Állam és/vagy forradalom

2011. augusztus 26. 14:34

Az államiság nemcsak olyan dolog, hogy ENSZ-határozat kell hozzá, hanem van némely olyan apróság, amit teljesíteni kell.

2011. augusztus 26. 14:34
Seres László
Seres László
Hírszerző

„Nem teljesen világos, miért pont most, de tény, hogy a palesztin vezetők szeptemberben előbb az ENSZ Biztonsági Tanácsától, majd ha megvan annak ajánlása, akkor a Közgyűléstől fogják kérni független államiságuk elismerését. Ez a negyedik ilyen próbálkozásuk, néhány éve egyszerűen kikiáltották azt, hogy amit szeretnének, az már van is, a másra utaló tények pedig bekaphatják, most viszont akkor is áttörést érhetnek el, ha Amerika, mint ígérte, megvétózza a javaslatot a BT-ben.

A téma mostani előrángatása nyilván nem független az »arab tavasz« eddigi ügymenetétől, amelyből a palesztin vezetők akkor is profitáltak, ha néhány elszánt tüntető télen, kora tavasszal ellenük is az utcákra vonult. Az egyiptomi Twitter-flashmobnak előadott nettó katonai puccs ugyanis igencsak aláaknázta az 1978-as egyiptomi-izraeli békemegállapodást, amely minden, khm, hullámvölgye ellenére azért stabil viszonyokat teremtett legalább a térség egyik határmezsgyéjén.(...)

Az államiság azonban nemcsak olyan dolog, hogy ENSZ-határozat kell hozzá, hanem van némely olyan apróság, amit teljesíteni kell, vagy legalábbis illendő volna. Ilyen mondjuk az, hogy legyen annak az államnak területe, rendezett határa, népe-nemzete (vagy legalább lakossága), legyen egy azaz egy közhatalma, amely képes a közt igazgatni, legyen erőszakmonopóliuma, és ha még demokratikus államot is akarunk, feltételül szabhatjuk a három hatalmi ág közhelyes elválasztását is, már ha nem egyszerűen egy újabb autokrata arab rezsimet akarunk, hanem azt, hogy a kb. 1967-ben, a jordániai arabokból néhány nap alatt létrejött palesztin nép valódi önrendelkezéshez jusson (amiről szögezzük is le, hogy valóban jó lenne, majd, egyszer).

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2011. augusztus 27. 10:22
Nem tudom, hogy amikor a Seres nevet osztogatták miért pont ezek jelentkeztek?
atila68
2011. augusztus 27. 09:54
"Az államiság nemcsak olyan dolog, hogy ENSZ-határozat kell hozzá, hanem van némely olyan apróság, amit teljesíteni kell." Mondok itt magamban, nocsak! A hírszerző nekimegy Izraelnek? Ejnye! Én kérek elnézést.
TroppauerH
2011. augusztus 26. 18:00
Seres (Révai) et,! Gratula a hallatlanul cinikus és elfogult "írásért"! Újra Magyarországon? Milyen volt az őshazában?
Panzergeneral
2011. augusztus 26. 15:22
Hát akkor nézzük: kell az államnak területe legyen - ez, akármennyire is tagadják az usraeliek, megvan. Nép? Kipipálva (figyelem: nem kipa pálva), és az nemcsak lakosság. A demokrácia nevű porhintést most hagyjuk, mivel az arab államokban nem az a múdi dívik. A cikk azonban még ezen túlmenően is gusztustalan, ugyanis a "majd, egyszer" kitétet nem'tom miért nem alkalmazták más országok esetében és most nem csak Izraelre gondolok, hanem teszem azt Algériára is, mivel az 1960-as évekbeli fejvesztett átadást nem "majd, egyszer" adta meg de Gaulle, hanem azonnal és hogy-hogy nem nem volt berzenkedés, lehet az a millió francia lemészárlása (akik kultúrát teremtettek a niggereknek) kevesebbet nyomtott a latban a zsidó telepesek esetleges sora, kik az öntözőrendszerek tudatos rombolása kivételével nem sok jót tettek a megszállt övezetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!