Új hazafiság

2011. augusztus 15. 19:53

Új hazafiságra van szükség, mely képes őszintén szembenézni a múlttal, de képes konstruktív jövőképet is adni.

2011. augusztus 15. 19:53
Berze Márton, Dorosz Dávid
NOL

A magyarságot területileg és érzelmileg is olyannyira megviselő trianoni szerződés sebei máig kezeletlenek maradtak. A jobboldal múltidéző nacionalizmusa és a balliberális erők szemlesütött, érdektelenségig terjedő bagatellizálása csak egyre mélyíti a kibeszéletlen konfliktusokat. Új hazafiságra van szükség, mely képes őszintén szembenézni a múlttal, de képes konstruktív jövőképet is adni. Olyan új hazafiságra, mely a magyarságot nem ellenkultúraként, nem valamivel vagy valakikkel szemben határozza meg, hanem autonóm, önmagát meghatározni képes, sokszínű közösségként. (...)

A mi generációnk a szabadságot már nem kiváltságként, hanem szerzett jogként tiszteli, és e szabadságával élni kíván akkor is, amikor a jövő Magyarországáról és egy optimista, pozitív nemzettudatról gondolkodik. Nemzedékünk nem fogadhatja el a készen kapott válaszokat, a kitaposott ösvényeket, a kudarcközpontú történelemértelmezéseket. A mi feladatunk, hogy új kérdéseket állítsunk a nemzetpolitikai viták fókuszába a »hol rontottuk el, hogy jutottunk idáig és ki a hibás« önmagukba csavarodó álkérdései helyett. Ami új erőnk, az optimizmusunk, a jövőbe, a fejlődésbe vetett hitünk abból fakad, hogy ismerjük ennek az országnak a potenciáját, a benne élők tehetségét. Minket az érdekel, hogy miként lesz Magyarország egységes, öntudatos és optimista nemzet, amely békében él szomszédjaival, törődik határon túli honfitársainkkal, támogatja autonómiatörekvéseiket, büszke múltjára, és van jövőképe.

Képtelenség, hogy csak akkor örüljünk magyarságunknak, ha nyerünk az olimpián a szerbek ellen, ha gazdasági teljesítményben lekörözzük a románokat vagy ha Mátyás királyt emlegetjük. Hisszük, hogy a közös öröm új gyújtópontjainak megtalálására van szükségünk, amelyek jótékony, pozitív fénnyel vonják be magába forduló országunkat. Az új hazafiságban ész és szív egyszerre van jelen. Szenvedéllyel kell harcolnunk ésszerű célokért. Törésvonalakat kell átugranunk, árkokat kell betemetnünk, hogy felemelt fejjel tehessünk hitet az egy magyarság eszméje mellett. Mert a magyarság ideológiamentes, közös otthonunk, ahol nem csak a jobboldal a nemzeti oldal: mindenkinek ott a helye az asztalnál, és soha többet, senki sem sajátíthatja ki magának az igazmagyarság kategóriáját.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sine ira et studio
2011. augusztus 16. 16:38
Kedves Cikkíró! Ez az önmaga farkába harapó kutya tipikus esete. Legyünk egyszerre nemzetiek és értéksemlegesek; (jó értelemben) nacionalisták és elfogulatlanok; magyarságpártolók és mindentől függetlenek. Ez így nem megy. Ön a jobboldaliságot kárhoztatja, amikor nemzeteszméről beszél, de akkor kérdem én, ki is határozta meg ezeket az oldalakat? Vajon mitől vált jobboldalivá az a nemzettudat, amit később megbélyegeztek és összemosták a fasizmussal? Éppen a baloldaltól, ami mindent máshogy akart, ahogy eddig volt, amelyik mindenáron meg akarta változtatni a világot, az embert és annak világképét is. A nemzettudatot is. Rendben van, mondja azt, hogy ne legyen "jobboldali" nemzettudat, de a baloldalról mit hozzunk magunkkal? a bűnös, elnyomó nemesi nemzetet? az utolsó csatlós hazug képét? a fasiszta, revizionista magyarét? Önök a jobboldali nemzettudatot összemossák a nyilasokkal (és ekvivalenssé is teszik azzal), holott jobboldali liberális volt - a maguk fogalma szerint - Tisza, Széchenyi, sokáig még Kossuth is. Arról már nem is beszélve, hogy a Horthy-korszakot, á la Andics Erzsébet még ennél is jobban összemossák a fasizmussal, pedig teljesen más dologról lenne szó. Az Önök elődjei a fiatalság és a szabadság nevében már annyi mindent megpróbáltak, annyi mást kezdtek: kommunizmust, szocializmust, anarchizmust, szindikalizmust, liberalizmust. A vége mindig csak egy torz gyerek lett, és az az állandó kényszer, hogy "gyerünk, csináljunk valami újat!" Nem lehet, hogy ez az egész játék csak l'art pour l'art, keresés a keresésért? Nem lenne egyszerűbb, ha önök úgy akarnának új hazafiságot létrehozni, hogy megbecsülik a magyar nyelvet, kultúrát, terméket, hogy fontosabbnak tartják a magyar érdekeket más népekénél, hogy arra törekszenek, hogy az egyénen túl Magyarország és a magyar nemzet felemelkedjen? Mindössze csak ennyi, nem kell csodát tenni. De mindezt úgy nem lehet csinálni, ha nem érzik - pusztán észérvekkel soha, senki nem lesz hazafi, mert az észérvek mindig azt fogják diktálni, ami az egyénnek jó. Ezt kéne felismerni, és elhagyni azt a pontot és mentalitást, ami az SZDSZ-t jellemezte, tudniillik, hogy a nemzeti érzés és hazafiság egy szükséges rossz, amiről kommunikálni kell valamit.
Tordai Kadosa
2011. augusztus 16. 16:37
Az LMP eddigi tevékenysége tükrében, ne nagyon papoljon a hazafiságról. Nálam a hazafiság Hornyik Miklósnál, Szaniszló Ferencnél,Fritcz Tamásnál, Bogár Lászlónál, vagy Csoóri Sándornál kezdődik. Kedves Dávid lehet tőlük órákat venni!!!
balbako_
2011. augusztus 16. 16:20
Csak kérdem:van új anyai szeretet, van új családszeretet, van új szerelem? Talán nem véletlenül nincs!
Biomechanoid
2011. augusztus 16. 14:16
A balliberálisok folyvást a múlttal való szembe nézést emlegetik, miközben a saját félévszázados rémuralmukkal kapcsolatban úgy tesznek, mintha nem is lett volna. A múlttal nem lehet szembe nézni, legfeljebb visszatekinteni rá. Szembe nézni a tényekkel lehet és kell is. Tény, hogy az ukránok, szerbek, szlovákok, románok jobban verik a tam-tamot trianon miatt, mint a magyarok. Nem lennének ennyire beszarva, ha trianont morálisan helyesnek tartanák. Dehogy tartják! Pontosan tudják, hogy a nyugati férgek sunyi húzása volt, és bármikor alakuljon is szarul Európa békéje, az első lesz a trianonni határok szétverése. S ahogy alakulnak a dolgok, a béke időszaka hamarosan véget ér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!