik a független önszerveződés.

2012. február 16. 20:40
volankombi
Fent és Lent

”Én az ELTE-re jártam, úgyhogy a közleményt kiadó csapat elődeivel volt módom találkozni: mikor másodévesen bementem az irodájukba egy, a jelenleginél sokkal marginálisabb problémával kapcsolatban tájékozódni (arról volt szó, hogy visszamenőleges szabályozással csökkentették az elvégezhető szakok számát, ami több száz egyetemistának nehezítette meg a diplomaszerzését, mert már elkezdte a képzést a régi szabály szerint), és megkérdeztem az ügyeletes HÖK-öst, hogy miért nem álltak ki a diákok érdekében, akkor a következő választ kaptam: »Meg kell értened, hogy a HÖK-nek lojálisnak kell lennie az egyetem vezetésével szemben is«.

Soha többé nem tettem be a lábam a HÖK-irodába, leszámítva azt a pár alkalmat, amikor a focibajnokság nevezési díját fizettem be. A hallgatói érdekképviselet számára az volt (és, mint a közleményből látszik, ma is az) a szempont, hogy ügyesen lavírozgasson a hallgatók és a számukra pénzforrásokat biztosító állam között, és erre nevel ki olyan embereket, akikből később politikusok lesznek. A mi generációnknak és az előttünk és utánunk következőknek egy-két gyorsan elvetélő próbálkozáson kívül hosszú éveken keresztül eszébe sem jutott, hogy az egyetemeken bármilyen formában érdekeket lehetne képviselni – '56 a dicső múlt volt csupán, amit rektorok idézgettek fel érdektelen évnyitó beszédeikben és megemlékezéseiken, amelyekre úgysem ment el senki.

Az Orbán-kormány arroganciája azonban azt is elérte, ami a mi időnkben álmunkban sem fordulhatott elő: a HÖK-ök háta mögött elindult és terebélyesedik a független önszerveződés, a Hallgatói Hálózat, amellyel a tegnapi tüntetés óta számolni kell. Őszintén remélem, hogy sikerre jutnak, és hosszú távon kialakul egy intézmény, amely hatékonyan tudja képviselni az egyetemisták érdekeit és véleményét a nagy nyilvánosság előtt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Grüezi
2012. február 17. 23:17
A HÖK most azért akadt ki, mert az eddigi 33%-ukkal az egyetemi szenátusban ki volt nyalva a seggük. Annyit loptak amennyit csak akartak: jutker (200k/fé), szoctám (120k/fé), tudományos ösztöndíj (50+80k/fé), sport ösztöndíj (40k/fé), közéleti ösztöndíj (100k/fé), munka egyetemi rendezvényen (5k/óra) + ami az asztal alatt ment. Fele ekkora súllyal már lehet hogy olcsóbb a karokat pénzelni, nem a HÖKöt...
Grüezi
2012. február 17. 22:42
Uhh amikor én az ELTEn kezdtem, velem együtt kezdett ez a HÖKös gárda. Már végeztem az MSCvel, de ezek mostanában kapják a BSCt...
Julismama
2012. február 17. 20:11
.."ami a mi időnkben álmunkban sem fordulhatott elő: a HÖK-ök háta mögött elindult és terebélyesedik a független önszerveződés,.." aha, független meg önszervez
csenge
2012. február 17. 18:59
Független? Ha-ha-ha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!