Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Két elit közül a pad alá

2011. december 22. 11:47

A magyar szellemi elitnek az utóbbi években hihetetlenül felgyorsuló devalvációja után alig akad ember, aki hiteles lehetne: kifogytunk.

2011. december 22. 11:47
Szőllőssy Balázs
Fent és Lent

Napjainkban lehetünk szemtanúi annak, ahogy villámgyorsan múlik el a »történelmi lehetőség«, a magyar demokrácia megújítása a friss erővel, mely nyolc éven keresztül azt hajtogatta, hogy képes volna jobban kormányozni, mint az ún. balliberális elit, és van benne ehhez elegendő szellemi kapacitás. Mit mondjunk: megpróbálták, és nem lett jobb tőle.

Mindeközben sajnálatos módon a Magyarországon liberálisoknak nevezett klub sem tudja megújítani magát – ha újfajta programot lát, zsigerből komcsizik, ha az IMF keménykedik, azonnal bepisil, ha az EU birodalommá akar válni, hallelujázik. Legifjabb tagjai továbbra is a kilencvenes évek retorikáját viszik, megspékelve egy kis bázisdemokráciával és újgenerációzással. Sajnos attól még, hogy eltelt a legutóbbi másfél év, ugyanúgy hiteltelenek maradnak közéleti szinten azok, akik a végsőkig kitartottak Gyurcsány Ferenc és társai mellett, mint azok, akik az utolsó pillanatokban kiléptek a koalícióból a történelem szeméttelepére, esetleg részt vállaltak a „szakértői kormányzásból” – ezáltal mind komoly szerepet vállalva a Harmadik Köztársaság válságának kibontakozásában. Ezeknek az embereknek az esetleges újbóli hatalomra kerüléséről azok a görögországi és közel-keleti katonai puccsok jutnak eszembe, ahol a köztársaság érdekében rendet teremteni óhajtó vezérkar átveszi a hatalmat, majd lényegében ugyanazokat a koponyákat interjúvolják meg arról, hogy most akkor tulajdonképpen hogyan is legyen, mint akik a megdöntött és börtönbe pucolt kormányzatnak is súgtak. Vagy az eggyel azelőttinek.

De itt volt a Fidesz, ha valaki egyáltalán bízott a Fideszben, és voltak sokan, akik azt mondták, legalább próbálják meg akkor ők – mostanra viszont már semmiképp sem lehetnek illúzióink: minden formáció kipróbálta magát, és biztosan állíthatjuk, hogy jelenleg nem lelhető fel Magyarországon olyan gazdasági és szellemi elit, amelynek nimbusza nincs megtépázva és képes lenne az ország vezetésére.

Nem akarok statisztikai bűvészkedésekbe fogni, de ha figyelembe vesszük, hogy tízegynéhány millió magyar él a bolygón, és nem mindenki végezhet közülük a Harvardon, de még az ELTÉ-n sem, akkor könnyű belátni, hogy a magyar szellemi elitnek az utóbbi években hihetetlenül felgyorsuló devalvációja után alig akad ember, aki hiteles lehetne: kifogytunk. A nyolcvanas évekből kinőtt, kilencvenes és kétezres években egymással csatázó értelmiség szinte minden tagja légüres térbe került, és a politikai vélemény vákuuma, amely 2010-ben győzelemre juttatta a Fideszt, mára általános szellemi válsággá nőtte ki magát.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2011. december 22. 21:25
Kisapám, kénytelen vagy a kortársaiddal élni. Ez van. Fanyalgásodat fotód jól kiegészíti.
várúr
2011. december 22. 19:51
Állj alá és támaszd meg. Amilyen izmos, okos, szép, stb. vagy, menni fog. Ha az egeknek az ő fundamentumuk megmarad, neked írok köszönő levelet. De ha esik, húzódj az eresz alá, különben szarrá ázol.
tutturuttu
2011. december 22. 18:10
Csak úgy cim nélkül! Hé,Ti hitvány urak! Simlis jogászok! Hát meddig lehet még szemétkedni néktek? Ugyan mit gondoltok,meddig tűr még e nép, Hiszen elveszitek szinte már mindenét! Az elődeitek sem voltak angyalok, De hozzátok,csak piti tyúktolvajok! Majd mind a "vörösöktől" kaptatok diplomát, Igy nektek sem nehéz eladni a hazát! Azok negyven évig szivták vérünket, Ti meg 18 hónap alatt hozzátok végünket? Volt 8 évetek szót fosni,mesélni, De a népnek lassan nincs miből élni! Mára millióan vannak munka nélkül, De ez a szám napról napra bővül! Aki még dolgozik,az se sokra halad, Fizetéséből semmi se marad! Biztos nem volna akkora már a szátok, Ha néha a piacokra ,a nép közzé járnátok! Hisz 18 havi kontárkodásotokat látva, Gyorsan elhúzhatnátok,van hely a kukákban! Létminimum alatt milliók tengődnek, Mig zsebetekben a milliók gyűlnek! Hát mit csináltatok őseitek országából , De majd kiráz benneteket a nép a gatyából! Hisz tanultátok,hogy a sok száz év alatt, A szegény népnek alig-alig maradt! Doktorok lettetek,igy tudhattátok, S most igazságról szóltok,becstelen jogászok! Az elmult 18 hónapban is hazudtatok sokat, Ráadásul trónra ültettétek lüke"bajnok"urat. Ezt nem én mondom,hisz nem oly régen, Ő állitotta magáról a Hazug TV-ben Igy aztán kibővült,nagy lett az"Orbánság", A sok államtitkár,miniszter s a Rokonság! Vannak épp elegen benn a kabinetben, Erre mondták régen"kutya van a kertben"! Elég rég kezdődött ORszágBÁNja munkássága, A Média törvény, az alkotmány lett a fő találmánya! A 2/3-dal őszerinte szabad kezet kapott, De népünk,még sose volt ilyen szorongatott! Figyeljetek ide ujdonsült rokonok! A nép az nem felejt,csak tűr és acsarog, Sorait rendezi okosan és csendben, De nem lesz már helyetek az új parlamentben! Hisz felnőtt egy nemzedék,s itt áll munka nélkül, A sok szegény nyugdijas az éhségtől szédül! Ha beteg a gyerek,tudsz még gyógyszert venni? Tudsz fűtést,villanyt netán hitelt fizetni? Most lett csak igazán gyarmat Magyarország, Mert a törvényeket gazemberek hozzák! Miért kell uszitani itthon s idegenben? Hisz mi csak élni szeretnénk,békességben csendben! Örülhettek hogy még nyugton vagyunk, De ha már nem lesztek ,igy imádkozunk: Ments meg Uram minket Orbántól,Lázártól, Álszent Semjéntől,Schmittől,köteles Kövértől...
tutturuttu
2011. december 22. 16:32
Holnap 23.án 16.00 kor a parlamentnél lesz fáklyás tiltakozás a Demokrácia védelmében! Aki demokrata velünk tart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!