Van-e túlképzés Magyarországon?

2012. február 06. 16:49

Diplomások terén még mindig le vagyunk maradva a külföldtől.

2012. február 06. 16:49
Golovics József
Leviathán blog

„Valóban, diplomások terén még mindig le vagyunk maradva a külföldtől. Továbbá az az érv is el szokott hangozni a felsőoktatási keretszám-csökkentések ellen, hogy a tudás alapú társadalmak korában csak a magasan képzett munkaerővel rendelkező gazdaságok tudnak versenyképesek lenni.

Ha ehhez hozzáadjuk még azokat a tényeket, hogy a diplomások között rendre kisebb a munkanélküliség, mint az alacsonyabb végzettségűek körében, továbbá, hogy előbbiek átlagfizetése kétszerese az utóbbiak bérének, úgy tűnik, végleg cáfoltuk a tévképzeteket. Levonhatjuk tehát a végkövetkeztetést: tovább kell növelnünk felsőfokú végzettséggel rendelkező polgáraink számát, ahogy azt a többi ország teszi. Mindjárt árnyaltabb képet kapunk azonban akkor, ha belegondolunk: ők ezt nem feltétlenül állami pénzből csinálják, az önfinanszírozás erős pillére a felsőoktatásnak a magas iskolázottsággal rendelkező társadalmakban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. február 07. 09:00
Az esztelen mennyiségi növelés súlyos károkat okozott a felsőoktatás minőségében. Hovatovább egyik-másik középiskola végzősei képzettebbek némelyik "fizetős", felsőfokú képzettséget adó iskola "diplomásainál". Mely diplomák max. vitrintárgynak alkalmasak, sehol nem veszik komolyan. Ezt is érdemes figyelembe venni, amikor nyakló nélkül osztogatják az államilag elsimertség rangját. Gyakran éppen a főhatóság munkatársait vonják be az oktatásba, burkolt hálapénzt így osztogatva nekik az engedélyekért.
Valandil
2012. február 07. 08:16
Bázel, 16. jegyzőkönyv
nyugalmazott tanár
2012. február 07. 07:30
Diplomások terén még mindig le vagyunk maradva a külföldtől. Annyiban igaz, amennyiben a nálunk középiskolai szintnek megfelelő, pótintézményekben osztogatott, ám igen kétes értékű "diplomákat" vesszük alapul.
bini
2012. február 06. 21:05
Ez mind oké. Azért rögtön mellé kéne tenni a "külföldi" diplomások pályakezdési és munkanélküliségi arányát is. Azt is hozzá kéne tenni, hogy az elmúlt húsz évben a külföldi egyetemek túlképzése pont azokon a szakokon, melyek lényegileg az inproduktiv munkahelyeket célozták meg végzőseikből alakult ki a deviáns viselkedésü, drogozás, csak magamnak élek lecsuszott réteg, aki kovályog a nagyvilágban és éli a singlig felelötlen életét. Az értékes diplomásokból meg hiány van (orvos, mérnők, informatikus) akiket pont a keletközép europai országokból potolnak. A mennyiségi képzés úgyanúgy visszaütött, mint nálunk is kezdett kialakulni. Más kárán tanul az okos és szerintem még ídőben kapcsolt a magyar kormányzat a felsőoktatási reform kapcsán, mert így van lehetőség arra is, hogy csellengő kilátástalan diplomások helyett magasan kvalifikált szakmunkások és a termelésben hasznos közép és felsőfokú jó szakemberek képzését elő tudják segiteni. Mellesleg nyugaton pont a problémák miatt a szakmunkások és a jó szakemberek is hiányoznak akiket vendégmunkásokkal potolnak rabszolga munkásként.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!