A válság pártjai. A szlovén előrehozott választások és tanulságai

2011. december 14. 10:05

A legtöbb szavazatot egy alig két hónapja bejegyzett párt, a Pozitív Szlovénia kapta.

2011. december 14. 10:05
Idea Intézet

„December negyedikén a koalíciós válság miatt előrehozott választásokat tartottak Szlovéniában. A kormányon belüli ellentétek és a társadalmi bizalom megrendülése miatt az euróválság legújabb áldozata a Szociáldemokrata Párt (SD) színeiben kormányzó Borut Pahor lett. Az elemzőket és a közvélemény-kutatókat is meglepte, hogy a legtöbb szavazatot egy alig két hónapja bejegyzett párt, a Pozitív Szlovénia kapta. A balközép párt vezetője, a ljubljanai polgármester Zoran Janković október közepén döntött a pártalapításról, miután egyértelművé vált a kormánykoalíció felbomlása.

A szlovén alkotmány értelmében a kormányalakításhoz szükséges többség létrehozása érdekében jelenleg is folynak a koalíciós tárgyalások. Mivel az első három helyet megszerző pártok között nem valószínű a megállapodás, Janković előtt most az a feladat áll, hogy a kisebb és egymástól meglehetősen eltérő programmal induló pártokkal megállapodásra jusson a kormányzati teendőkről. Az IDEA elemzésében a tárgyalt választáson eredményesen szereplő pártok, a Pozitív Szlovénia és az Állampolgári Lista sikerének okait vizsgálta meg, amelyek iránymutatóak lehetnek a magyarországi politikai aktorok számára is. Álláspontunk szerint egy új párt válságkori »belépési« minimuma a hitelesség és a gazdasági kompetencia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. december 14. 11:14
Szlovéniának addig volt jó, amíg Jugoszlávia tagköztársasága volt. Szlovénia fejlett iparral rendelkezett, míg Jugoszlávia többi része volt a nyersanyagforrás és ugyanakkor a piac is. Jugoszláviában egy önellátó belső körforgásszerű gazdaság működött, és ne feledjük, hogy még Tito korában Szlovénia "nyugatfelé" is terjeszkedhetett: a Gorenje megvásárolta az osztrák Körtinget. Nem tudom, ma a tulajdonában van-e még? Jelen napjainkban is egyre több tulajdont szerez Szerbiában és egyéb volt tagköztársaságokban valamint Vajdaságban is. Szlovénia Jugoszláviában első volt, az EU-ban meg az utolsó(k között kullog).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!