Kommunista nyugdíjak, történelmi sebek

2011. november 02. 10:46

A rendszerváltás legnagyobb bűne: szabadon hagyta az áldozati szerepet mindenki számára. Aki pedig áldozat, nem kell hogy felelősséget vállaljon semmiért.

2011. november 02. 10:46
Viczián Zsófia
Komment.hu

„Jogilag az tűnik járhatóbb útnak, ha egyénileg vizsgáljuk meg az eseteket, gyakorlatilag megannyi hosszadalmas bírósági eljárást kellene lefolytatni: félő, mire ezekkel végeznénk, közben az a néhány, már meglehetősen élemedett korú tettes is elhunyna. Ez a társadalmi igazságérzet várt katarzisát is veszélyezteti. A politika nagyon fél a kiengedett dzsinnektől is: ha itt felmerülne a nyugdíjak adóztatása, az megnyitná az utat a további nyugdíjadóztatások előtt is. (...)

Bármennyire is félmegoldásnak tűnik, igazából valószínűleg csak a szimbolikus felelősségre vonás lesz a járható út - de ez is igen nagy lépés volna. Legyen egyértelművé téve, hogy vannak tettesek, vannak felelősök - és hogy ez ügyben elpuskáztuk az elmúlt 21 évet, az elszámoltatást. Ez a vonat már elment. (...)

Az elmaradt felelősségre vonással éppen ez a legnagyobb baj, ez a rendszerváltás legnagyobb bűne: szabadon hagyta az áldozati szerepet mindenki számára. Aki pedig áldozat, a rendszer áldozata, nem kell hogy felelősséget vállaljon semmiért. Sem a tetteiért, sem a szavaiért. Mivel nem néztünk szembe a múlttal, megmaradt az önsajnálat ahelyett, hogy felnőtt, felelős emberként szembe néznénk önmagunkkal. És hogy ez mennyire így van, arra Kádár említett beszéde is példa: tulajdonképp ő is azzal kezdi, hogy ő és a felesége áldozat, betegségük az egykori börtön következménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csesznegi
2011. november 04. 18:59
A náci vezérek se kapnak kiemelt nyugdíjat, így talán a kommunistáknak se kellene. Már csak az egynlőség nevében.
narmer
2011. november 02. 12:50
Ja, hány orbán bánya van? Szvsz. mindenről hazudunk, a megtorlásról,a cigányokról, a zsidókról, egész 56-ról, meg 19- ről, meg 45-ről.Az egész XX-ik századi magyar történelem hazugságok áradata.
Soma
2011. november 02. 12:46
"Az elmaradt felelősségre vonással éppen ez a legnagyobb baj, ez a rendszerváltás legnagyobb bűne: szabadon hagyta az áldozati szerepet mindenki számára" ----------------- Az új oligarchákat ez nem izgatta. Ők a régi köntös alól bújtak elö. Azonkívül rendszerváltás sem volt, csak folytatódott a kizsákmányolás és az éhbér. A szabadrablásnak pedig nem volt fékje.
Honfi-fi
2011. november 02. 11:52
Akárhányszor megjelenik ez a téma, akár parlamenti, akár sajtószinten, rögtön megjelennek azok a hangok, hogy már régen volt, meg elment már az a hajó, meg úgyse érdemes... Tessenek elhúzni ezzel a dumával a jó fenébe, és tessenek végre leszokni erről az álhumánus és önbecsapós retorikáról !!! Az effejta szólamok, kizárólag a gazembereknek kedveznek. Mégis kinek az oldalán állnak azok akik arra hivatkoznak, hogy már ennyi idő után, nem érdemes ezekkel a dolgokkal foglalkozni. A szembenézéshez sosincsen késő, tessék ezt tudomásul venni. Soha nincs késő elszámoltatni és pellengérre állítani mocskos aljas gazembereket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!