József A.

2011. november 12. 08:52

Csak egy mesét ismernek: azt, amelyben őhozzájuk képest mindenki fasiszta. De azt sem tudják, mi a fasizmus.

2011. november 12. 08:52
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap
„Most az aggódók József Attiláért aggódnak. A szobráért. Hogy esetleg máshová kerül, mint ahol most van. Mondjuk olyan helyre, ahol látható…
»Nézz a furfangos csecsemőre:
bömböl, hogy szánassa magát,
de míg mosolyog az emlőre,
növeszti körmét és fogát.«

Hát ezért aggódnak. Hiszen nem is értik József Attilát.
S csak egy mesét ismernek: azt, amelyben őhozzájuk képest mindenki fasiszta. De azt sem tudják, mi a fasizmus. És azt sem tudják, mi a nácizmus. Nem tudnak ezek semmit sem. Kinőtt már régen a körmük és a foguk. És elvették József Attila verseit, ha éppen nem tetszett nekik. Ha nem illett bele a képbe. Ha nem volt »munkásmozgalmi« – csak igaz volt:
ȃs vigasztald meg, ha vigasz
a gyermeknek, hogy így igaz.
Talán dünnyögj egy új mesét,
fasiszta kommunizmusét –«

S ha meg is haltak már azok, akik kitagadták, kihazudták az életműből mondjuk ezt a verset (is), a gyerekeiket azért felvilágosították. És tenyésznek tovább ivadékaikban, mint a kolera…
»Világosítsd föl gyermeked:
a haramiák emberek;
a boszorkák – kofák, kasok.
(Csahos kutyák nem farkasok!)
Vagy alkudoznak, vagy bölcselnek,
de mind-mind pénzre vált reményt;
ki szenet árul, ki szerelmet,
ki pedig ilyen költeményt.«”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göbbels
2011. november 13. 15:06
Javaslom, hogy a Kossuth tér 1885-ös állapotát állítsák vissza és a következő előnyök lesznek: 1., sok munkahely teremtődik; 2., az építőipar picit megindul; 3., sok kis beszállító megbízást kap; 4., a faszverő politikusok is hajléktalanok lesznek egy kicsit; 5., más anyagból épül, mint mészkő, ezért tartósabb lehet; 6., lehet hasznosítani a Duna vizét egy vízikerék meghajtására, ami generátort hajt; 7., stb. Ebbe talán még a lángeszű költőzseni József Attila is beletörődne!
1120
2011. november 13. 03:17
"Nekem van szükségem arra, hogy a szarevő l. simon és a szarevő főnöke baszódjon meg. Lehetőleg máma még." Ezek szerint buzi is vagy... :) Komolyra fordítva: először keresd meg az elgurult gyógyszeredet és csak azután kommentelj! (Az sem baj, ha nem itt...)
Fakutya ezredes
2011. november 12. 20:29
Nem emel föl már senki sem, belenehezültem a sárba. Fogadj fiadnak, Istenem, hogy ne legyek kegyetlen árva. Fogj össze, formáló alak, s amire kényszerítnek engem, hogy valljalak, tagadjalak, segíts meg mindkét szükségemben. Tudod, szivem mily kisgyerek - ne viszonozd a tagadásom; ne vakítsd meg a lelkemet, néha engedd, hogy mennybe lásson. Kinek mindegy volt már a kín, hisz gondjaid magamra vettem, az árnyékvilág árkain most már te őrködj énfelettem. Intsd meg mind, kiket szeretek, hogy legyenek jobb szívvel hozzám. Vizsgáld meg az én ügyemet, mielőtt magam feláldoznám.
korona
2011. november 12. 18:54
Ha tévedtem volna a meghatározásaimmal, hát Istenem, az én fejem sem káptalan. És akkor elnézést! Lehet, sőt biztos, hogy mások jobban tudják!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!